Video placeholde
Adam Johnson si spokojeně odnáší řečnický pultík z budovy amerického kongresu
Příznivci Donalda Trumpa vnikli do budovy Kapitolu.
Příznivci Donalda Trumpa vnikli do budovy Kapitolu.
Veteránka Ashli Babbitová (†35) zemřela na následky střelného zranění, které utržila během výtržností v Kapitolu.
Veteránka Ashli Babbitová (†35) zemřela na následky střelného zranění, které utržila během výtržností v Kapitolu.
66
Fotogalerie

Kdo je muž, který odnáší pultík z kongresu a kdo ten s rohy? Jména známých tváří rabujících Kapitol

Ty obrázky obletěly celý svět. Dav příznivců prezidenta Donalda Trumpa ve středu vnikl na půdu Kapitolu ve chvíli, kdy americký Kongres potvrzoval nástupnictví Joea Bidena. Násilí si vyžádalo 5 obětí – policie zastřelila jednu z protestujících žen, na následky zranění po vpádu protestujících do budovy zemřel i jeden zasahující policista a tři lidé zemřeli kvůli náhlým zdravotním příhodám. Fotografie řádění v budově, která symbolizuje americkou demokracii, jsou skutečně fascinující. Vyčnívá na nich několik lidí, jejichž jména se postupně objevují v amerických médiích. Pojďme si je představit.

Adam Johnson – nejveselejší zloděj na světě

Adam Johnson si spokojeně odnáší řečnický pultík z budovy amerického kongresuAdam Johnson si spokojeně odnáší řečnický pultík z budovy amerického kongresu|Profimedia.cz

Bezpochyby nejvirálnější fotka celé akce. Usměvavý chlapík v kulichu s logem kampaně Donalda Trumpa si spokojeně odnáší řečnický pultík z budovy amerického Kongresu. Americký zpravodajský web Sky News vypátral, že se jedná o Adama Johnsona z Floridy. Absolvent psychologie vesele na sociální sítě postoval fotografie ze zakázaného pobytu uvnitř budovy Kapitolu. Poté, co se jeho krádež pultíku stala virální, si všechny profily ze sítí smazal. Na Twitteru se přitom stal roztomilý omyl – lidé si mysleli, že jeho jméno je „Via Getty“, protože jeden z novinářů sdílel jeho fotku s popiskem Via Getty (což znamená, že fotografii pořídila agentura Getty Images). Lidé ihned začali volat po spravedlnosti a odsouzení Via Gettyho, jeho pravé jméno je ale Adam Johnson.

Jake Angeli – rohatý náčelník konspirátorů

Příznivci Donalda Trumpa vnikli do budovy Kapitolu.Příznivci Donalda Trumpa vnikli do budovy Kapitolu.|Profimedia

Jedním z nejvýraznějších protestujících byl polonahý potetovaný muž s pomalovaným obličejem a chlupatou rohatou čepicí. Jake Angeli z Arizony je ultrapravicový aktivista z Arizony, který je známý pod přezdívkou Qanon Shaman. Ta odkazuje na skupinku lidí věřících konspirační teorii, že prezident Trump ve skutečnosti tajně bojuje proti skutečným (převážně židovským) vládcům světa a vyšetřuje údajné dětské sexuální otroctví, které provozují světoví politici. Angeli strávil prakticky celý rok 2019 před budovou Kapitolu, kde do megafonu vyřvával své konspirační názory.

Ashli Babbitt – první oběť protestu

Veteránka Ashli Babbitová (†35) zemřela na následky střelného zranění, které utržila během výtržností v Kapitolu.Veteránka Ashli Babbitová (†35) zemřela na následky střelného zranění, které utržila během výtržností v Kapitolu.|Twitter Ashli Babbitové

Pětatřicetiletou Ashli Babbitt zastřelila policie v civilu při pokusu proniknout zabarikádovaným vchodem do Kapitolu. I když jí strážníci poskytovali na místě první pomoc, svému zranění na místě podlehla. Jednalo se o bývalou příslušnici letectva a podporovatelku prezidenta Donalda Trumpa. Identitu ženy listu The Washington Post potvrdil její bývalý manžel Timothy McEntee. Upřesnil, že pocházela ze San Diega a dřív byla u letectva. Sloužila na misích v Afghánistánu a Iráku a později byla nasazena také v Kuvajtu a Kataru. McEntee uvedl, že svou budoucí ženu poznal v letectvu. Rozvedli se v květnu 2019 po čtrnáctiletém manželství.

Tim Gionet – „Zhulená Aliaška“

Tim Gionet známý jako Baked Alaska uprostřed živého vysílání z KapitoluTim Gionet známý jako Baked Alaska uprostřed živého vysílání z Kapitolu|Twitter

Chlapík s přezdívkou Baked Alaska a občanským jménem Tim Gionet byl mezi prvními, kdo do budovy kongresu vtrhl. Je známým americkým neonacistou z Aljašky, který rád na internetu šíří antisemitské konspirační teorie. Svůj pobyt v Kapitolu živě streamoval na internet a v jednu chvíli jej sledovalo 16 000 diváků. Ve vysílání mimo jiné řekl, že najde speciální linku Kongresu a osobně zavolá Trumpovi. Klejícího ho z budovy vyváděla policie.

Richard 'Bigo' Barnett - fanoušek Nancy Pelosiové

Richard 'Bigo' Barnett ukradl z kanceláře Nancy Pelosiové dopisyRichard 'Bigo' Barnett ukradl z kanceláře Nancy Pelosiové dopisy|Twitter

Richard ‚Bigo‘ Barnett se stal známý tím, že si v budově Kongresu našel kancelář předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiové, kde si sedl na její židli a hodil si nohy na stůl. Před budovou Kapitolu později pózoval fotografům s její pracovní korespondencí. O dopise tvrdil, že ho neukradl, protože Pelosiové za něj na stole nechal čtvrťák.

Jméno neznámé - chlapík s konfederační vlajkou

Muž s konfederační vlajkou v budově KapitoluMuž s konfederační vlajkou v budově Kapitolu|Twitter

Jeho jméno zatím zůstává veřejnosti skryto, podařil se mu ale opravdu husarský kousek. Konfederační vlajka, se kterou se v budově Kongresu promenádoval, je považována za symbol amerického otrokářství. Do budovy Kapitolu ji nikdo nepřinesl od americké občanské války, která začala roku 1861.