Kryptoměna bitcoin dnes překonala hranici 800 000 korun

174
bitcoin
Foto: Pixabay.com

Celková hodnota trhu s kryptoměnami dnes [7. 1.] poprvé překročila hranici jednoho bilionu dolarů [21,3 bilionu Kč]. Cena nejznámější kryptoměny bitcoin vystoupila na další rekord, dosáhla 37 740 dolarů [přes 800 000 Kč].

Informoval o tom server CNBC. Od začátku roku si tato kryptoměna připisuje zhruba 29 procent, za posledních 12 měsíců více než 380 procent. Za růstem hodnoty bitcoinu podle odborníků stojí několik faktorů, včetně nákupů ze strany velkých institucionálních investorů.

Mnozí zastánci bitcoinu tuto kryptoměnu označují za “digitální zlato”, které může sloužit jako bezpečné útočiště v období nejistoty a jako pojistka proti inflaci. Analytici americké investiční banky JPMorgan tento týden uvedli, že cena bitcoinu by se mohla v dlouhodobějším horizontu vyšplhat až na 146 000 dolarů [přes 3 mil. Kč].

Někteří kritici, například ekonom David Rosenberg ze společnosti Rosenberg Research, však bitcoin označují za bublinu, upozorňuje CNBC. Bitcoin zažil prudký nárůst už v roce 2017, kdy se jeho cena vyšplhala na téměř 20 000 dolarů. V následujícím roce však zažil strmý pád a jeho cena se ocitla v blízkosti 3 000 dolarů.

Bitcoin nejenom jako bezpečný přístav?

Zájem o bitcoin jakožto pojistku proti růstu cen podporují nyní rozsáhlé rozpočtové výdaje, kterými se vlády po celém světě snaží kompenzovat negativní ekonomické dopady koronaviru. Podle analytiků by tyto výdaje totiž mohly vést k vzestupu inflace.

Analytik Simons Chen ze společnosti Babel Finance předpověděl, že investiční manažeři budou zvažovat větší využití kryptoměn při diverzifikaci aktiv. Hledají alternativní investice, které by sloužily jako ochrana před inflací a geopolitickými riziky. Upozornil, že do nákupů kryptoměn se v poslední době zapojilo také mnoho drobných investorů, kteří se obávají, že by mohli zmeškat příležitost k dosažení snadných a rychlých zisků.

Na druhou stranu stále problematická zůstává identita bitcoinu, kdy je měna využívána ke kriminálním aktivitám. I proto chtějí s vlastní verzí digitální měny přijít velké centrální banky, jako je americký FED nebo Evropská centrální banka. Vlastní digitální měnu vyvíjejí i komerční subjekty, jako je Facebook aj.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here