Jak a čím správně sekat trávu a další tipy pro krásný trávník

sekacka
Zdroj foto: envato

Výstavní trávník je snem každého zahrádkáře. Abychom takového docílili, vyžaduje náš trávník patřičnou péči. Jak ho správně sekat a které další kroky by neměly v pravidelné údržbě chybět?

Proč je správné sekání trávníku důležité

Nesekat vůbec rozhodně není ta pravá cesta. Přesvědčení mnohých milovníků přírody, realizované ovšem v dobré víře, mívá za následek nevzhlednou plochu plnou náletových dřevin.

Správné sekání je důležité nejen proto, abychom na zahradě v krátkém čase neměli nevzhlednou džungli. Špatně realizovaným sekáním můžeme trávník navíc i poškodit. Naopak správně prováděné sekání má vliv na hustotu trávníku, za své úsilí proto budeme odměněni náležitě hustým zeleným „kobercem“.

Správná technika se odvíjí především od toho, čím sekáme a jaký druh trávníku máme. Přesto lze formulovat některé obecně platné zásady, které se vyplatí znát.

Jak a čím posekat trávník

Obecně lze říci, že trávník má smysl začít sekat přibližně na konci dubna. Trávník by v této době měl mít cca 10 cm, což už značí, že jsou rostlinky dostatečně zakořeněné. Optimální výška, na kterou trávník posekat, se odvíjí od účelu jeho využívání.

Pokud jej budete využívat k různým aktivitám, zachovejte výšku v rozmezí 3 až 5 cm. Více lze posekat trávník, pakliže nám má sloužit spíše jen jako dekorativní chlouba celé zahrady. Rostliny by se však neměly sekat příliš.

Běžně se seká jednou nebo dvakrát za týden v období května a června, dále také od září a do listopadu. Jinak můžeme sekat každé dva nebo tři týdny. Plochy, kde se nebudou téměř pohybovat lidé, navíc stačí posekat jen dvakrát do roka.

Otázka, čím sekat, je dnes již zodpověditelná poměrně jednoznačně. S kosou se v moderní době ohání jen málokterý zahrádkář. Většina si na pomoc vezme sekačku, případně zahradní traktor.

Zahradní traktory se běžně používají spíše na větší pozemky, usnadní život všem, kteří si přejí posekat zahradu rychle a pohodlně. Výběr konkrétního zařízení tak záleží na rozloze pozemku i na čase, který jsme ochotni si pro údržbu zahrady vymezit. Parametrů ke zohlednění je však samozřejmě mnohem více. Při výběru sekačky i traktoru byste rozhodně neměli opomenout například parametry týkající se sběrné nádoby, převodovky nebo šíře záběru (Zdroj Srovnání zahradních traktorů).

Pokud patříte mezi milovníky technologií, ocenit byste mohli například také robotické sekačky. Podle technických redaktorů portálu Vybero.cz sice nemůžete od těchto pomocníků očekávat plnohodnotnou náhradu běžných sekaček, nicméně pro méně náročnou údržbu mohou být dobrou variantou.

zahradni traktor
Zdroj foto: envato

Jaká je další péče o trávník

Kromě pravidelného sekání patří k základním stavebním kamenům každé údržby trávníku také vertikutace. K vyčištění trávníku lze použít jednoduchý stroj s názvem vertikutátor. Zapomenuta nesmí být ani pravidelná zálivka a hnojení.

Rovněž se musíme připravit na to, že estetické kvality trávníku i naše celoroční úsilí hojně kazí plevel. Čeká vás proto boj například s pýrem plazivým nebo žabincem, které bude nutné vyrývat.

Na jaře je také nutné vyhodnotit aktuální stav trávníku. Zima na něm totiž mohla zanechat své stopy. V případě, že jsou holá místa v trávníku zvláště patrná, nemůžeme se už spolehnout na přirozenou schopnost jeho regenerace. Zapotřebí bude realizovat dosev. Ten bychom měli stihnout ještě během časného jara.

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here