Pátky na České televizi budou patřit Kukačkám, vztahovému seriálu o výměně dětí v porodnici

(Zleva) David Novotný, Marta Dancingerová, Sabina Remundová a Marek Adamczyk v seriálu Kukačky | Zdroj: Česká televize

Volně inspirován skutečnými případy z Česka i ze světa vznikl pro Českou televizi 13dílný seriál o záměně dvou dětí v nemocnici. „Kukačky jsou rodinný seriál, který v sobě spojuje jak drama, tak humor. Je o rodičovství, a to ve všech generacích,“ říká producent Filip Bobiňski z Dramedy Productions, která pro televizi vytvořila už seriály jako Vyprávěj nebo První republika. První epizodu uvede ČT1 v pátek od 20.10.

Tento článek je více než rok starý.

Porodnice Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Mělo jít o poměrně obyčejné vyšetření syna u doktora. Místo toho ale manželé Holcovi (Sabina Remundová, David Novotný) zjistí, že chlapec ve skutečnosti není jejich. V porodnici ho totiž před šesti lety vyměnili za syna Kadlecových (Marta Dancingerová, Marek Adamczyk).

„Po prvním přečtení (scénáře) mi bylo jasné, že nás čeká velmi emotivní příběh plný neobvyklých životních situací a konfrontací. Zajímavé je, že obsáhlejším tématem není ani tak výměna dětí jako taková, ale mezilidské, a zejména rodinné vztahy a vazby,“ popisuje režisér Biser Arichtev.

Tím, že k záměně došlo v nemocnici na malém městě a obě rodiny se už z dřívějška znají, se následující události dotknou i života mnoha dalších lidí.

„Situaci komplikuje příběh z minulosti, který postupně objevujeme. Je to další zajímavá rovina seriálu. Vždycky v úvodu každého dílu objevíme střípky z minulosti postav, které nám postupně zapadnou a doplňují celý příběh,“ vysvětluje Arichtev.

Marta Dancingerová a Marek Adamczyk v seriálu Kukačky | Zdroj: Česká televize

I když se to tak může zdát, Kukačky nevycházejí z událostí z prosince 2006, kdy byla v třebíčské nemocnici vyměněna dvojice dívek. Na omyl se tehdy přišlo po 10 měsících, zatímco v novém seriálu vyjde najevo až po letech.

Jak říká autor scénáře Jan Coufal, jistou inspiraci pro psaní našel ve vlastním životě. „Mé mamince přinesli po porodu místo mě cizího kluka. Všimla si toho po pár minutách a zjednala nápravu. Když jsem pak jako malý zlobil, říkala, že si měla nechat toho jiného. Ta představa, že jsem u cizích, ve mně asi nějak zůstala,“ vypráví scenárista.

KUKAČKY

tv seriál
ČR, 2021, 13× 60 min
Režie: Biser A. Arichtev
Scénář: Jan Coufal
Hrají: Marta Dancingerová, Marek Adamczyk, David Novotný, Sabina Remundová, Jiří Štrébl, Veronika Freimanová, Michal Isteník, Denisa Barešová, Jitka Čvančarová, Štěpán Benoni, Petr Kostka, Libuše Švormová

Podle Petra Šizlinga, který spolu s Coufalem a Filipem Bobiňským tvoří tým Dramedy Productions, se výměna dětí v porodnici netýká jen České republiky. Podobných případů bylo v historii a ve světě více. Kukačky proto záměrně nejsou inspirované jednou konkrétní kauzou.

„Jedná se o velice osobně komplikované události, které nemají jednoduché řešení, a i když se tak může stát, byli bychom neradi, aby byl náš příběh s někým přímo spojován, nebo dokonce někoho negativně ovlivnil,“ uvádí producent.

„Diváci se vůbec nemusí bát, že je u příběhu čekají těžké večery,“ doplňuje ho Bobiňski. „V seriálu je spousta velmi silných emocionálních momentů, ale naše postavy a situace, ve kterých se díky zápletce ocitnou, jsou z normálního rodinného života, často humorné, a jejich sledování by mělo spíše pohladit.“

Denisa Barešová, Theo Schaefer a David Novotný v seriálu Kukačky | Zdroj: Česká televize

V dětských rolích se představí Viktor Sekanina a Theo Schaefer. Na každého z nich čekala trochu jiná herecká výzva – zatímco Jakub (Sekarina) trpí Aspergerovým syndromem, Tomáš (Schaefer) jezdí motokros.

Vedle čtveřice rodičů uvidí diváci také Petra Kostku, Jitku Čadek Čvančarovou, Jana Dolanského, Veroniku Freimanovou nebo Libuši Švormovou. Ústřední skladbu k seriálu nazpívala Lenka Filipová s dcerou Lenny.

Tvůrci se nebojí, že by seriál zvedl vlnu žádostí o genetické testy. „Zjistit to, co zjistit vlastně nechcete, je natolik traumatizující pro všechny, že tady bych se držel hesla: Někdy je lepší nevědět,“ věří Bobiňski. A Coufal dodává: „Po koronaviru budou mít všichni testů plné zuby.“

kro Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme