Přejít k hlavnímu obsahu
 Floex hovořil také o paralelách svého přístupu k hudbě a celkové životní filozofie | Foto: MeetFactory
Floex hovořil také o paralelách svého přístupu k hudbě a celkové životní filozofie | Foto: MeetFactory
ahmed -

Floex na masterclass poodhalil zákoutí své hudební laboratoře

Společně s Tomem Hodgem vydal ceněné album A Portrait of John Doe se symfonickým orchestrem, úspěšné jsou jeho soundtracky k počítačovým hrám, pravidelně účinkuje v několika multimediálních projektech, na koncertech jako bubeníka oživil robota Josefa z kultovního Machinaria a je i autorem nové zvukové grafiky na stanici Vltava Českého rozhlasu. Tomáš Dvořák známý jako Floex patří ke špičce naší hudební scény a na své masterclass představil svůj přístup k tvorbě elektronické hudby.

Masterclass proběhla na podzim v pražské MeetFactory v rámci akce Synapse Knowledge – a videozáznam z tohoto inspirativního workshopu je nyní k dispozici online. Floex, který vytváří také vlastní hudební nástroje a zvuky, hovoří o paralelách svého přístupu k hudbě a životní filozofie, o delikátní práci se zvukem ve své hudební laboratoři, o způsobu kreativní práce. „Nesnažím se být jenom intuitivní, ale nesnažím se ani vše vykoumat hlavou, obě tyto věci dávám dohromady. Vždy si potřebuju ujasnit, když chci racionálně pracovat hlavou a kdy věcem chci dát naopak volný průběh,“ říká Floex, který elektronickou hudbu pokládá za už velmi popsaný list papíru. Také z toho důvodu považuje za klíčové, aby každý hudebník dokázal nalézt svůj vlastní rukopis.

Synapse Knowledge byla ale především o setkávání se, poznávání nových lidí, hledání inspirace u těch, kteří ve světě hudby už nějakou cestu ušli. Největšími jmény byla bezesporu Holly Herndon a Mat Dryhurst, jehož přednáška Interdependence a jak může Covid změnit scénu byla poměrně aktuální – ani Matt ani Holly do Prahy nakonec kvůli pandemické situaci nepřijeli a přednášky vedli online.

Program Synapse letos poprvé obohatili i lokální tvůrci jako Ventolin, Never Sol, Lenka Dusilová nebo Floex. Jedním z nejzajímavějších workshopů byl právě masterclass Floexe. Jeho praktické rady a tipy, konkrétní postupy jak tvořit, zaujaly nejvíce účastníků. „Co by mě určitě zajímalo do budoucna je deep-dive a technický rozbor nějaké skladby, podobně jako měl tento rok Floex. Je to hodně užitečné vidět, jaké kreativní postupy kdo využívá při tvorbě,“ zaznělo z řad účastníků.

Vybraná videa jsou postupně zveřejňována na youtube kanálu MeetFactory.

Tagy Floex Synapse Knowledge MeetFactory

Pokud jste v článku zaznamenali chybu nebo překlep, dejte nám prosím vědět na e-mail redakce@frontman.cz.

ahmed
Fanouškovské alter ego šéfredaktora. Zářezy najdete také na Radiu 1, festivalu…
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY