Od agamy po zubra. V zooparku se loni narodila a vylíhla spousta mláďat, i těch vzácných
Mládě zubra evropského má pro zoopark i symbolický význam, dlouho byl erbovním zvířetem organizace a je dominantou Eurosafari. Foto: Helena Hubáčková
Chomutov

Chomutov - Chovatelské úspěchy si Zoopark Chomutov připisuje každý rok. Některými je vyhlášený po celé Evropě, jiné jsou ojedinělé v rámci republiky. Také loni se ve výbězích, voliérách či teráriích narodila a vylíhla spousta mláďat, která udělala radost chovatelům i návštěvníkům.

Okomentovat všechny nové přírůstky je takřka nemožné, je to hodně dlouhý seznam. Stejně tak se nedá říct, jestli byl loňský rok více nebo méně úspěšný než ty předchozí. „Každý rok je specifický a něčím jiný,“ potvrzuje ředitelka zooparku Věra Fryčová. „Předloni se nám třeba narodily oblíbené pandy, loni se nám zase podařilo odchovat vzácné jeleny bucharské nebo nám udělalo radost mládě zubra,“ dodává dva příklady ředitelka.

Právě silně ohrožení jeleni bucharští jsou příklad odchovů, které mají celoevropský význam. Loni v zooparku odchovali dvě mláďata. „V chovech je ani ne sedmdesát zvířat a jen pět evropských institucí je v loňském roce rozmnožilo. My jsme jedna z nich,“ říká pyšně vedoucí zoologie Miroslav Brtnický. Údaje má ´z první ruky´, protože Chomutov vede na jeleny bucharské takzvanou plemennou knihu, díky které pomáhá koordinovat chov tohoto druhu.

Dalším evropským unikátem je odchov nenápadných blavorů žlutých v teráriích zooparku. Jde o největší druh slepýšovitého ještěra, dorůstá i délky přes jeden metr. Chová je sice více zahrad, ale ta chomutovská je jedna z mála v Evropě, která je poměrně pravidelně a úspěšně odchovává. Jinak se to daří jen ojediněle. Loni se tu vylíhlo devět mláďat.

Podobně mládě sovice krahujové, které se v zooparku vylíhlo, je poměrně významný chovatelský počin. Každý rok se to podaří jen několika zoo v Evropě. Za další zmínku stojí i letošních třináct mláďat kolonoka sibiřského. Malou kunovitou šelmičku totiž není úplně běžné chovat.

Zmíněný zubr evropský se zase v zoologických zahradách objevuje poměrně často, ale pro zoopark má zase symbolický význam. Dlouho byl erbovním zvířetem organizace a také je dominantou oblíbeného areálu Eurosafari.

Zajímavý je pak příběh kolem samičky orla mořského, na jejímž odchovu se podílely hned tři české zoologické zahrady. Jednalo se o první vylíhnuté mládě chomutovského páru, proto si ošetřovatelé nebyli jistí, zda se o mládě dokáže postarat. Navíc orly mořské se v zoologických zahradách moc rozmnožovat nedaří. Proto mládě rodičům odebrali a prvních několik dnů ho odchovávali uměle. Po dvanácti dnech byl transportován do zoo v Liberci, kde ho podložili pod pěstouny, kteří ho úspěšně odchovali. Na podzim pak mladá samice odcestovala do ostravské zahrady, kde teď žije ve skupině mladých dravců.

Seznam je ale opravdu daleko delší a především pestrý. Velbloud, los, kozorožec, kvakoš, dikobraz, poletuška… „Vážíme si každého úspěšného odchovu, ať už je to vzácný ještěr nebo domácí skot. Je za nimi dobrá a poctivá práce našich zaměstnanců, péče o všechna zvířata, což je hlavní poslání naší organizace,“ shrnuje s uznáním v hlase ředitelka Fryčová.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru