Tomáš Řenč se připravuje na novou sezónu a pomáhá mu s tím i český startup Rouvy

0

Tomáš Řenč měl předminulý rok asi nejlepší sezónu. Povedly se mu skutečně skoro všechny závody, ale bohužel se mu stále nepodařilo vyjet vysněný havajský slot v PRO kategorii. Naposled se o to pokoušel v Kalmaru, sice ho nevyjel, ale zcela jistě ho může potěšit, že se stal časem 7:54:07 novým držitelem českého rekordu na dlouhém triatlonu (náš rozhovor zde). Jako bonus suverénně obhájil i titul mistra ČR v dlouhém triatlonu a navíc v rekordním čase – 8:19:06. Pár měsíců zpět jsme s ním dělali rozhovor, stejně tak i po vítězství na MČR. Určitě si nezapomeňte přečíst i náš loňský rozhovor

V polovině minulého roku se postavil na závod 70.3 LABE ARÉNA (rozhovor zde), kde zajel znova úžasný čas a bojoval se svým týmovým kolegou Lukášem Kočařem (náš velký rozhovor zde). O pár týdnů dále si zajel 226 Račice (rozhovor zde), kde suverénně vyhrál a to o velký parník a to samé se mu povedlo na Slovakmanovi 226. Díky tomu se  stal i staronovým trojnásobným mistrem ČR v dlouhém triatlonu.

Pojď nám Tomáši zhodnotit trochu letošní sezónu!

Sezóna byla opravdu netradiční. Podmínky závodů se měnily doslova ze dne na den. Zvládl jsem jen dva zahraniční závody, povedlo se mi bodovat v českém poháru dlouhého triatlonu a obhájit titul mistra republiky. Pro všechny z nás bylo určitě těžké se přizpůsobovat neustále se měnícím opatřením a podmínkám nejen ve sportu.

Společné tréninky se svěřenci se rušily a zase obnovovaly, bazény se zavíraly a otevíraly a to spoustu z nás vyhnalo na otevřenou vodu, kde jsme objevili kouzlo otužování. A protože už mi začaly chybět kolektivní tréninky, začal jsem jezdit virtuální cyklistiku. Při jízdě na chytrém trenažéru je tak o motivaci postaráno.

Nejen, že můžu soupeřit s kamarády z obýváku, ale můžu si taky vybrat, jestli pojedu v Kambodži nebo zvolím trasu populárního Czechmana (smích). Vyzkoušel jsem několik různých platforem a nejvíc se mi zalíbilo Rouvy.

Bohužel to vypádá pořád blbě. Už máš závodní kalendář na tento rok? Čím bys rád otevřel závodní sezónu a co by měl být tvůj highlight?

Závodní kalendář jsem ještě moc neplánoval, radši se neupínám k nějakému závodu, abych nebyl zklamaný. Rád bych otevřel sezónu Czechmanem, kterým jsem loňskou nečekaně uzavřel. Zatím mezi vrcholy řadím mistrovství Evropy v rámci Challenge Roth, které je 4. července a pak doufám, že přibydou závody od organizace Ironman.

Píšeš že ses začal otužovat. Není už to tak moc mainstream že už to víc nejde (velký smích).

Máš pravdu (smích). Ale já s tím nezačal kvůli té mase lidí. Oslovili mě svěřenci, se kterými jsem byl zvyklý chodit na bazén, ať chodíme plavat na otevřenou vodu. V tu dobu se to ještě dalo, ale postupně začala voda byla chladnější a já to bral už jen jako svou výzvu a vzpomněl jsem si, jak jsem trpěl zimou na Czechmanu, kde pršelo a pocitová teplota byla okolo 4 stupňů. To mě motivovalo, abych využil situace a příště zimu lépe zvládl.

Takže ani tvůj trenér v tom prsty neměl? (smích)

Nene, byl to jen můj bláhový nápad, že to zas tak náročné nebude (smích). Opak je pravdou, je to dost drsné a už v tom nepokračuji.

Trénoval jsi několik let na trenažéru, o kterém se určitě nedalo nazvat chytrý. Co to bylo?

Byl to klasický trenažér, kde se upnulo zadní kolo, musel jsem šlapat jen venku, protože když jsem zkoušel šlapat doma, při intervalech vibroval celý dům. Jedinou společnost mi dělal pes a kocour.

Co máš teď a jak jsi spokojený s tím co teď aktuálně máš doma?

Teď mám od Garminu trenažér Tacx Flux 2, který splnil moje očekávání, můžu šlapat doma a zároveň využít virtuální cyklistiku.

Co nejvíce oceňuješ?

Nízkou hlučnost. Zatím jsem to nezkoušel, ale věřím, že i děti by u toho usnuly.

Standardně jsi začal Zwift a Rouvy? Něco jiného?

Ano, nejdříve Rouvy, pak Zwift kvůli mému trenérovi Lubošovi, který zde pořádal závod. Pak Tacx a nakonec RGT Cycling.

Jezdíš už i závody? S týmem? Se soupeři? Nebo co tě nejvíc baví a proč?

Pár závodů už jsem absolvoval, ale spíš to bylo jen pro zjištění, jak to funguje. Regulérní závod byl jen s Lubošem, který byl na změření hodnoty FTP. Ale nejvíc mě baví jet reálnou krajinou, není to jen koukání do zdi.

Nakonec tě baví nejvíc Rouvy. Čím to je?

Jsou zde reálné trasy a je jich opravdu hodně včetně českých, takže se uživatelé hodně rozptýlí. Můžu se tak lépe soustředit na svůj trénink a okolí. Hlavní rozdíl je v tom, že je to reálné natočené.

Jakou trasu sis nejvíce oblíbil?

Zatím ještě oblíbenou nemám, jelikož jsem zatím každou jel jen jedenkrát a asi to tak ještě dlouho bude.

Kolik je tam vlastně v součásnosti natočených tras?

Na stránkách uvádí 4000, takže si myslím, že ani za deset let stále nepojedu krajinou, kterou jsem už viděl.

Pořádají se tam také závody?

Pořádá se velké množství závodů, kde si vyberu trasu, potřebný profil a čas.

Víme že se několikrát jeli akce za účasti zvučných jmen. Plánuje se něco podobného třeba s tebou?

Je to tak a hned na 13. 1. Hustopeče Škoda Auto jsem dostal pozvánku, kterou jsem přijal a už se moc na závod těším. Následující pak bude Šumavský MTB maraton Škoda Auto.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno