Hlavní obsah

Milovníci lyžování mají smůlu. Čechy čeká ve Švýcarsku 10 dnů karantény

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bern

Švýcarsko se rozhodlo přitvrdit a od 15. ledna zpřísňuje pravidla pro ty, kteří přijíždějí ze zemí zařazených na koronavirové mapě mezi červené regiony, tedy z rizikových oblastí. V současnosti tam kvůli vývoji nákazy spadá i Česká republika. Kdokoliv, kdo s první minutou pátku 15. ledna vstoupí na území Švýcarska, musí do 10denní karantény, uvádí české velvyslanectví v Bernu.

Foto: Arnd Wiegmann, Reuters

Švýcarské středisko St. Moritz

Článek

Švýcarsko bylo dosud jedinou alpskou zemí, jež bez dalších podmínek umožňovala Čechům cesty do zimních středisek. To se ovšem od pátku 15. ledna změní.

Do karantény budou muset až na několik výjimek všichni. Nepomůže ani předložení negativního PCR testu na covid-19. Pokuta za nedodržení karantény může být až 10 tisíc franků (v přepočtu 240 tisíc korun), varuje české velvyslanectví. Po příjezdu do země se musí každý do dvou dnů nahlásit místně příslušnému kantonálnímu úřadu.

Po návratu z Francie a Irska budou muset lidé na test

Koronavirus

Do karantény nemusejí jen řidiči kamionů, lidé pracující ve zdravotnictví a lidé potřební pro „zachování funkčnosti bezpečnosti a veřejného pořádku, mezinárodních organizací, institucí a diplomatických misí“.

Z karantény jsou vyňati také ti, kteří využívají zemi jako tranzit a ti, „jež musí denně nebo do 5 dnů z pracovních nebo medicínských důvodů přicestovat do Švýcarska a jejich cestu nelze odložit“.

Cesta na letiště či z letiště se bere jako tranzit, tudíž dotyčný nemusí nastoupit do karantény.

Reklama

Výběr článků

Načítám