Hlavní obsah

Vakcinace v Německu stále nenabrala dech

Právo, mcm, vpl

Zejména Durynsko, východoněmecká spolková země, se podle deníku Die Welt stalo terčem kritiky, protože řada očkovacích zařízení tam ještě nezačala fungovat.

Foto: Alessandra Tarantino, ČTK/AP

Vakcína proti covid-19 firem Pfizer/BioNTech

Článek

Do počátku tohoto týdne tam prý bylo očkováno 810 lidí, zatímco ve zhruba stejně lidnatém Sasku-Anhaltsku 13 400. Durynský premiér Bodo Ramelow (Levice) se proti sílícím výtkám ohradil s argumentem, že ve skutečnosti ochrannou injekci dostalo přes 1700 lidí. Týdeník Der Spiegel vylíčil zkušenost Karin Maagové, poslankyně Spolkového sněmu za vládní CDU z Bádenska-Württemberska a zdravotně politické mluvčí frakce.

Tři dny na telefonu

Ta prožila takřka tři dny na telefonu, aby objednala svou 84letou matku na vhodný termín. Protože vakcíny je málo, jsou 80letí a starší a personál v pečovatelských domech a na klinikách první na řadě.

Očkování v USA je chaotické a pomalé. Potřebujeme zrychlit, říká šéf zdravotnické služby

Koronavirus

„Čím déle se nic nedařilo, tím větší frustrace se mě zmocňovala,“ vylíčila. Horká linka na objednání byla obsazená nebo vůbec nefungovala, a když se konečně dovolala, poradili jí, aby si termín zamluvila prostřednictvím aplikace či internetu. Ty však žádné volné termíny nedokázaly poskytnout. „Protože je tak obtížné získat termín vakcinace, obávám se, že to mnohé lidi odradí,“ řekla poté, co uspěla.

Kancléřka se brání

I centrální německé úřady jsou ale terčem tvrdých odsudků za pomalý postup. Kritiku nedostatku vakcín v Německu odmítla v úterý kancléřka Angela Merkelová. Stalo se tak poté, co deník Bild v pondělí zveřejnil dopis, v němž ministr zdravotnictví Jens Spahn a ministři zdravotnictví dalších tří zemí žádají o zajištění dostatku vakcín Evropskou unii. Předtím prý tito ministři dojednávali dodávku 400 milionů vakcín pro své země.

Merkelová prosadila výrazné omezení pohybu

Evropa

Dopis byl podle Bildu napsán pod nátlakem Merkelové. Ta ale v úterý prohlásila, že rozhodnutí nechat Unii zajistit očkovací látku pro všechny členské státy bylo správným krokem.

Reklama

Výběr článků

Načítám