Předsedou Rady České televize se v prosinci stal novinář Pavel Matocha, který dosud vykonával funkci místopředsedy. V tajné volbě ho podpořilo 11 členů Rady České televize, jeden další lístek byl neplatný. Matocha byl jediným kandidátem.

Matocha přitom poskytl na podzim rozhovor pro dezinformační Slobodný vysielač. V pořadu Na prahu změn, který uvádí šéf Asociace nezávislých médií Stanislav Novotný, byl hostem nejprve Lubomír „Xaver“ Veselý (ten ještě před zvolením, během kandidatury) a po něm Pavel Matocha.

„Když jsem ten rozhovor poskytoval, bylo pro mě relevantní, že mě o něj požádal Stanislav Novotný, s nímž se znám déle než čtvrt století a jehož si vážím. Když jsem byl v první polovině devadesátých let začínajícím novinářem ve Večerníku Praha a Stanislav Novotný byl policejním prezidentem, poskytl mi velký rozhovor. Teď jsem poskytl rozhovor já jemu a poskytl bych mu ho klidně znovu. Že má někdo problém se Slobodným vysielačem, jsem se dozvěděl ex post. Rozhovor jsem poskytl Standovi Novotnému, kterého mám rád, pro slovenské internetové rádio. Kdyby mi řekl, že to bude pro Aeronet nebo Sputnik, které tady všichni známe, tak bych řekl ne,“ řekl Matocha pro Hospodářské noviny.

Stanislav Novotný je přitom předseda Asociace nezávislých médií, která uděluje kontroverzní ocenění Krameriova cena. Novotný v roce 2018 například přinesl glosu „Štefan Harabin, naděje pro Slovensko“. Samotná Asociace nezávislých médií dávala prostor antisemitům a Novotný sám poskytl pro změnu českému dezinformačnímu rádiu Svobodnému vysílač rozhovor, který přinejmenším hraničí s antisemitismem.

Zpět ovšem k Pavlu Matochovi. Předseda Rady České televize totiž porušuje zákon, na jehož dodržování vedením ČT má sám dohlížet. „Člen Rady nesmí zastávat žádnou funkci v politických stranách, politických hnutích nebo občanských sdruženích, ani nesmí při výkonu své funkce v Radě jejich jménem vystupovat nebo působit v jejich prospěch nebo ve prospěch jiných skupinových zájmů,“ stojí v zákoně o České televizi v V § 5 odstavci 2.

„Mgr. Pavel Matocha je předsedou spolku Pražská šachová společnost. Zákon o České televizi stanoví, že člen Rady České televize nesmí zastávat žádnou funkci v občanských sdruženích, což je podle předchozí právní terminologie označení spolku. Poslanecká sněmovna je povinna takového člena Rady České televize odvolat. Otázkou samozřejmě je, zda je toto ustanovení zákona rozumné a účelné,“ okomentoval zjištění HlídacíPes.org právník Aleš Rozehnal. Předseda Rady ČT tedy porušuje zákon, podle kterého má dohlížet nad tím, zda se vedení České televize chová podle tohoto zákona.


administrator

Jsem šéfredaktor projektu. Narodil jsem se a žiji v Kolíně. Ve svém mládí jsem se angažoval v radikálním levicovém hnutí, což považuji za velkou osobní chybu. Mnoho lidí proto nechápe, proč najednou ověřuji faktické informace. Má odpověď je "právě proto". Válka na Ukrajině a následná islamofobní vlna mi pomohla si uvědomit, že spousta věcí na internetu není pravda. Vím, jak se dezinformace šíří i kdo je vytváří. Znám cílovou skupinu, na kterou jsou dezinformace zaměřeny. Těmito lidmi neopovrhuji a ani si nemyslím, že jsou nesvéprávní jedinci, kterým musíme vše vysvětlovat. Na stranu druhou zásadně odmítám, aby lež byla nazývána jiným názorem.