Odměny pro zdravotníky za druhou covidovou vlnu stát vyplatí asi z veřejného zdravotního pojištění. Toto řešení umožní poskytnutí odměn všem zdravotníkům, uvedl na včerejším [6. 1. 2021] jednání Výboru pro zdravotnictví PS PČR ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO]. Výbor má i nového člena, jímž se od 16. 12. 2020 stal Adam Vojtěch, který nahradil Milana Brázdila, oba za ANO.

Jedním z hlavních témat posledního sněmovního výboru pro zdravotnictví byly odměny pro zdravotníky za druhou podzimní epidemii covidu-19. Několik přítomných členů výboru se ohradilo proti tvrzení předsedy vlády Andreje Babiše [ANO], který měl veřejně prohlásit, že odměny za druhou vlnu covidu půjdou jen do nemocnic. Předsedkyně výboru Věra Adámková [za ANO] v této souvislosti řekla, že je třeba udržet vstřícnost na všechny strany, nikoliv pouze pro vybrané zdravotníky.

„Zdravotnictví musí fungovat jako celek. I ti, kteří nemají zrovna péči o covidové pacienty, tak se stává, že se dostávají náhodně do kontaktu s covidovými pacienty,“ řekla.

K odměnám za druhou vlnu covidu se vyjádřil i poslanec Jiří Běhounek [ČSSD]. Podle něj mají odměny směřovat k veškerým provozům ve zdravotnictví, tedy i těm, které nejsou vystaveny přímo zdravotnické činnosti. Konkrétně uvedl například pracovníky ve stravovacích službách, pomocných službách nebo z oddělení odvozu infekčního materiálu.

„Bez jejich činnosti jednotlivé provozy nemohou fungovat,“ upozornil.

MZ ČR vypsalo dotace na odměny pro zdravotníky

O odměnách ze zdravotního pojištění jedná i premiér

Ministr Jan Blatný všechny ubezpečil, že o odměnách pro zdravotníky už několikrát jednal jak s premiérem Babišem, tak i se zástupci některých zdravotnických segmentů. Jako nejpravděpodobnější variantu způsobu odměnění pak uvedl jejich poskytnutí z veřejného zdravotního pojištění. O tom dle jeho slov už i jednal se zástupci pojišťoven a osobně se přiklání k takovému řešení.

„Není to jednoduchý úkol, ale umožní to, aby to bylo pro všechny zdravotníky. A nebylo omezeno pouze na nemocniční pracovníky,“ vysvětlil.

Zdůraznil, že nic není finální. Vše je v jednání a do konce ledna způsob a výši odměn resort určitě nevyřeší. Výše odměn pak bude pravděpodobně v obdobné výši jako na jaře. Problém pak vidí v odměňování nezdravotnického personálu. Platové tabulky totiž platí pro všechny stejně. Není proto možné ovlivnit tabulkové třídy například jen u pracovníků určitého zařízení.

Milan Kubek má za ČLK tři věci k řešení

Odměny pro zdravotníky jsou podle prezidenta České lékařské komory [ČLK] Milana Kubka i jednou ze tří podstatných záležitostí, které má ministerstvo aktuálně řešit.

„Jednám o tom minimálně měsíc. A pokud chceme, aby do toho dali zdravotníci všechno, tak musí vědět, že ty peníze dostanou,“ uvedl na jednání Kubek.

Připomněl i to, že na jaře ambulantní lékaři přistoupili na to, že všichni zdravotníci dostali odměny i přesto, že žádného covidového pacienta ani neviděli. Další podstatná věc k řešení je dle jeho slov novela kompenzační vyhlášky. Dále pak očkování všech zdravotníků, nikoliv pouze vybraných skupin.

„Není možné říci, že to budou nemocniční plus praktiční lékaři, a pak ten zbytek,“ řekl s tím, že chce konkrétně vědět, kdy a jak budou zdravotníci v Česku očkovaní.

Vyplácení odměn zdravotníkům provází komplikace

Novinky: Personální změny ve výboru

Novinka je, že Výbor pro zdravotnictví PS PČR má od 16. prosince 2020 nového člena, jímž se stal bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO]. V pozici člena výboru vystřídal poslance Milana Brázdila, jenž byl do sněmovny taktéž zvolen na kandidátce hnutí ANO, nikoliv však za Jihočeský, ale Olomoucký kraj.

Vedoucí laboratorní skupiny při ministerstvu zdravotnictví se pak nově stala Barbora Macková ze Státního zdravotního ústavu [SZÚ]. V pozici tak vystřídala Mariána Hajdúcha, který na svou funkci k 31. prosince 2020 rezignoval. Dle jeho slov kvůli tomu, že odmítá poskytovat odborné krytí pro politická rozhodnutí.

M. Hajdúch rezignuje na funkci, důvodů k tomu má více

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here