Litomyšl opatruje náramek Boženy Němcové. Ta se ho musela vzdát

9. leden 2021

Božena Němcová v Litomyšli prožila jeden z nejklidnějších roků svého života. Když se do Litomyšle vrátila podruhé, byla už zcela na pokraji svých sil. Nemocná a také bez prostředků.

Na Smetanově náměstí, na fasádě domu čp. 27, se nachází pamětní deska a busta Boženy Němcové. Právě tady kdysi stával dům, do kterého se Němcovi v září 1839 nastěhovali, když opustili Josefov. Měli ročního syna Hynka a Božena Němcová byla v té době opět těhotná. 18. října 1839 přišel v Litomyšli na svět syn Karel.

Rok strávený v Litomyšli patří v bouřlivém a také nelehkém životě Němcové k těm nejklidnějším. Spisovatelka ráda chodila na procházky do nedalekého Nedošínského háje. Ale hlavně se v Litomyšli seznámila s pokrokovou Magdalenou Dobromilou Rettigovou a dalšími vlastenci. Na sklonku roku 1840 čekala Božena Němcová třetí dítě. To už ale manžela, finančního úředníka, následovala do Polné u Jihlavy, kde se jí v červnu 1941 narodila dcera Theodora.  

Modrá hvězda

Pamětní deska na fasádě hotelu Zlatá Hvězda a připomíná druhý z pobytů Boženy Němcové v Litomyšli. Je spojený s podzimem roku 1861. Spisovatelka přijela v září, na pozvání nakladatele Antonína Augusty, který chtěl po dlouhých jednáních s Němcovou konečně vydat její sebrané spisy. Součástí mělo být i druhé vydání románu Babička.

Když Božena Němcová do Litomyšle dorazila, zašla nejprve do Pifflova zájezdního hostince, aby se ubytovala. Jakmile se to tiskař Augusta dozvěděl, nechal spisovatelku ubytovat v hostinci U Modré hvězdy (dnešní hotel Zlatá Hvězda). Tuto událost Božena Němcová vylíčila v dopise dceři Theodoře, včetně popisu vybavení pokojíku.

Detail portrétu Boženy Němcové malíře Josefa Voleského z roku 1930

Antonín Augusta platil Němcové ubytování, stejně jako stravu. Doufal, že bude pracovat na svých textech, aby je upravila pro vydání. Spisovatelka už toho ale nebyla schopná. Trpěla bolestmi kvůli pokročilému stadiu rakoviny, byla unavená a zoufalá. Nakladatel ji po několika naléháních rázně vybídl k odjezdu.

28. listopadu 1861 nemocnou Němcovou z Litomyšle odvezl manžel, se kterým se chtěla rozvést. Augustova ne příliš podařeného vydání Babičky se spisovatelka ještě dožila. První sešit obdržela v předvečer své smrti. Stačila do něj ještě vepsat věnování dceři Doře. Druhý den, 21. ledna 1862, v ranních hodinách zesnula.

Náramek a zápisník

V době svého pobytu v Litomyšli Němcová konzultovala svůj zdravotní stav s doktorem Františkem Rybičkou z České Třebové. V té době už ale byla ve finanční tísni. Granátový náramek, který je dnes poškozený a neúplný, na podzim roku 1861 prodala nebo výměnou za lékařské služby přenechala manželce Františka Rybičky.

Zápisník Boženy Němcové je ve sbírce Regionálního muzea v Litomyšli

K Rybičkovým se dostal i zápisník, s podpisem spisovatelky v rohu na první stránce. Uvnitř je zápisník bohužel prázdný, kdysi popsané listy jsou vytrhané. Předměty litomyšlskému muzeu v roce 1932 předala Zora Rybičková při příležitosti příprav velké výstavy, věnované Boženě Němcové.

autor: BRA
Spustit audio

Související