Především se akce uskuteční bez diváků. Všichni účastníci musí mít negativní výsledek vyšetření na přítomnost koronaviru ne starší dva dny. Dále musí organizátor zajistit tzv. filtr při vstupu do areálu, což obnáší změření teploty a vyplnění tzv. selfreporting formuláře. Povinností je samozřejmě nošení roušek u všech osob vyjma závodníků v průběhu rozjíždění a závodu. V areálu se nesmí pohybovat v průběhu akce více jak 200 osob.

Hlavou pořadatelského týmu je Radek Beneš: „Ke sportování, sportovcům a pořadatelům různých akcí mám respekt, protože vím, co to obnáší. Za vše, co se tady v minulých letech odehrálo, vděčím hlavně organizacím TJ Sokol Jabkenice, SDH Jabkenice a kamarádům, kteří mi při každé sportovní akci pomáhají.“

Poprvé se v Jabkenicích konal cyklokrosový závod v roce 2009 a vyhrál ho Vladimír Kyzivát, kterému se to následně podařilo ještě třikrát. Ale vyhrávali tu i další známá jména: Karel Hník, Martin Bína, Adam Ťoupalík, Radomír Šimůnek ml., Tomáš Paprstka a naposledy Michael Boroš.

Aktuální přehled přihlášek k závodu uvádí 29 jmen v kategorii mužů. Obsahuje řadu jmen závodníků, kteří se cyklokrosu kdysi věnovali buď jako hlavní disciplíně nebo celkem úspěšně jako doplňku například k horským kolům, ale cyklokrosu se dnes systematicky nevěnují. Patří sem Jan Škarnitzl, v minulosti jeden z našich nejlepších závodníků cross country, Karel Hník, který po sezóně 2020 skončil v Elkov Kasper a nyní je přihlášen pod klubovým především bajkerským na MTB scéně novým celkem D2mont Merida, Tomáš Paprstka, který dal po loňsku cyklokrosu sbohem a plně se v novém týmu GAPP Systém-Kolofix od letoška zaměřuje výhradně na bajky, v dresu stejného týmu je přihlášen Jan Rajchart, který to chvíli zkoušel v Elkov Kasper, či Jakub Ťoupalík, který přešel z cyklokrosu na silnici a letos odešel z Topforex Lapierre do Elkov Kasper.

Do skupiny „multifunkčních“ cyklistů kombinujících MTB a cyklokros lze zařadit i mladší závodníky Josefa Jelínka, který je týmovým kolegou Jana Škarnitzla v Cyklostar Trek Pirelli nebo Jana Zatloukala z Nutrend Specialized Racing.

Mezi hlavní favority však počítejme dva z těch mála českých cyklistů, kteří se věnují cyklokrosu jako zcela své hlavní disciplíně: jednak dvacetiletého Jakuba Římana z Auto Škody Mladá Boleslav a především pak Michaela Boroše z ČEZ Cyklo Team Tábor. Největšího soupeře by měli najít v dalším z cyklistů, kteří už působí na plný úvazek na silnici a tím je aktuální národní šampion v hromadném závodě Adam Ťoupalík z Elkov Kasper.

Do ženského závodu je aktuálně přihlášeno pouze jedenáct cyklistek. Ovšem vypadá to, že se sejde sice málo početná, ale na české poměry velmi zajímavá konkurence. Nejstarší účastnicí bude obhájkyně loňského titulu Pavla Havlíková, kterou jsme roky vídali v dresu KC Kooperativa Jablonec nad Nisou, nyní je přihlášena pod LAWI junior team. V dresu svého nového týmu, jednoho z nejlepších na světě, SD Worx, by se měla na start postavit i silničářka na hlavní úvazek Nikola Nosková.

Předpověď počasí slibuje teploty kolem nuly, zataženo, vítr kolem 14 km/hod. V předešlých 24 hodinách by mělo slabě sněžit a teploty by se měly pohybovat pod bodem mrazu. Takže to vypadá na pořádnou cyklokrosovou šichtu.

Okruh je dlouhý 2730 metrů a má pouhých 15 metrů převýšení. Podle závodníků, kteří v týdnu na trati trénovali, jde o nejtěžší podklad, jaký tu kdy byl. Údajně se nenajde úsek, kde by se dalo "odpočinout".

Závod mužů lze sledovat v přímém přenosu na ČT Sport od 13:25 hod.