Ketogenní strava, nebo zkráceně ketodieta, je strava s nízkým obsahem sacharidů a vysokým obsahem tuku, která patří mezi vůbec nejdiskutovanější a nejvyhledávanější témata v oblasti výživy. „Jedná se tedy o nízkosacharidovou a zároveň vysokotukovou dietu – v tomto případě je termín dieta skutečně namístě, neboť vyřazujeme celé skupiny základních potravin a některé zároveň omezujeme. A jiné zaujímají výrazně vyšší podíl v našem stravování,“ uvádí Petr Havlíček.

Drastické snížení příjmu sacharidů a jejich nahrazení tukem uvádí naše tělo do metabolického stavu zvaného ketóza, do kterého se běžně dostáváme, pokud hladovíme déle než 3 dny.

„Ketóza je tedy náhradní energetický režim, umožňující našemu organismu přežít po určitou dobu stav nouze způsobený hladověním. Naše zásoby tělesného tuku se v této situaci v játrech mění na tzv. ketony, které slouží jako alternativní zdroj energie pro většinu tkání a orgánů včetně mozku a nervového systému, kromě jater a červených krvinek. Dojde i k významnému snížení cukru v krvi a snížení produkce inzulinu,“ doplňuje Petr Havlíček.

A v pondělní příloze se o ketodietě rozpovídá ještě víc. Co v ní všechno najdete? 

  • Rady, jak při ketodietě postupovat...
  • Úskalí, která ketodietu provázejí
  • Pro koho je vhodná a naopak
  • Přesný jídelníček ketodiety na 7 dní

Speciální příloha Petra Havlíčka zaměřená na Ketodietu.
Autor: blesk

Fotogalerie
10 fotografií