Novinky

  • 17.04.2024 Good Andretti zprovoznil menší továrnu F1 v Silverstonu

  • 12.04.2024 Bad Zemřel Ted Toleman, zakladatel týmu F1

  • 08.04.2024 Bad Další Albonovo poškozené šasi letí do Silverstonu.

Facebook Instagram

Jihoafrický den na Dakaru

Jihoafrický den na Dakaru

5. etapa – Prokop je celkově již pátý

V páté etapě zaútočili dva borci z druhého sledu, shodou okolnosti Jihoafričané. Za vítězným velezkušeným Ginielem de Villiersem se umístil Brian Baragwanath, který tak dokázal, že jeho druhé místo z prologu nebylo náhodné. Pro celkové pořadí je však mnohem důležitější fakt, že Stéphane Peterhansel porazil Násira Al-Attíju a navýšil svůj náskok před ním.

Speciálka dlouhá 456 kilometrů přinesla mix rychlého písku a kamenitých pasáží. Po více než pětihodinovém boji si na ní De Villiers vyjel na svého krajana pouhých 58 sekund. Peterhanselova ztráta činila něco přes dvě minuty. Další skvělý výkon podal Martin Prokop, jemuž patří pátá příčka. Ještě lepší zprávou je, že na této pozici se usadil i v průběžné klasifikaci.

Naopak zřejmě definitivně se se šancemi na obhajobu loňského prvenství rozloučil Carlos Sainz. Hned v úvodu měřeného úseku zabloudil, což ho stálo patnáct minut. Stejný problém postihl také Sébastiena Loeba. 

Martin Prokop i nadále drží krok s těmi nejlepšími. Foto: Benzina Orlen Team Dakar

Už po sedmnácti minutách jízdy se zastavila buggy Mathieua Serradoriho. Oprava si vyžádala čtyři hodiny, do cíle se ale posádka zřejmě dostane. Ještě hůře dopadl včera druhý Henk Lategan, který těžce havaroval a zlomil si klíční kost. Rallye Dakar tím pro něj pravděpodobně končí. Spolujezdec Brett Cummings naštěstí vyvázl bez zranění.

Žádný další český jezdec bohužel v době publikování tohoto článku etapu nedokončil.

Výsledky 5. etapy: 1. Giniel de Villiers – Alex Haro Bravo (RSA/E, Toyota), 2. Brian Baragwanath – Taye Perryová (RSA/RSA, Century) +00:58, 3. Stéphane Peterhansel – Edouard Boulanger (F/F, Mini) +02:25, 4. Násir Al-Attíja – Matthieu Baumel (QAT/F, Toyota) +04:38, 5. Martin Prokop – Viktor Chytka (CZ/CZ, Ford) +05:06.

Průběžné pořadí: 1. Stéphane Peterhansel – Edouard Boulanger (F/F, Mini), 2. Násir Al-Attíja – Matthieu Baumel (QAT/F, Toyota) +06:11, 3. Carlos Sainz – Lucas Cruz (E/E, Mini) +48:13, 4. Jakub Przygonski – Timo Gottschalk (PL/D, Toyota) +1:04:49, 5. Martin Prokop – Viktor Chytka (CZ/CZ, Ford) +1:10:32.

Zdroj: vlastní reportáž redakce, úvodní foto:Toyota