Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Rebelie na Šumavě: Skiareál otevřel sjezdovku pro lyžaře navzdory vládnímu zákazu

Kde se dá v době koronaviru lyžovat?
Zdroj: pixabay.com/erge
Lyžování
Podle vládního nařízení mají být všechny sjezdovky v Čechách uzavřené. V lyžařském středisku Samoty v Železné Rudě ale přesto otevřeli, a to pouze pro děti z lyžařských oddílů. Podle právního zástupce provozovatele areálu nedochází k porušení nařízení, což uznala i policie. Ministerstvo zdravotnictví je ale proti.

Podobně jako v případě restaurací už došlo i na rebelující lyžařská střediska. Přestože má mít areál Samoty v Železné Rudě zavřeno, tamní vlek je už několik dní v provozu. "Plně respektujeme usnesení vlády, které zakazuje provoz lanovek a vleků pro veřejnost. Sjezdovka je určena výlučně pro trénink členů Svazu lyžařů z úseku alpských disciplín, kteří jsou zároveň registrovanými závodníky z dětských kategorií,“ sdělil právní zástupce provozovatele areálu Robert Varga pro portál Novinky.cz.

Podle něj tak provozovatel vleku nic neporušuje, což údajně minulý víkend potvrdila i policie. „Přijeli na základě anonymního udání. Předložil jsem jim výkladové stanovisko Svazu lyžařů k vládnímu opatření. Dále jsem jim vysvětlil, že lyžování není pro veřejnost, a ubezpečil je, že z hlediska hygienického dodržujeme vše, co odpovídá aktuálním protiepidemickým pravidlům. Neshledali žádné porušení,“ řekl Varga.

Ministerstvo je proti

S otevřením sjezdovky ale rázně nesouhlasí ministerstvo zdravotnictví, podle kterého jde o jasné porušení protiepidemického opatření. „Je úplně jedno, jak rychle kdo jede z kopce,“ řekla Novinkám mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová s tím, že žádná výjimka pro závodní lyžaře neexistuje.

Sjezdovka je otevřena pouze pro děti a denně se na ní vystřídá šest skupin po 20 malých lyžařích, přičemž každá z nich má 90 minut. „Samozřejmě že všechny děti mají zakrytá ústa a dodržují dvoumetrové rozestupy, a to i nahoře na kopci. Přítomni jsou maximálně dva trenéři,“ uvedl Varga pro zpravodajský portál.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy