Londýnský starosta vyhlásil stav ohrožení. Šíření koronaviru je podle něj ‚mimo kontrolu‘

Londýnský starosta Sadiq Khan v pátek kvůli nepříznivé epidemické situaci vyhlásil stav ohrožení. Nemocnicím v britském hlavním městě podle něj hrozí kolaps, pokud se lidé nebudou chovat zodpovědně.

Londýn Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Londýn je vyhledávanou gastronomickou scénou světa

Starosta Sadiq Khan vyzval Londýňany, aby nevycházeli z domovů, pokud to není zcela nezbytné (ilustrační foto) | Foto: Dagmar Heřtová | Zdroj: Český rozhlas

Vyhlásil jsem v Londýně stav ohrožení, neboť nebezpečí, které představuje virus pro naše město, se nachází v kritickém bodě. Jeden z 30 Londýňanů má nyní covid-19. Pokud okamžitě nezasáhneme, náš (systém veřejného zdravotnictví) NHS bude zahlcen a zemřou další lidé, uvedl Khan na twitteru.

Šíření koronaviru je podle něj v současnosti mimo kontrolu. Londýňany proto starosta vyzval, aby nevycházeli z domovů, pokud to není zcela nezbytné.

Zůstaňte doma, zachráníte životy, řekl britský premiér Johnson a ohlásil další lockdown

Číst článek

Podle stanice BBC byl stav ohrožení (major incident) vyhlášen v britském hlavním městě dosud třikrát - při požáru věžového domu Grenfell Tower a během teroristických útoků na londýnských mostech Westminster Bridge a London Bridge. Všechny tři incidenty se odehrály v roce 2017.

V londýnských nemocnicích leží momentálně 7000 pacientů s covidem-19, což představuje 35procentní nárůst v porovnání s předchozím vrcholem epidemie, řekl Khan. Úřady již ve čtvrtek uvedly, že přibližně polovina všech hospitalizovaných pacientů v Londýně má covid-19.

Sanitky v hlavním městě nestíhají svážet pacienty. Záchranná služba podle Khana každým dnem řeší 8000 žádostí o pomoc, běžně je to 5500. V pondělí bylo v jednu chvíli 700 pacientů, kteří čekali na záchranku, žádná pro ně ale nebyla k dispozici. V úterý museli lidé, kteří požádali o pomoc kvůli přímému ohrožení života, čekat na záchranku v průměru 70 minut. Až půl hodiny obvykle trvá, než jsou nemocnice schopny přijmout dovezené pacienty. V rámci nouzových opatření se podle BBC sto vybraných hasičů ujme role řidiče ambulantního vozu.

Počty nakažených koronavirem v Británii strmě stoupají od závěru minulého roku, kdy byla na jihu Anglie zaznamenána nakažlivější mutace viru SARS-CoV-2. Britský ministr zdravotnictví ve čtvrtek uvedl, že vláda se kvůli nárůstu pacientů v metropoli připravuje na možný kolaps tamního zdravotnictví. Do stavu pohotovosti byla opět uvedena polní nemocnice státního systému NHS, která pacientům sloužila už na jaře.

BREAKING: I have declared a major incident in London because the threat this virus poses to our city is at crisis point.

One in 30 Londoners now has COVID-19. If we do not take immediate action now, our NHS could be overwhelmed and more people will die.
standard.co.uk/news/london/ma…

14:16 – 08. 01. 2021

1958 2949

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme