InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • To je andělení!

    neděle 5.5 14:30 - Divadlo Oskara Nedbala Tábor

    Pohádková neděle pro děti.

  • Výlet k pramenům řeky Volyňky

    neděle 5.5 7:20 - Volyně – sraz na vlakovém nádraží

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Na řadu v očkování proti covidu by v Jindřichově Hradci brzy mohli přijít i senioři

Vakcína proti covidu se ředí přímo v očkovacím místě. , Autor: Lucie Váchová

Vakcína proti covidu se ředí přímo v očkovacím místě.     Autor: Lucie Váchová

JINDŘICHŮV HRADEC – Od pondělí 4. ledna se v jindřichohradecké nemocnici očkují zdravotníci vakcínou proti covidu od firmy Pfizer. To dorazilo prvních dvacet ampulek s minimálně stovkou dávek. Zájem o vakcinaci je mezi personálem veliký, nechat se očkovat chce více než polovina zaměstnanců. Nejdříve přišli na řadu ti v první linii, ať už na urgentním příjmu, oddělení ARO a na interně, nebo lékaři ve starším věku.

Ve středu pak do očkovacího místa, které vzniklo v budově bývalé urologické ambulance, dorazily další vakcíny, se kterými se původně počítalo až příští týden. „Pokud jich počítáme pět z jedné ampulky, tak jde o tři stovky dávek. Vlastně jich ale nakonec bude 360, protože už víme, že jich standardně z jedné lahvičky natáhneme šest. Vakcinační látku musíme během následujících dní vyočkovat," uvedl lékař z dětského oddělení Petr Kubíček, který má očkování v jindřichohradecké nemocnici na starosti.

Vakcína od firmy Pfizer se musí skladovat při teplotě minimálně mínus sedmdesát stupňů Celsia. Do nemocnice ji dodává centrální lékárna v Českých Budějovicích už ve formě chlazené, uchovávat je ji nutné při teplotě od dvou do osmi stupňů. Specifikum této vakcíny je také v tom, že se musí relativně rychle naředit poté, co se vyndá z chladničky. Aplikovat ji je pak nutné do šesti hodin po naředění, aby nedošlo ke znehodnocení očkovací látky.

„Díky předčasné dodávce vakcín se rychlost očkování koncem tohoto týdne prudce zvýší. Chceme využít veškerých možností a plánujeme, že bychom kromě co největšího počtu našich zdravotníků a pacientů začali očkovat i klienty sociálních ústavů, to znamená domovů pro seniory nebo podobných zařízení," doplnil primář ARO Vít Lorenc. Zájemců o očkování z řad zaměstnanců nemocnice je pořád dost, po nich ale tedy přijdou na řadu i senioři.

V Jindřichově Hradci má také, stejně jako v každém okresním městě v jižních Čechách, vzniknout velkokapacitní vakcinační centrum, které zvládne naočkovat stovky zájemců za den. V úvahu připadají dvě místa, o konkrétním zatím rozhodnuto není. „Je to pořád v jednání, myslím, že na začátku příštího týdne bude jasno. Zatím nechci spekulovat, musíme si to projednat uvnitř nemocnice a pak i s městem a krajem. Jisté je, že tu vybudujeme centrum, které bude schopné očkovat stovky lidí denně. To je naším cílem," poznamenal primář Lorenc, který v Jindřichově Hradci dostal vakcínu proti covidu jako první. „Cítím se dobře, jako bych žádné očkování neměl," dodal.

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace