Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Svět

Následky řádění v Kapitolu: Lidi z davu vyhazují z práce, letušky se bojí Trumpových fanoušků

Podporovatel Donalda Trumpa uvnitř budovy Kapitolu třímající konfederační vlajku. foto: Reuters

Washington - Americká společnost po středečním vniknutí demonstrantů do Kapitolu řeší dozvuky vzniklé situace. Zatímco některé jedince připravila účast na protestech o pracovní místo, přední americké aerolinky se připravovaly na návrat některých Trumpových příznivců domů z hlavního města leteckou dopravou.
  19:40

PŘEHLEDNĚ: Obsazení Kapitolu. Trump využívá demonstranty k zastavení Bidena, co bude dál?

Ještě začátkem týdne byl Paul Davis z Texasu zaměstnancem společnosti Goosehead Insurance. To už ale neplatí. Sociální sítě totiž odhalily, že byl jedním z aktivních účastníků demonstrace na podporu Donalda Trumpa, která skončila vniknutím prezidentových příznivců do Kapitolu a čtyrhodinovým přerušením probíhající schůze Kongresu.

Na jednom z videí lze dle zdrojů CNN Davise vidět, jak se účastní washingtonského protestu a říká: „Všichni se snažíme dostat do Kapitolu, abychom to zastavili.“ Později se na facebooku ohradil, že bylo vše jinak – dle vlastních slov celou dobu jen pokojně demonstroval a nesnažil se do budovy Kongresu aktivně proniknout. „Když jsem mluvil o snaze dostat se do Kapitolu, myslel jsem tím hlasitě protestovat, žádné násilí,“ hájil se.

Nebylo mu to ale nic platné. Už ve čtvrtek twitterový účet jeho zaměstnavatele veřejnosti oznámil, že Davis už ve firmě nepracuje. Na prosbu CNN o obsáhlejší vyjádření společnost reagovala jen zopakováním informace z tweetu: „Člověk zapojený do dění kolem Kapitolu už není naším zaměstnancem.“

Zda byl Davis z firmy vyhozen, nebo raději kývl na dobrovolný konec dohodou, tak není jisté. Není ale zdaleka jediným účastníkem demonstrací, který za své jednání nese následky v pracovněprávní rovině.

„Radši odejdu“

Chaos v Kongresu: zmatené pobíhání a barikády v kancelářích. Zavolejte Trumpa, křičeli demokraté

Zkušený republikánský politik a bývalý člen Sněmovny reprezentantů z Pensylvánie Rick Saccone sdílel na své facebookové stránce záběry, jak se pohybuje před Kapitolem. Saint Vincent College, soukromá vysoká škola, kde do té doby pracoval jako pedagog, se tím okamžitě začala zabývat. „Výsledkem našeho šetření je, že doktor Saccone dal výpověď, kterou jsme přijali a má okamžitou platnost. S naší vysokou školou už nebude jakkoliv spolupracovat,“ uvedl ředitel komunikace Michael Hustava.

„Pro dobro školy jsem se rozhodl rezignovat,“ řekl pak Saccone listu Tribune-Review. „Pracoval jsem tu jednadvacet let. A nechci, aby všechna tahle příšerná mediální mela školu pošpiňovala. Proto jsem se rozhodl, že bude lepší, když odejdu,“ uvedl.

I on se hájil tím, že se ničeho špatného nedopustil. Ve Facebooku pak napsal, že všichni kolem něj se protestů účastnili „v míru a zcela v duchu prvního dodatku Ústavy“.

Podporovatel Donalda Trumpa uvnitř budovy Kapitolu třímající konfederační...
Příznivci Trumpa vyšli protestovat i před oregonský Kapitol ve městě Salem.

Senátorka za Pensylvánii Lindsey Williams nicméně na jeho stránce sdílela video, které z ní později zmizelo. V něm Saccone říká: „Snažíme se zbavit všech těch zlých lidí uvnitř. Všech těch rádoby republikánů, kteří zradili našeho prezidenta. Dostaneme je z kanceláří.“

MACHÁČEK: Co obdivovat na Americe, útok na Kapitol a pozor na srovnávání

Problémy kvůli dění v Kongresu mají i ti, kteří se demonstrací před Kapitolem osobně neúčastnili. Třeba texaská pobočka Republikánské strany z funkce odvolala protokoláře Waltera Westa, který se ke středečním událostem ve Washingtonu v poměrně kladném duchu vyjadřoval na Facebooku.

„Jakkoliv naprosto podporujeme první dodatek Ústavy a právo na shromažďování, násilí odsuzujeme. Texaští republikáni vždy stáli na straně práva a pořádku – a tak to také zůstane.“

Stejně jako výše zmínění, i West se pak v jiném příspěvku vyjádřil, že jeho statusy nebyly správně interpretovány a násilí v Kongresu by nikdy neobhajoval.

Do Kongresu s visačkou

Některé z příběhy pak působí jako z absurdního dramatu. Logika napoví, že člověk pronikající ilegálně do jedné z nejposvátnějších amerických budov, se bude snažit být co nejnápadnější. Úplně opačně na to ale šel mladý muž z Marylandu, který si na nedovolenou návštěvu Kapitolu vzal pro jistotu na krk pracovní visačku.

Z dostupných záběrů šlo tak velice snadno přečíst, že demonstrant je pracovníkem společnosti Navistar Direct Marketing. Reakce firmy na sebe nenechala dlouho čekat. „Byli jsme informování, že se vniknutí do Kongresu účastnil člověk s naší firemní visačkou. Po vyhodnocení fotografií byl zmíněný zaměstnanec okamžitě propuštěn,“ stojí v tiskové zprávě Navistaru.

„Všichni pracovníci mají právo na svobodu projevu, ale zaměstnanec projevující se na akcích ohrožujících zdraví a bezpečnost ostatních už v naší firmě pracovat nebude,“ vysvětluje společnost.

Následky akce v Kongresu ale neřešily jen firmy, které v záběrech bláznivého dění identifikovaly své zaměstnance. Pořádnou komplikací byl středeční masivní protest i pro letecké společnosti. Mnoho demonstrantů totiž není z Washingtonu DC a k dopravě do hlavního města i z něj zvolilo právě některou z aerolinek.

Na Romneyho křičeli

Například CWA, asociace letušek a stevardů, ještě během středeční večera vyzývala k tomu, aby účastníci řádění v Kongresu nebyli do zpátečního letadla vpuštěni. „Už chování, které demonstranti předvedli hned na několika letech do DC během úterka, bylo neakceptovatelné. Zásadně ohrožovalo bezpečnost každého na palubě,“ uvedla prezidentka asociace Sara Nelsonová. „A po jejich násilném a agresivním chování v Kapitolu se musíme nutně obávat jejich návratu domů,“ pokračovala.

Že cestování s rozzuřenými demonstranty není procházkou růžovou zahradou, zažil na vlastní kůži i senátor Mitt Romney. Populární republikánský politik a poražený účastník prezidentských voleb z roku 201 2 musel na letišti i během letu do Washingtonu poslouchat pokřikování a provokace Trumpových fanoušků. Padala slova jako „zrádce“, „jsi k smíchu, nebo „jsi absolutně pro ostudu“.

Na návrat protestujících domů se tak velké americké aerolinky připravovaly svědomitě. „Zajistíme bezpečnost našich zákazníků i personálu na zemi i ve vzduchu,“ ujišťoval server Business Insider mluvčí American Airlines. „Zvýšili jsme počet pracovníků na letištích a na palubě z DC nebudeme nalévat alkohol.“

Podobně se vyjádřila i společnost Alaska Airlines, která zajišťuje velké množství letů ze západního Pobřeží. „Nebudeme na palubě ani na letišti tolerovat jakékoliv nevhodné chování a zákazníkům i našemu týmu zajistíme bezpečnost.“

Autor: