Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Na Šumavě se lyžuje! Pro děti z oddílů spustili na Samotách pomu, nařízení prý neporušují

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: Hynek Zdeněk)
Autor: rv - 
8. ledna 2021
13:27

Děti z lyžařských oddílů si mohou v Železné Rudě na Šumavě zatrénovat bez toho, aby šlapaly do svahu po svých. V areálu Samoty pro ně jezdí vlek, takzvaná poma. Provozovatel je přesvědčený, že neporušuje vládní nařízení.

„Plně respektujeme usnesení vlády, které zakazuje provoz lanovek a vleků pro veřejnost. Sjezdovka je určena výlučně pro trénink členů svazu lyžařů z úseku alpských disciplín, kteří jsou zároveň registrovanými závodníky z dětských kategorií,“ uvedl podle serveru Novinky.cz právní zástupce provozovatele areálu Robert Varga.

Podle ministerstva zdravotnictví ale prý taková výjimka není. Vlekaře navíc někdo nahlásil policii, na udání dorazila na kontrolu. „Přijali jsme podnět a případem se zabývali. Věc bude předána příslušnému správnímu orgánu,“ uvedla policejní mluvčí Dana Ladmanová.   

Vše je v pořádku?

„Předložil jsem jim výkladové stanovisko svazu lyžařů k vládnímu opatření. Dále jsem jim vysvětlil, že lyžování není pro veřejnost, a ubezpečil je, že z hlediska hygienického dodržujeme vše, co odpovídá aktuálním protiepidemiologickým pravidlům. Neshledali žádné porušení,“ dodal podle serveru Varga.

Svaz na výjimku čeká

Na sjezdovce se střídají dvacetičlenné skupiny lyžařů, jedna vždy lyžuje 1,5 hodiny, pak je půl hodina na střídání. Danuta Štrougalová ze Svazu lyžařů ČR pro Novinky uvedla, že na výjimku pro profesionály, aby mohli trénovat, zatím čekají od 22. prosince.

Šumavský právní výklad ale rozeslali jako informaci do lyžařských areálů v republice. „Většina z nich se ale na základě této právní konstrukce bojí otevřít. Zase chápu, že to nemají jednoduché v tom, jak lidem vysvětlit, že někdo může lyžovat a někdo ne,“ dodala.

VIDEO: Skiareály zůstávají zavřené! Havlíček slíbil kompenzace, turistům sjezdovky nezavřou. 

Video  Skiareály zůstávají zavřené! Havlíček slíbil kompenzace, turistům sjezdovky nezavřou. Blatný řekl důvod zákazu.  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa