reklama

"Data jsou špatná...pandemie se zhoršuje. Čekají nás těžké týdny. Ale víme, co je třeba dělat: co nejvíce omezit kontakty a pohyb," uvedl dnes španělský ministr zdravotnictví Salvador Illa.

Počet případů na 100.000 obyvatel v posledních dvou týdnech se ve Španělsku zvýšil na 350, což je nejvyšší úroveň od konce listopadu. Nejhorší má tento údaj region Extremadura (716), Baleáry (529), madridský region (452) a Katalánsko (411).

Celkem se dosud ve Španělsku, které má na 47 milionů obyvatel, potvrdilo 2,05 milionu nákaz koronavirem SARS-CoV-2, z toho 51.874 pacientů v souvislosti s nákazou zemřelo.

Po Katalánsku, Aragonii, Valencii a Extremaduře ohlásily dnes zpřísnění opatření proti šíření koronaviru další regiony. Andalusie o hodinu prodloužila noční zákaz vycházení, posunula ho už na 22 hodin. Madridský region rozšířil počet oblastí s omezeným pohybem, který se tak od pondělka bude týkat už 1,2 milionu lidí. Vedení Baleár od úterý nařídilo na dva týdny zavřít bary, restaurace a obchodní centra na Mallorce a Galicie prodloužila na celý leden uzavření regionu pro zbytné cesty.

Podle dnešních údajů ministerstva zdravotnictví bylo zatím ve Španělsku podáno téměř 280.000 dávek vakcíny proti covidu-19, nejpomaleji očkuje zatím madridský region. Ministr Illa dnes zopakoval, že očkování je zdarma a není povinné. "Ale nejlepší by podle nás bylo, kdyby ti, co dostanou pozvánku, se očkovat nechali," dodal. V první fázi se nyní ve Španělsku očkuje personál a klienti domovů pro seniory, zdravotníci a lidé závislí zcela na péči druhých.

Koncem prosince se objevily zprávy, že Španělsko povede registr lidí, kteří očkování odmítnou. Podle ředitelky španělské lékové agentury (AEMPS) Maríi Jesúsové Lamasové ale žádný takový registr lidí odmítajících očkování veden nebude, napsal minulý týden deník El País.