Začněte psát a výsledky vyhledávání se zobrazí zde...

14 neuvěřitelných faktů o Warrenu Buffettovi

Publikováno
14 neuvěřitelných faktů o Warrenu Buffettovi
Zdroj: omapadamia.net

Warren Buffett se nepochybně řadí mezi jedny z nejúspěšnějších investorů světa, což potvrzuje i jeho čisté jmění převyšující hodnotu 85,6 miliard dolarů nebo fakt, že v roce 2020 se dle časopisu Bloomberg umístil na 4. místě v žebříčku nejbohatších lidí světa.

Není tedy divu, že se Věštec z Omahy stal jedním z největších vzorů 5většiny začínajících, ale i ostřílených investorů. Jeho život je protkán spoustou někdy až neuvěřitelných momentů, které ho vykreslují nejen jako úspěšného investora a businessmana, ale i jako uznávaného filantropa.

Právě proto vám přinášíme 14 faktů o Warrenu Buffettovi, které pro vás mohou být více či méně známé, ale zaručeně vám přiblíží život této nezapomenutelné osobnosti ze světa investování.

1. K prvnímu nákupu akcií se odhodlal, když mu bylo pouhých 11 let

Warren Buffett jako mladý chlapec. Zdroj: Miro.Medium.com
Mladý Warren Buffett

Zatímco většina 11letých chlapců hrála baseball a četla komiksy, Buffett nakupoval akcie.

Ke svému úplně prvnímu nákupu se odhodlal na jaře roku 1942, kdy nakoupil šest akcií Cities Service Preferred s cenou 38 dolarů za akcii. V té době se jednalo o poměrně úspěšnou plynárenskou společnost. V současnosti již však bohužel neexistuje.

Warren Buffett se k tomuto momentu vyjádřil takto: “Stal se ze mě opravdový kapitalista, byl to dobrý pocit.”

2. Na charitu chce věnovat 99 % veškerého svého jmění

Jak už bylo zmíněno Warren Buffett je i známým filantropem, což potvrzuje i jeho příslib k věnování 99 % svého veškerého jmění na charitu. Toho chce dosáhnout jak během svého života, tak i po smrti, přičemž věnoval na charitu již 41 miliard dolarů.

Ty putovaly především do nadace Bill & Melinda Gates Foundation. V rámci svého rozhodnutí se navíc spojil i s Billem Gatesem, se kterým vytvořil projekt The Giving Pledge, který má motivovat další miliardáře, aby darovali alespoň polovinu svého jmění na dobré účely.

3. E-mailu od Warrena Buffetta se jen tak nedočkáte

Warren Buffett nikdy nebyl velkým fanouškem nových technologií, což se týká i elektronické komunikace v podobě e-mailu. On sám tvrdí, že ve svém životě odeslal pouze jeden e-mail a vše skončilo u federálního soudu.

V roce 1997 Buffett odpověděl na e-mail výkonného ředitele Microsoftu Jeffa Raikese, který chtěl vědět, jak hodnotí vývoj celé společnosti. Za nedlouho poté ale americké úřady označily Buffettův e-mail za známku podpory Microsoftu a jeho pozice na trhu.

4. Denně pročte přibližně 80 % svého času

Warren Buffett se řadí mezi jedny z největších čtenářů na světě. Podle svých slov totiž pročte denně přibližně 80 % svého času. Když byl tedy požádán, aby se s ostatními podělil o svůj klíč k úspěchu, ukázal na hromadu knih a řekl:

„Denně si přečtěte 500 stránek. To je to, jak znalosti fungují. Rostou jako složený úrok.“

5. V roce 2011 mu byla udělena Prezidentská medaile svobody

Warren-buffett-a-barack-obama
Obama a Buffett. Zdroj: CNBC.com

Jakožto známý filantrop si Warren Buffett vysloužil i nejvyšší civilní vyznamenání ve formě Prezidentské medaile svobody, kterou mu v roce 2011 udělil tehdejší prezident Barack Obama.

V rámci tohoto setkání popsal Buffetta nejen jako jednoho z nejbohatších lidí světa, ale i jako osobu, která je ztělesněním toho, že bezúhonnost není jen pozitivní vlastností v běžném životě, ale i v businessu.

6. Od roku 2014 mají jeho zaměstnanci možnost vyhrát 1 milion dolarů

Logo March Madness

Warren Buffett je velký fanoušek basketballu, a proto není divu, že jedna z jeho výzev se týká právě tohoto oblíbeného sportu. Již od roku 2014 mají jeho zaměstnanci možnost vyhrát 1 milion dolarů, který jim bude vyplácen ročně až do konce jejich života.

Jedinou podmínkou je uhádnou všech 16 týmů, které se probojují do dalších kol NCAA. Doposud se podařilo částečně uhodnout sestavu týmů pouze dvěma zaměstnancům, kteří si i přesto odnesli odměnu ve výši 50 000 dolarů.

7. Jeho otec byl republikánský kongresman

Howard Buffett otec Warrena Buffetta (zdroj: wikipedia.org)
Howard Buffett otec Warrena Buffetta. Zdroj: Wikipedia.org

Warren Buffett není jediný z rodiny, komu se podařilo vybudovat si úspěšnou kariéru. Jeho otec Howard Buffett se ale namísto investování věnoval především politice, ve které se mu více než dařilo.

Již v roce 1942 se mu poprvé podařilo získat místo republikánského kongresmana ve státu Nebraska, a to i přesto, že mu nikdo nedával nějak vysoké naděje na výhru.

Ihned poté se se svojí rodinou přestěhoval do Washingtonu D.C., kde se mu bezprostředně dvakrát po sobě podařilo své místo obhájit. Porážku utrpěl až v roce 1948, přičemž o dva roky později se dokázal vrátit zpět na své místo.

Samotný Warren Buffett uvedl, že mezi jeho největší učitele patřil jeho otec, poté jeho zesnulá manželka a hned za ní jeho mentor Benjamin Graham.

8. V šestnácti letech vlastnil úspory ve výši 53 000 dolarů

Buffett si již v útlém věku uvědomoval, že peníze mu jen tak do klína nespadnou. V šesti letech tedy začal prodávat balíčky žvýkaček a plechovky Coca-Coly po celém sousedství. Tento svůj business byl ovšem nucen ukončit poté, co se jeho otec stal kongresmanem.

To ho však nezastavilo a po přestěhování do Washingtonu D. C. si našel práci jako doručovatel novin The Washington Post. Ve svých 13 letech si tak měsíčně přišel přibližně na 175 dolarů, čímž převyšoval i plat některých učitelů.

Vedle doručování si přivydělával i prodejem použitých golfových míčků a známek nebo leštěním aut. Z takto vydělaných peněz si o rok později mohl dovolit pořídit i několik akrů půdy, kterou následně pronajímal místním farmářům. Do svých šestnácti let se mu tedy podařilo nashromáždit úspory ve výši 53 000 dolarů, které v té době vlastnilo jen málo jeho vrstevníků.

9. Své první daňové přiznání podal již ve 14 letech

Jelikož Warren Buffett vydělával již ve svých 11 letech více peněz, než většina dospělých v jeho okolí, musel podle zákona odvádět i daně. O několik desítek let dříve byla totiž pravidla ohledně daní na území Spojených států značně odlišná. V rámci nich tak byli nuceni podat daňové přiznání všichni občané země včetně nezletilých po překročení částky 500 dolarů.

Buffett si již v roce 1944 vydělal 592,50 dolarů, z nichž musel tedy odvést daň ve výši 7 dolarů. Jelikož byl Věštec z Omahy již ve svých 14 letech velmi bystrý, nezapomněl své přiznání doplnit i o odpisy z daní ve výši 45 dolarů. Konkrétně se jednalo o výdaje na pořízení kola o hodnotě 35 dolarů a opravu hodinek za 10 dolarů.

10. Na Harvardu o něj neměli zájem

Logo Columbia Business SchoolPo třech letech studií na Univerzitě v Nebrasce se Buffett rozhodl podat přihlášku na prestižní Harvard Business School. Jak je tomu zvykem dostavil se na pohovor, který měl rozhodnout o jeho případném přijetí. Po pár minutách mu ale jeden ze zaměstnanců školy oznámil: „Zapomeň na to. Nechystáš se na Harvard.“

Po tomto zklamání se však Buffett dozvěděl, že jeho idolové David Dodd a Benjamin Graham vyučují na Columbia Business School. Bez dlouhého rozmýšlení se tedy rozhodl jednomu z nich napsat dopis, ve kterém stálo:

„Vážený profesore Dodde. Myslel jsem si, že už jste oba mrtví, ale teď jsem zjistil, že jste stále na živu a učíte v Kolumbii, velice rád bych se za vámi stavil.“

Zanedlouho poté byl přijat a na konci svých studií v roce 1951 získal titul M.Sc. v ekonomii. Je to zkratka z anglického “Master of Science” a jedná se o vysokoškolský magisterský titul.

11. Více jak 94 % svého jmění vydělal až poté, co překročil hranici 60 let

Warren Buffett se samozřejmě nestal miliardářem jen tak ze dne na den. Naopak, na většinu svého bohatství si musel počkat dlouhých 60 let. Ve svých 52 letech jeho čisté jmění činilo „pouhých“ 376 milionů dolarů.

Teprve o několik let později získal přibližně 94 % svého veškerého jmění, které v současnosti podle Forbes představuje již více než 85,6 miliard dolarů (rok 2020). S touto částkou se tedy řadí na 4. místo nejbohatších lidí světa, přičemž na prvním místě zůstává zakladatel Amazonu Jeff Bezos.

Warren Buffett svým jměním převyšuje HDP některých zemí, mezi které se řadí například Ghana či Bulharsko.

12. Jako CEO Warrena Buffetta musíte dodržovat pouze dvě pravidla

Warren Buffett dává svým CEO pouze dvě pravidla, která však musí neomylně dodržovat. Obě pravidla jsou ve své podstatě velmi jednoduchá, ale od samotného zaměstnance vyžadují pořádnou dávku zodpovědnosti.

Pravidlo číslo 1: Nikdy neztraťte peníze svých akcionářů.

Pravidlo číslo 2: Nezapomeňte pravidlo číslo 1.

13. Stále žije ve stejném domě, který si koupil před více než 60 lety

Dům Warrena Buffetta v Omaze. (zdroj: businessinsider.com)
Dům Warrena Buffetta v Omaze. Zdroj: Businessinsider.com

I když se Warren Buffett řadí mezi jedny z nejbohatších lidí světa, i přesto si nepotrpí na luxus. Ve skutečnosti již více než 60 let žije ve stejném domě, který si pořídil v roce 1958 za 31 500 dolarů, přičemž v současnosti by stál přibližně 250 000 dolarů.

V domě je pět ložnic se dvěma koupelnami a celý pozemek je ohraničen pouze nízkým plotem s kamerovým systémem. Při otázce, zda nepřemýšlí nad koupí jiného domu Buffett pouze kroutí hlavou.

Podle svých slov má ve svém domě vše, co potřebuje, a navíc investici do něj považuje za třetí nejlepší, kterou kdy ve svém životě udělal.

14. Jeho oblíbeným nástrojem je ukulele

Celý život Warrena Buffetta se samozřejmě netočí pouze kolem investování, a proto si občas svůj volný čas zpříjemní hrou na ukulele. Na něj se naučil hrát ve svých 18 letech, čímž chtěl udělat dojem na jednu z místních dívek, která však v té době již měla přítele.

Buffett se ani tak nechtěl vzdát a pokusil se najít něco, co její přítel neumí. Během svého pátrání přišel na to, že právě hra na ukulele by mohla být tou správnou volbou.

Líbil se vám tento článek?
15
0

Autor

Milovnice a nadšenkyně do financí, investování a kryptoměn. O finančních, ale i technologicky laděných tématech píše již od roku 2016. Kromě akciových trhů s nadšením sleduje nejnovější trendy v oblasti startupů, ale i velkých hráčů v široké škále odvětví od e-commerce a AI až po elektromobilitu nejen ve světě, ale i v našem malém českém rybníčku.

Nikola se však věnuje i tématům spojených s bankovnictvím, pojišťovnictvím či půjčkami, jejichž recenzování věnuje podstatnou část svého času. Ve všech případech jí však záleží na tom, aby si její texty našly cestu nejen ke zkušeným čtenářům a investorům, ale i úplným nováčkům ve světě financí.

Přečíst více

Sdílejte tento článek

Mohlo by vás zajímat

Diskuze (0 komentářů)

Připojte se k diskuzi

Tento článek zatím nikdo neokomentoval. Přihlašte se a buďte první! Napište svůj názor a zahajte diskuzi.

Recenze
TOP Nejlepší brokeři
Při obchodování CFD s tímto poskytovatelem ztrácí 76 % účtů retailových investorů peníze.
U 66,02 % retailových investorů došlo ke vzniku ztráty.
Při investování a obchodování hrozí ztráty. Vaše investice mohou stoupat i klesat a můžete získat zpět méně, než jste investovali.
U 51 % retailových investorů došlo při obchodování CFD u této společnosti ke vzniku ztráty.
Investování zahrnuje rizika ztrát.‎