Migréna trápí mnoho českých žen. Vyhněte se těmto potravinám, které fungují jako spouštěč

Migrénu snad jednou za život zažil snad každý – a každý také přizná, že to není nic příjemného. Migrénový záchvat může vyvolat mnoho věcí, včetně toho, co jíme a pijeme. Neexistuje nic jako univerzální spouštěč migrény. Existují však některé běžné spouštěče, které mohou u některých lidí přispět k epizodám migrény.

Kofein

Příliš mnoho kofeinu, nebo naopak ze dne na den vysazení kofeinu může způsobit migrénu nebo bolesti hlavy. Kofein ale může ve skutečnosti pomoci předcházet záchvatům migrény. Může také ulevit od bolesti hlavy, ale jen v případě, že jej užíváte opravdu občasně.

Potraviny a nápoje, které obsahují kofein:

  • káva,
  • čaj,
  • čokoláda.

Umělá sladidla

Mnoho zpracovaných potravin obsahuje umělá sladidla. Jedná se o alternativu cukru, co se přidává do potravin a nápojů, aby byly sladší. Ale právě tato sladidla mohou způsobit migrénu. Jedná se hlavně o aspartam, který migrénu spouští.

Migrénou v dospělosti trpí častěji ženy (15 %) než muži (7 %)

IKEM (https://www.ikem.cz/UserFiles/Image/1461587968MIGR%C3%89NA.pdf)

Alkohol

Alkohol je jedním z nejběžnějších produktů, o nichž se předpokládá, že vyvolávají migrénu. Podle jedné studie Trusted Source více než 35 % účastníků s migrénou uvedlo, že alkohol byl jedním z jejich běžných spouštěčů. Zejména červené víno bylo hlášeno jako spouštěč u více než 77 % těchto účastníků. Alkohol může způsobit dehydrataci, která významně přispívá právě k rozvoji bolesti hlavy.

Čokoláda

Čokoláda je považována za druhý nejčastější spouštěč záchvatů migrény po alkoholu. Obsahuje kofein i beta-fenyletylamin, což může u některých lidí vyvolat bolesti hlavy.

Uzená masa

Uzená masa – včetně lahůdek, šunky, párků v rohlíku a klobás – všechny obsahují konzervační látky zvané dusičnany, které zachovávají barvu a chuť. Tyto potraviny ale mohou uvolňovat oxid dusnatý do krve, o kterém se předpokládá, že dilatuje krevní cévy v mozku.

Zrající sýry

Zrající sýry obsahují látku zvanou tyramin. Ta se tvoří, když stárnutí potraviny způsobí rozpad bílkovin. Čím déle sýr zraje, tím vyšší bude obsah tyraminu. To je další chemická látka, která vyvolává bolesti hlavy a migrénu.

Mezi sýry s vysokým obsahem tyraminu patří:

  • feta,
  • modrý sýr,
  • parmezán.

Nakládané a fermentované potraviny

Stejně jako zrající sýry, mohou i nakládané a fermentované potraviny obsahovat vysoké množství tyraminu.

Mezi tyto potraviny patří:

  • nakládané okurky,
  • kimči,
  • kombucha (která může mít také obsah alkoholu),
  • nakládaná okra,
  • nakládané jalapeños.

Mražené potraviny

Jíst zmrazené potraviny, jako je například zmrzlina, může způsobit silné bodavé bolesti v hlavě. S největší pravděpodobností pocítíte bolesti hlavy, pokud jíte toto mražené jídlo rychle.

Zdroje: healthline.com, migraine.com, IKEM

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu