BK MLADÁ BOLESLAV

Druhé venkovní utkání v řadě, Boleslav vyzve Vítkovice

7. 1. 2021
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Z Pardubic si mladoboleslavští hokejisté odvezli zlaté dva body. Neustále totiž dotahovali nepříznivě se vyvíjející skóre, závěr zápasu se ale odehrál v režii Oscara Flynna. Talentovaný útočník nejprve kuriózním způsobem vyrovnal na 4:4 a podmanil si také samostatné nájezdy, v nichž se prosadil třikrát ze čtyř pokusů. Svěřenci trenérů Rulíka a Patery se tak po domácím zaváhání se Zlínem vrátili na vítěznou kolej, o další body zabojují v pátek 8. ledna proti Vítkovicím. Zatím jediný vzájemný souboj v této sezoně patřil Ostravanům, Bruslaři ale budou chtít potvrdit skvělou bilanci na kluzištích soupeřů, kde zvládli devět z posledních deseti utkání. Přímý přenos opět poběží na Hokejka TV, začínáme v 17:30.

Dvaadvacátého listopadu zaskočila Ridera Bruslaře bleskovým nástupem, dobrým pohybem a zcela zaslouženě si odvezla vítězství 4:2. Tři body získala také o dva dny později na ledě brněnské Komety, poté ale následovala dlouhá série sedmi porážek. Špatné výsledky odnesl trenérský tým, Mojmír Trličík, Darek Stránský a Ladislav Svozil byli odvoláni. Novým hlavním koučem se stal Miloš Holaň, pozice asistentů zastávají Radek Philipp a sportovní ředitel Roman Šimíček.

„Je to velká pocta vrátit se po tolika letech do klubu, který je v mém srdci i v srdci táty. Kdekoliv jsem působil, dal jsem do toho maximum. Tady bude bonus navíc – zodpovědnost, protože tady žij. Kvalita tady je, o tom jsem přesvědčený. Pojďme si dobře zatrénovat, nastavit vnitřní pravidla, dobrou komunikaci mezi sebou a udělejme vše, co v nás je, pro vítkovický hokej," uvedl Holaň.

Ani pod jeho vedením ale Ostravané nezaznamenali výrazné zlepšení. Z jedenácti utkání zvládli pouze tři, poslední tříbodový zisk zapsali třináctého prosince a momentálně čekají na vítězství už čtyři zápasy. V tabulce se drží na dvanáctém místě, jen bod před třináctým Zlínem. V úterý vítkovičtí hokejisté na domácím ledě nestačili na Liberec a po porážce 1:4 opět nemohli být spokojeni. „Dvě třetiny jsme byli Liberci vyrovnaným soupeřem. Šance jsme si vytvořili, ale chybí nám góly. Zápas jde za mnou. Měl jsem tři tutovky a nedal jsem ani jednu. Chci předvádět co nejlepší výkony. Chci střílet góly. Klukům jsem se omluvil za to, že jsem jim vůbec nepomohl," sypal si popel na hlavu Dominik Lakatoš.


Rideře rozhodně neprospívá absence zraněného Zbyňka Irgla, který stále čeká na první start v této sezoně. Barvy Ostravanů už nehájí ani Adam Polášek s Rostislavem Maroszem. První jmenovaný se nedomluvil na prodloužení spolupráce a odešel do pražské Sparty, šikovný útočník se na konci roku podle plánu vrátil zpět do prvoligového Kladna. „Přáli bychom si ho udržet, ale nemůžeme nic dělat. Dohoda je jasná. Musíme něco udělat! S vedením na tom pracujeme. Máme vytipovaná jména, poohlížíme se i v zahraničí, ale v této době to není jednoduché nejen kvůli financím," povzdechl si trenér Holaň.

Několik posil už Vítkovice dokázaly sehnat. Na měsíční zkoušku, která vyprší právě po pátečním utkání s Mladou Boleslaví, dorazil útočník Marek Kalus. V jedenácti zápasech si připsal tři branky a dvě asistence, ale zároveň také šest mínusových bodů. Šanci zaujmout dostal také ex-litvínovský Lukáš Doudera, v první obranné dvojici vedle velezkušeného Romana Poláka v posledních kolech nastupuje Petr Gewiese. Pro sedmadvacetiletého zadáka se jednalo o první změnu dresu v kariéře, dosud nastupoval pouze za Šumperk. Ve týdnu se Ridera rozloučila s Vojtěchem Polákem, Janem Štenclem a Peterem Trškou, místo nichž přivedla lotyšského veterána Guntise Galvinše a Filipa Pyrochtu z brněnské Komety. „Věříme, že oba oživí jak naši obranu, tak celé mužstvo. Máme v hledáčku i další hráče, logicky i do útoku, který máme v plánu posílit," nechal se slyšet Roman Šimíček.

Sestavy z posledního utkání

HC Vítkovice Ridera: Dolejš – Gewiese, R. Polák (C), Kovář, Štencel, Černý, Trška, Doudera – V. Polák, Hruška (A), Lakatoš – Krenželok (A), Dej, Schleiss – Mallet, Mikyska, Kalus – Lednický, Baláž, Ryšavý

BK Mladá Boleslav: Růžička – Hrbas, Ševc (C), Moravec, Pláněk (A), Fillman, Šidlík – Lunter, Cienciala, Šťastný – Jääskeläinen, Claireaux, Alderson – Flynn, Najman, Kousal – Strnad, Bičevskis, Stránský – Szturc

Statistiky

Ostravar Aréna | 8. 1. 2021 17:30

HC Vítkovice Ridera 33. kolo BK Mladá Boleslav
12. místo, 28 bodů umístění 3. místo, 55 bodů
59:84 skóre 98:66
6:2 (Litvínov)
nejvyšší výhra 11:4 (Karlovy Vary)
0:7 (České Budějovice) nejvyšší prohra 2:4 (Plzeň, Vítkovice)
4 utkání bez vstřeleného gólu 1
1 utkání bez inkasovaných gólů 3
11,32 % využití přesilových her 13,49 %
12 góly v přesilových hrách 17
81,45 % ubráněná oslabení 83,47 %
3 góly v oslabeních 1
Dominik Lakatoš, 17 bodů nejproduktivnější hráč David Šťastný, 31 bodů
Dominik Lakatoš, 13 branek nejlepší střelec David Šťastný, 18 branek
Jan Štencel, 11 asistencí nejlepší nahrávač Martin Ševc, 14 asistencí
Roman Polák, +8 nejlepší hráč v +/- David Šťastný, +19
Peter Trška, -14 nejhorší hráč v +/- David Cienciala, -3
Roman Polák, 71 minut nejtrestanější hráč Martin Ševc, 78 minut
Roman Polák, 106 bodů Radegast index Martin Pláněk, 52 bodů
Daniel Dolejš 92,26 %
Miroslav Svoboda 89,95 %
úspěšnost brankářů Jan Růžička 91,46 %
Gašper Krošelj 89,43 %
Daniel Dolejš 2,70
Miroslav Svoboda 3,02
průměr inkasovaných gólů na zápas Jan Růžička 2,10
Gašper Krošelj 2,67