Zbylo vám vánoční cukroví? Upečte z něj moučník! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zbylo vám vánoční cukroví? Upečte z něj moučník!

Peče se asi 25 minut při 180 stupních. Na vychladlý moučník se může dát čokoládová poleva a dozdobit jej šlehačkou. To vám nabízí Jitka Pecharová.
Peče se asi 25 minut při 180 stupních. Na vychladlý moučník se může dát čokoládová poleva a dozdobit jej šlehačkou. To vám nabízí Jitka Pecharová. (foto ara)

Zná to snad každá hospodyňka! Před Vánocemi si schovává cukroví, aby se předčasně nesnědlo, a po nich zase neví, co s ním. Než byste ho ale vyhodili, zkuste jej přeměnit na chutný moučník! Recept je od redaktorky Aha! Jitky Pecharové.

Nabízí se samozřejmě otázka, nač opět péct sladké, když je člověk vánočním cukrovím přejedený a takto akorát vznikne další podobná várka. Nový moučník je ale úplně jiný. Je vláčný podobně jako koláč či bábovka, která se peče běžně po celý rok rok. Výborné je, že lze do něj využít veškeré zbylé cukroví, tedy pečené i nepečené, plněné a zdobené. Možná vás překvapí, do jak příjemné vůně a chuti se propojí smícháním do jednoho těsta.

Jak tedy na to!

Čtyři suroviny

K upečení moučníku je potřeba vánoční cukroví semleté na sypkou hmotu. Na zhruba dva hrnky této směsi se použije dále přibližně čtvrt litru mléka, hrnek hladké mouky, dvě vejce a kypřicí prášek do pečiva. Další přísady už nejsou nutné.

Za půl hodiny

Postup je velmi jednoduchý a nezabere moc času. Umleté cukroví se rozmočí s mlékem na kašovitou hmotu, do které se přidají vejce, prášek do pečiva a mouka. Podle potřeby se může ještě dolít mléko tak, aby vzniklo těsto jako na bábovku a dle fantazie a chuti do něj přidat například kousky ovoce, oříšky, mandle a podobně.

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.