Konec drogové turistiky. Amsterdam hodlá zakázat cizincům vstup do coffeshopů

Amsterdam chce zahraničním turistům zakázat přístup do takzvaných coffeshopů a tím jim odepřít možnost nákupu hašiše nebo marihuany. Nizozemská metropole známá bohatým nočním životem chce opatřením zamezit drogové turistice, uvedla dnes s odvoláním na prohlášení radnice agentura DPA. Propustku do coffeshopů dostanou podle plánů městské rady napříště pouze občané Nizozemska.

V zemi si lze v coffeshopech legálně koupit pro osobní potřebu takzvané měkké drogy, jako je hašiš a marihuana. Otevřeno přitom mají také v současné koronavirové uzávěře.

Faktický zákaz prodeje drog v coffeshopech cizím státním příslušníkům platí v Nizozemsku již nyní. Amsterodam však z tohoto pravidla dostal výjimku poté, co počet coffeshopů výrazně omezil.

Drogová turistika je ve městě proslaveném kanály a úzkými domy nicméně i tak na vzestupu, o což se podle DPA nejvíce starají návštěvníci z Británie.

Podle studií by opatření mělo snížit masový turismus, kterým nizozemská metropole dlouhodobě trpí. Místní si stěžují na vylidňování centra v důsledku vysokých cen nemovitostí a například také na nadměrný hluk způsobovaný podnapilými turisty. Loni město zakázalo v centru krátkodobé pronájmy bytů.

Související

Letadla, ilustrační fotografie.

Nizozemsko čelí žalobě. Aerolinky rozporují rozhodnutí omezit provoz v Amsterodamu

Skupina leteckých společností z Evropy a ze Spojených států žaluje nizozemskou vládu za její rozhodnutí omezit kvůli škodlivým emisím provoz na mezinárodním letišti Schiphol v Amsterodamu, jednom z největších v Evropě. Ve společném sdělení dnes uvedly, že hladinu emisí i hluku jsou schopny snížit, aniž by musely omezovat spoje.
Amsterdam nebo též Amsterodam je hlavní město Nizozemska od roku 1808. Nesídlí v něm však parlament, vláda ani královská rodina, tyto instituce mají své sídlo v Den Haag.

Amsterodam se chce zbavit opilých turistů, spustí odstrašující kampaň

Amsterodam na jaře zahájí odstrašující kampaň, díky níž chce bojovat proti turistům, kteří do nizozemské metropole cestují za alkoholem, drogami a sexem. Zahraničních výtržníků se chce zbavit pomocí cílené reklamy a nových omezení. Informoval o tom list The Times, podle nějž se město nejprve zaměří na britské cestovatele, které považuje za hlavní hrozbu pro klid a pohodu v ulicích a na kanálech ze 17. a 18. století.

Více souvisejících

Amsterdam (The Netherlands) Turisté Nizozemí Marihuana Drogy

Aktuálně se děje

před 17 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Obrat na Ukrajině. Proti Rusku brzy zasáhnou modernější smrtící dalekonosné střely ATACMS

Podle předsedy senátního výboru pro zpravodajské služby Marka Warmera budou v právě schváleném balíčku 61 miliardové pomoci pro Ukrajinu také taktické rakety ATACMS s doletem až 300 km. Tuto informaci potvrdil v rozhovoru pro televizi CBS.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy