Hlavní obsah

Proti nudě: Ledopády, Doktor Spánek a Výbušná koťátka

Foto: Vaclav Sebek, Shutterstock.com

Foto: Vaclav Sebek, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Startují první tipy proti nudě v roce 2021. I nadále vám přinášíme inspiraci na výlety, zajímavé knížky, filmy a seriály nebo hry pro celou rodinu. Zatím stále žijeme v mantinelech vládních opatření, ale to neznamená, že rezignujete na zábavu.

Článek

Když jsme vloni vstupovali do magického roku 2020, měli jsme velká očekávání. Rok s takovým číslem, to bude velké… A bylo! Jen málokoho by napadlo, jak moc se naše životy změní a zpomalí.

Proto jsme vás místo informací o kulturních akcích začali zásobovat tipy na zajímavé knihy, filmy, rodinné hry nebo výlety po Česku, protože do přírody se díkybohu mohlo a může. Pokud tedy nemáte nařízenou karanténu. A tak zatím v tomto stylu budeme pokračovat.

Na Malou Skálu a na vodopády

Hledáte tipy na kratší výlety, abyste si o víkendu provětrali hlavu, natočili „rodinohodiny“ a protáhli tělo?

V Českém ráji je velmi oblíbená část Zlaté stezky, která začíná v Malé Skále a vede směrem do kopce. To nezní zrovna přesně, ale stačí si na mapě najít Okruh Dr. E. Beneše a jste doma. Najdete tu skalní bludiště, jeskyně i vyhlídky, které nabízejí dechberoucí pohled do nádherné krajiny. Okruh je dlouhý zhruba pět kilometrů, takže ho zvládnou i menší děti.

Že příroda hraje všemi barvami hlavně na jaře a na podzim? Nenechte se mýlit, i zima dokáže vykouzlit pěknou paletu. Znáte třeba Brtnické ledopády? Jde o tak trochu jiné vodopády v Českém Švýcarsku, které vznikají mrznutím tajícího sněhu. A mají zajímavou barvu – voda je totiž zbarvena splavenou zeminou. Trasa je dobře značená a má zhruba čtyři kilometry.

Foto: Profimedia.cz

Příroda vynahradí všechny zavřené galerie a muzea Foto: Profimedia.cz

Hříšnice

Máte-li chuť na dobrý a napínavý seriál, pak Hříšnice na Netflixu je to pravé pro vás. Seriál má tři série (Cora, Julian a Jamie). Cora pracuje ve firmě svého tchána, má milého muže a krásného syna. Zdá se, že žije fajn život. A pak si udělají výlet na pláž a ona tam ubodá mladého muže... K činu se přiznává a hrozí jí doživotí. Ale detektiv Harry Ambrose (Bill Pullman, 67) má pocit, že tam něco nehraje. A i když Cora jeho pomoc zpočátku odmítá, nakonec začne její minulost, ukrytá hluboko v temnotě, vystupovat na povrch. V roli Cory zářila Jessica Biel (38), která byla za svůj výkon nominována na Zlatý glóbus, stejně jako celý seriál.

Foto: Profimedia.cz

Ona se přiznává k vraždě bez očividného motivu, on to nevzdává a rozhodne se zjistit, jaké démony pohřbila na dno své bolavé dušeFoto: Profimedia.cz

Doktor Spánek

Film natočený podle povídky Stephena Kinga (73) navazuje na legendární horor Osvícení (1980), kde exceloval Jack Nicholson (83) jako Jack Torrance, spisovatel, který tak trochu přichází o rozum a usiluje o život své rodině. Lednovou novinkou na HBO je Doktor Spánek (2019) v hlavní roli s Ewanem McGregorem (49). Ten hraje nyní již dospělého Dannyho Torrance, syna Jacka, který se i po desítkách let snaží vyrovnat s hrůzným zážitkem z dětství. Nyní se s ním spojí Abra, osvícená telepatka, aby jí pomohl zastavit bytosti toužící po nesmrtelnosti, které vysávají z lidí energii.

Foto: Profimedia.cz

Zážitky z dětství nemá zrovna malebné, v dospělosti se to moc nelepšíFoto: Profimedia.cz

Neber to jídlo tak vážně

Mnozí se pustili hystericky do novoročního hubnutí. Vy na to jděte chytře a nesnažte se za leden sundat deset kilo, protože si tím koledujete jen o jojo efekt.

Týna Skalická, kterou na instagramovém profilu @tojidlo sleduje přes 80 tisíc lidí, popisuje ve své knize Neber to jídlo tak vážně odlehčený pohled na zdravý životní styl a stravování. Kniha je pro lidi, kteří chtějí mít zdravé tělo a řídí se zdravým rozumem. Zjistěte, jak si jídlem dělat radost, jak mu rozumět a jak začít jíst normálně.

Foto: Nakladatelství CPRESS

Neber to jídlo tak vážně, Týna Skalická, nakladatelství CPress, 168 stranFoto: Nakladatelství CPRESS

Sicilští lvi

První díl rodinné ságy o italské dynastii Floriů vás pohltí. Stal se mezinárodním bestsellerem a poutavě vypráví o prvních dvou generacích klanu. Bratři Paolo a Ignazio Floriovi pocházeli z nuzných poměrů a nakonec se jejich rodina dostala do nejvyšších vrstev sicilské společnosti. Začínali s krámkem s kořením a Paolův syn Vincenzo nakonec přebírá úspěšný obchod a dále jej rozvíjí. Zároveň se musí vyrovnávat s nenávistí a intrikami jak v pracovním, tak osobním životě. Čtenář nahlédne i za dveře italských rodin, kde by žena měla patřit manželovi, ale tomu se ženy z rodu Floriů brání a odmítají být jen poslušnými manželkami.

Foto: Nakladatelství Metafora

Sicilští lvi, Stefania Auci, nakladatelství Metafora, 448 stranFoto: Nakladatelství Metafora

Řeka v temnotě

Jedna z nejsilnějších knih loňského roku je příběh, který napsal Masadži Išikawa. Ten je po otci Korejec a po matce Japonec a jehož rodina se rozhodla uvěřit snu o šťastnějším životě v Severní Koreji. Po desítkách let utrpení se mu nakonec podařilo utéct zpět do Japonska a v knize popisuje, jaké to je nemít celý život vlast a jak brutální byl život v totalitním severokorejském režimu. Ani v rodném Japonsku nakonec štěstí nenalezl, protože byl bez rodiny. Je lepší mít co jíst, ale být sám, nebo umírat hlady, ale v objetí svých nejbližších?

Foto: Nakladatelství Kniha Zlín

Řeka v temnotě, Masadži Išikawa, nakladatelství Kniha Zlín, 184 stranFoto: Nakladatelství Kniha Zlín

Výbušná koťátka

Máte rádi hry, co mají spád, lze je vzít na cesty a jen čtením pravidel nestrávíte půl večera? A máte rádi roztomilá koťátka? Tak právě pro vás je napínavá karetní hra, která vznikla v roce 2015 a slaví úspěch po celém světě. Obsahuje 56 karet s vtipnými obrázky a hláškami a funguje na principu ruské rulety. Z balíčku taháte karty a doufáte, že se vám vyhne vybuchující koťátko. Zkoušíte myslet strategicky do budoucnosti a bavíte se hláškami typu „Oblak netopýřích prdů se snáší z oblohy“.

Foto: Luxor.cz

Že jsou koťátka sladká a roztomilá? Tak určitě...Foto: Luxor.cz

Reklama

Načítám