Zbylo vám vánoční cukroví? Upečte z něj moučník!
Zná to snad každá hospodyňka! Před Vánocemi si schovává cukroví, aby se předčasně nesnědlo, a po nich zase neví, co s ním. Než byste ho ale vyhodili, zkuste jej přeměnit na chutný moučník! Recept je od redaktorky Aha! Jitky Pecharové.
Nabízí se samozřejmě otázka, nač opět péct sladké, když je člověk vánočním cukrovím přejedený a takto akorát vznikne další podobná várka. Nový moučník je ale úplně jiný. Je vláčný podobně jako koláč či bábovka, která se peče běžně po celý rok rok. Výborné je, že lze do něj využít veškeré zbylé cukroví, tedy pečené i nepečené, plněné a zdobené. Možná vás překvapí, do jak příjemné vůně a chuti se propojí smícháním do jednoho těsta.
Jak tedy na to!
Čtyři suroviny
K upečení moučníku je potřeba vánoční cukroví semleté na sypkou hmotu. Na zhruba dva hrnky této směsi se použije dále přibližně čtvrt litru mléka, hrnek hladké mouky, dvě vejce a kypřicí prášek do pečiva. Další přísady už nejsou nutné.
Za půl hodiny
Postup je velmi jednoduchý a nezabere moc času. Umleté cukroví se rozmočí s mlékem na kašovitou hmotu, do které se přidají vejce, prášek do pečiva a mouka. Podle potřeby se může ještě dolít mléko tak, aby vzniklo těsto jako na bábovku a dle fantazie a chuti do něj přidat například kousky ovoce, oříšky, mandle a podobně.