PRVŇÁCI 21: Pekelný plášť je fantastická pohádka, pohádková fantasy a především vydařený debut spisovatelky Simony Michálkové

Pokud vaše děti odrostly pohádkám teprve nedávno a do fantasy pro dospělé ještě nedorostly, máme pro vás zajímavý literární „mezikrok“. Pekelný plášť, literární debut Simony Michálkové, má totiž v sobě pro každého něco a na své si díky zpracování přijdou i dospělí. Svým způsobem se tedy jedná o unikátní knihu.

Pekelný plášť. Že vám to zní pohádkově? A že u nás pekelné pohádky mají tradici a těší se vysoké oblibě? Inu, jste na správné stopě a rozhodně nebudete zklamáni, ale pro mnohé čtenáře bude příjemným překvapením i velké množství prvků známých především ze žánru heroické fantasy. A těch příjemných překvapení na čtenáře čeká ještě mnohem víc…

O zmizelém princi

Už celý příběh začíná tak trochu nepohádkově. Mladý princ Arim se rozhodne utopit svůj žal ve džbánku a trochu to přežene. My dospělí víme, že rána opilcova bývají těžká, ale takhle blbý ráno bych nepřál nikomu. Princ se totiž probudí – a je neviditelný! To budoucího vládce trochu diskriminuje, a tak se po zralé úvaze rozhodne, že by bylo fajn, kdyby byl zase vidět. Jenže cesta vede přímo do pekla!

A pak… Ale to už zase jinde jsme, to je jiná vesnice. Tedy vlastně jiné království, kde vládne starý král. A aby měl po boku královnu, stvoří a oživí mu jeho dvorní čaroděj krásnou mladou dívku, Aeronwen, která by mu měla splnit každé přání. Jenže tahle dáma má dostatek vlastní vůle a oslizlého krále nemá ráda, a tak se rozhodne, že čím dál od něj bude, tím bude spokojenější. A aby si měla cestou s kým povídat, osedlá si koně Carmina, který zvládne pár kouzel a kromě toho je dost užvaněný.

Tak vidíte, na pohádku jak ji běžně chápeme je už jen to oživení královny frankensteinovským způsobem dost temné.

Trochu toho a trochu onoho…

Pekelný plášť bych doporučil trochu odrostlejším a pokročilejším čtenářům. Jak již bylo řečeno, je to „přechod“ mezi pohádkou a dospělou fantasy. Je ovšem třeba říct, že zdánlivě nesourodé motivy (zejména piráti a peklo) dohromady pasují naprosto skvěle a právě díky žánrovému „crossoveru“ dávají knize správný dobrodružný nádech.

On i způsob podání příliš neukazuje na pohádku, ale spíše na cílení na dospělejšího čtenáře. Michálková nesahá k infantilnosti a nehodlá urážet čtenářovu inteligenci nějakým zjednodušováním. Díky tomu bude kniha bavit i dospělé s kouskem dítěte v sobě.

Příběh je vcelku soudržný a má spád, nešetří se magií i temnějšími momenty a finální bitva je velmi dobře napsaná. Nechybí zábavné momenty, které podtrhuje autorčina bohatá čeština a slovní hračičkovství; zároveň však kniha obsahuje několik zvratů a zajímavých momentů, které by čtenář v literatuře pro mladé nesjpíš ani nehledal.

Svoji zmínku si určitě zaslouží i láska, která hraje v knize významnou roli. Do příběhu zapadá toto téma přirozeně; vždyť v každé pohádce někdo někoho miluje a často třeba naopak nechce za manžela. Nečekejte přehnaně sladké scény, ale spíš příjemný podtón.

Text je čtivý, odsýpá a má potřebný spád. Zkrátka, autorka je jedna z těch, které mají psaní v krvi a přirozený talent pro vyprávění a práci s příběhem, Pekelný plášť je radost číst.

Svoji roli hrají i uvěřitelné postavy.  Princ Arim se sice moc nechová jako urozený princ, ale rozhodně není střižený podle archetypální pohádkové šablony; a podobně je na tom i královna. Důležité však je, že čtenář chápe o co se snaží, dostane možnost nahlédnout jim do hlav a sdílet jejich pocity a záměry. Navíc postavy prochází i vývojem, a to nikoliv jen tak, aby se neřeklo…

Takže si to dáme ještě jednou dokola: v přístupu ke čtenáři je Pekelný plášť dost unikátní a pro mnohé mládežnické knihy může být vzorem. Michálková to nevzala stylem „hurá, teď sem autorka!“, ale dala si záležet – a na výsledku je to sakra vidět!!

Pár mušek

Aby to nevypadalo, že je kniha bez jediné chyby…

On už jen začátek, kdy princ zmizí a dlouhou se nedočkáme vysvětlení co se to vlastně stalo trochu pokouší čtenářovu trpělivost (pravda, asi spíše u těch odrostlejších, ale sic!). Ale pokud se spokojíte s tím, že Arim zmizel a byl zmizelej…

Najdete i pár chyb v logice, nic zásadního a v běhu textu si jich možná ani nevšimnete, ale místy na vás šibalsky pomrkávají.

Jak bylo zmíněno, je Pekelný plášť autorčinou prvotinou, a i přes dobrou redakční práci občas některé pasáže stylisticky drhnou a nejsou tak „hladké“ jako zbytek textu.

A na závěr spíše subjektivní dojem: peklo v podání autorky připomíná snad až moc „klasické české“ pohádkové peklo a ladění příběhu by slušelo od téhle klasiky upustit a jít více vlastní cestou.

Ale popravdě: tyhle drobnosti nedokážou dobrý dojem zkazit ani náhodou. Já se vůbec nebudu zdráhat prohlásit, že Pekelný plášť je velmi příjemným překvapením a v rámci mládežnického čtení opravdu kvalitní kousek psaný srdcem a s pekelnou (pří)chutí.

A ještě jedna věc stojí za zmínku: ilustrace Ondřeje Hrdiny. Ta na obálce vypadá dobře, ale vnitřní, černobílé, jsou snad ještě kouzelnější. Mimochodem, postava na počátku kapitoly vždy prozradí, kdo z dvojice bude hrát na příštích stranách prim.

Simona Michálková: Pekelný plášť

Vydal: Bookmedia, 2020

Obálka: Ondřej Hrdina

Počet stran: 336

Cena: 349 Kč

Pokud vás kniha zaujala, můžete si ji koupit ZDE

Sdílet...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterPin on PinterestEmail this to someonePrint this page

Zveřejnit odpověď