Covid nájemné pro neziskovky

Ředitel společnosti Art 4 People a člen rady Asociace tanečních umělců ČR Martin Kolda vyjednal na Ministerstvu průmyslu a obchodu změnu metodiky pro možnost získání dotace COVID nájemné. Nyní mohou žádat o tuto kompenzaci nejenom podnikatelské subjekty registrované v živnostenském rejstříku, ale za určitých okolností i např. neziskovky které jsou v nájmu. Celkově se jedná se až o 100% pokrytí nájmu za 3 měsíce (rozloženo v kompenzaci 50% nájmu za období červenec – září a zatím nevypsaném programu na kompenzaci měsíců říjen – prosinec).

Covid nájemné pro neziskovky

Covid nájemné pro neziskovky

Martin Kolda dále informuje:

V usnesení vlády č. 1103 ze dne 26. října, o které se opírá Výzva 2 programu Covid Nájemné (C-N), se zákaz sice nevztahuje na činnosti, které nejsou živností podle živnostenského zákona (I. /1. usnesení), ovšem v bodě I./4. téhož nařízení se „zakazuje provoz a používání sportovišť ve vnitřních prostorech staveb (např. tělocvičny, hřiště, kluziště, kurty, ringy, herny bowlingu nebo kulečníku, tréninková zařízení)“ a proto se dle potvrzení MPO výzva 2 programu C-N vztahuje i na tyto prostory/provozovny.  Podnikat v ČR lze buď na základě živnostenského zákona, nebo podle § 217 odst. 2 a 3 NOZ může (pro účely Výzvy musí) i nezisková organizace naplňovat znaky podnikatele, což uznali i hodnotitelé a strůjci metodiky MPO pro program C-N.

Pro úspěšné vyplnění žádosti (jejíž termín podání byl posunut na 21. 1. 2021) je tedy nyní možné/nutné zaškrtnete ve formuláři, že „Žadatel provozuje podnikatelskou činnost na základě jiného právního předpisu než živnostenského zákona“ a pak není povinnost mít ohlášenou provozovnu (aby vás formulář pustil dál), což např. zkušebny jako provozovny hlášené nejsou.

Pro úspěšné podání žádosti však musí jednotlivé subjekty splňovat i ostatní podmínky výzvy C-N !

Výše uvedené informace jsou potvrzeny ministerským radou MPO, panem Mgr. Tomášem Karlíkem.

 

 

Témata článku

Art 4 PeopleMartin KoldaMinisterstvo průmyslu a obchodu

Multižánrové

POSLEDNÍ KOMENTÁŘE

to nejčtenější z tanečních aktualit

Přihlašte se k odběru newsletteru: