Hlavní obsah

Vtrhli do Kapitolu, teď přicházejí o práci

Foto: Profimedia.cz

Příznivci prezidenta Donalda Trumpa ve středu protestovali před washingtonským Kapitolem, jehož velkou část později obsadili.

Reklama

Na internetu se začaly rychle šířit podrobnosti o totožnosti některých z výtržníků, kteří ve středu vpadli do amerického Kapitolu. Ti kvůli tomu přicházejí o práci.

Článek

Kvůli nepokojům a vpádu příznivců prezidenta Donalda Trumpa do budovy Kongresu washingtonská policie po násilnostech zatkla několik desítek lidí. Ti by mohli čelit obžalobě z podněcování ke vzpouře či výtržnictví. Řada lidí se ale z Kongresu, jehož velkou část výtržníci obsadili, vzdálila, aniž by je kdokoli identifikoval. To se teď ale mění.

Policejní oddělení federálního District of Columbia ve snaze o jejich identifikaci zveřejnilo fotografie účastníků středečního vpádu do budovy Kongresu a popsalo jejich potenciální provinění, uvedla agentura Reuters.

K identifikaci výtržníků veřejnost vyzval Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Podobnou žádost na Twitteru uvedl i vyšetřovací portál Bellingcat, který zároveň upozornil, že mnozí z těch, kteří vpád do Kapitolu streamují na sociálně sítě, tyto záznamy později smažou, jakmile si uvědomí, jak usvědčující jsou.

Fotografie z útoku na Kapitol se hojně šíří po sociálních sítích a uživatelé se účastníky středečního vpádu do Kapitolu snaží identifikovat, k čemuž již v některých případech i došlo. Marketingová společnost Navistar se sídlem v Marylandu tak například oznámila, že ukončila pracovní poměr se zaměstnancem, kterého vyfotografovali uvnitř poničené budovy Kapitolu i s identifikační kartou společnosti pověšenou okolo krku.

„Přestože podporujeme právo všech zaměstnanců na pokojné a zákonné uplatňování svobody projevu, zaměstnanec, který prokáže nebezpečné chování ohrožující zdraví a bezpečnost ostatních, nebude u společnosti Navistar nadále pracovat,“ uvedla společnost ve svém prohlášení pro CNN.

Stejný osud podle CNN potkal například i texaského právníka Paula Davise. Ten přišel o práci ve společnosti Goosehead Insurance poté, co sdílel na sociálních sítích živé video ze své účasti na středečních událostech. „Všichni se snažíme dostat do Kapitolu, abychom to zastavili,“ uvedl v rámci videa.

V dalších příspěvcích na Facebooku Davis uvedl, že celou dobu „pokojně demonstroval“ a do Kapitolu se aktivně dostat nesnažil. „Řekl jsem, že se snažím dostat do Kapitolu, což znamená protestovat. Nemyslel jsem to nijak násilně,“ napsal Davis.

„Náměstek generálního právního zástupce Paul Davis již ve společností Goosehead nepracuje,“ uvedla společnost ve čtvrtek na Twitteru.

Bývalý poslanec pensylvánské Sněmovny reprezentantů Rick Saccone sdílel na facebookové stránce vlastní fotografie a videa z areálu před Kapitolem. Vysoká škola svatého Vincenta, kde Saccone vyučoval, okamžitě zahájila vyšetřování.

„Na základě tohoto vyšetřování předložil Saccone rezignaci, kterou jsme přijali. Saccone už nebude v žádném případě spojován s Vysokou školou svatého Vincenta,“ uvedl ředitel školy pro marketing a komunikaci Michael Hustava v prohlášení pro CNN. Saccone svoji rezignaci pro Reuters potvrdil a dodal, že „násilné činy neviděl a práh Kapitolu nepřekročil“.

Někteří Američané také byli potrestáni za podporu události u Kapitolu, přestože sami nebyli přítomni. Texaská odnož republikánské strany propustila seržanta ve zbrani Waltera Westa, který obléhání Kapitolu vyjádřil podporu na Facebooku. „Zatímco důrazně podporujeme právo na pokojné shromažďování prvního dodatku Ústavy, odsuzujeme násilí a modlíme se za všechny shromážděné v hlavním městě naší země a v budově Kapitolu,“ uvádí strana na webových stránkách.

V návaznosti na středeční události v budově Kongresu se kromě propouštění zvedla i vlna dobrovolných odchodů Trumpových spolupracovníků. Na svou funkci rezignovala už druhá členka Trumpovy vlády, ministryně školství Betsy DeVosová. Několik hodin před DeVosovou se vzdala funkce ministryně dopravy Elaine Chaová. Již před nimi své posty mimo jiné opustili personální šéfka první dámy Stephanie Grishamová nebo náměstek bezpečnostního poradce Bílého domu Matt Pottinger.

V Kongresu se ve středu mělo projednávat finální schválení vítězství demokrata Joea Bidena v listopadových prezidentských volbách. Výtržníci z řad demonstrantů vtrhli do budovy Kapitolu a narušili jednání obou komor Kongresu, jejichž členové se museli evakuovat. Nepokoje mají pět obětí na životech, policie uvnitř budovy Kongresu zastřelila Trumpovu podporovatelku, další tři lidé zemřeli kvůli náhlým zdravotním příhodám. V pátek ráno středoevropského času policie amerického Kapitolu potvrdila, že zraněním podlehl i policista, který areál chránil.

Reklama

Doporučované