Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Prokopovi museli pomáhat fanoušci a do cíle dojel na laně, ztratil i Macík

Ve čtvrtek slavil výrazný skok dopředu, o den později přišel tvrdý propad. Martin Prokop v 6. etapě Rallye Dakar bojoval s technickými potížemi a do cíle ho dokonce dotáhli na laně. Za nejrychlejším Španělem Carlosem Sainzem zaostal o více než 86 minut a mezi automobily je až desátý. Klesl i Martin Macík, jenž v kategorii kamionů dojel sedmý a v průběžném pořadí mu patří čtvrtá příčka. Hned za ním je Aleš Loprais, nejlepší Čech pátku, který dorazil jako čtvrtý.

Martin Prokop
zdroj: ČTK/PR/MartinProkopOfficial

"Bohužel, šestá etapa je průšvih. Měli jsme dva defekty, což byla jen časová ztráta, ale přišli jsme o tři poloosy. Jednu jsme zvládli vyměnit, ale 500 metrů před cílem odešla třetí a nebyla možnost se dostat do cíle. S pomocí místních lidí jsme se dostali přes dunu a pak jsme ukecali jednoho závodníka, aby nás na laně dovezl do cíle," řekl zklamaný Prokop. "Ztratili jsme hodně času, všechno je v háji," doplnil.

V první chvíli si myslel, že pro něj rallye končí. "Smůla se nám zase nalepila na paty a bohužel pořádně," řekl jezdec týmu Benzina Orlen, který měl s poloosami problém i v minulém ročníku. "Už jsme se těšili, že jsme v cíli, ale bohužel přišla třetí poloosa i s požárem, který jsme museli hasit. A nemohli jsme jet dále. Už to vypadalo, že jsme skončili úplně, ale naštěstí jsme se dostali do cíle," dodal Prokop.

Druhý etapový triumf si připsal trojnásobný dakarský vítěz a obhájce prvenství Sainz, který porazil druhého Jazída Radžhího ze Sáúdské Arábie o více než čtyři minuty. V čele je i nadále třináctinásobný vítěz Dakaru Stéphane Peterhansel z Francie. Rychlejší než Prokop byl i Tomáš Ouředníček, kterému patří 33. místo.

Kategorii kamionů ovládli ruští jezdci týmu Kamaz, kteří obsadili první tři místa a všechny medailové pozice drží i v průběžném pořadí. Se ztrátou 5:43 minuty za nejrychlejším Airatem Mardějevem dojel čtvrtý Loprais, sedmý Macík ztratil 12:30 minuty. Nedařilo se ve čtvrtek nejrychlejšímu Čechovi Martinu Šoltysovi, který za Mardějevem zaostal o více než hodinu.

"Tempo je obrovské. Letěli jsme dobře. Asi na stém kilometru jsme měnili pneumatiku, ale dali ji za pět minut. Mírně nás zdržovala auta. Chtěli jsme pošetřit Karla, takže jsme tolik neskákali. Ale tempo jsme drželi," řekl Macík, který zažil i jeden kritický moment. Ve vysoké rychlosti vlétl do díry v zatáčce. "Katapultovala nás, tipujeme, 20 metrů. Vznesli jsme se po zadních kolech a viděli jenom nebe. Ale naštěstí přistání dobré. Nic jsme neutrhli. A jelo se dál," oddechl si člen týmu Big Shock! Racing.

Nejlepším českým motocyklistou byl tradičně Martin Michek, který zajel šestnáctý čas a celkově klesl na 18. místo. Původně byl patnáctý, ale dostal minutovou penalizaci za nedodržení předepsané maximální rychlosti.

"Nedobrzdil jsem ve speciálce. Bylo to kvůli kamenu, místo brždění jsem musel přidat, abych ho přeskočil a nespadl," vysvětlil Michek. I tak měl radost, že poprvé dojel dakarskou etapu s odstupem pod deset minut za vítězem. "Což je bomba. S penalizací jsem ale přes deset minut," řekl jezdec týmu Orion Moto Racing Group.

Martin Michek
zdroj: ČTK/PR/Orion Moto Racing Group

Novým lídrem průběžného pořadí se stal dnes sedmý Australan Toby Price. Poslední etapu před dnem volna vyhrál Joan Barreda ze Španělska, Michek zaostal na trati za továrním jezdcem Hondy o 9:28 minuty.

O celkové vedení přišel Kevin Benavides, který byl o 25 sekund pomalejší než nejrychlejší český motocyklista. Jednatřicetiletý Argentinec pokračuje v soutěži od čtvrtka se zlomeným nosem. Price, dvojnásobný dakarský vítěz a třetí muž loňského konečného pořadí, má na druhého Benavidese náskok dvě a čtvrt minuty.

Původně měli účastníci 43. ročníku rallye absolvovat 448 km dlouhou rychlostní zkoušku, organizátoři však po předešlé náročné etapě měřený úsek o sto kilometrů zkrátili a posunuli ranní start o 90 minut.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články