Inzerce https://www.lekarna.cz/opalovaci-prostredky/?utm_source=ordinace&utm_medium=leaderboard&utm_campaign=opalovaci-prostredky

Změny výše plateb pojistného v roce 2021

( Redakce Ordinace.cz | přečteno: 564x )

Jak se mění v roce 2021 výše plateb pojistného na zdravotní pojištění a jaká je splatnost?

shutterstock.com

Pro osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) se každý rok mění výše minimálních záloh, protože je navázaná na průměrnou mzdu v národním hospodářství, a ta se každoročně zvyšuje. Od 1. 1. 2021 je minimální záloha OSVČ 2 393 Kč místo dosavadních 2 352 Kč. Zvýšit si odváděnou částku musí všechny OSVČ, které mají povinnost dodržet minimální vyměřovací základ a dosud platí současné minimum 2 352 Kč, případně platí více než tuto částku, ale míň než 2 393 Kč.

Částku minima v nové výši je nutno odvést již počínaje lednovou platbou pojistného, nikoli až po podání přehledu OSVČ za rok 2020. Termín splatnosti je pro OSVČ od 1. dne kalendářního měsíce, za který se pojistné platí, do 8. dne měsíce následujícího. Lednovou platbu tedy musí OSVČ odvést mezi 1. lednem a 8. únorem 2021.

Od 1. 1. 2021 se také v důsledku zvýšení minimální mzdy zvyšuje pojistné osob bez zdanitelných příjmů (OBZP) a minimální pojistné zaměstnanců, protože pro ně je vyměřovacím základem. Jestliže stanovená minimální mzda činí 15 200 Kč místo dřívějších 14 600 Kč, zvyšuje se pojistné OBZP a minimální pojistné zaměstnanců na 2 052 Kč místo dosavadních 1 971 Kč, a to rovněž počínaje lednovou platbou.

Pro OBZP je splatnost stejná jako u OSVČ, tedy od 1. dne kalendářního měsíce, za který se platí, do 8. dne měsíce následujícího. Zaměstnavatelé odvádějí za své zaměstnance pojistné od 1. do 20. dne následujícího kalendářního měsíce.

Upozorňujeme také na zvýšení částky rozhodné pro účast zaměstnanců na nemocenském pojištění z 3 000 Kč na 3 500 Kč. To se dotkne např. osob pracujících na dohodu o pracovní činnosti, kde je za zaměstnance považován jen ten, u něhož úhrn příjmů z takových dohod v kalendářním měsíci dosáhl započitatelného příjmu. Od 1. 1. 2021 by člověk s příjmem na DPČ nižším než 3 500 Kč přestal být považován za zaměstnance a (pokud by nebyl zaměstnancem, ani OSVČ, ani státním pojištěncem) musel by si začít platit pojistné sám jako osoba bez zdanitelných příjmů.

Od 1. 1. 2021 se mění i výše pojistného, které platí stát za „své“ pojištěnce, např. za děti, důchodce a další skupiny osob. Po dvojím nárůstu v roce 2020 se zvyšuje opět, a to na 1 767 Kč (místo dosavadních 1 567 Kč). Při souběhu kategorie „státní pojištěnec“ se zaměstnáním nebo podnikáním nemá dotyčná osoba povinnost dodržet minimální vyměřovací základ, OSVČ ale musí při tomto souběhu platit zálohy na pojistné.

Uvedená částka 1 767 Kč je důležitá také pro tzv. odpočet u osob, jimž je přiznán invalidní důchod a jsou zaměstnanci zaměstnavatele, který má z celkového průměrného přepočteného počtu svých zaměstnanců více než 50 % osob se zdravotním postižením. Vyměřovacím základem u nich je částka přesahující částku, která je vyměřovacím základem u osob, za které je plátcem pojistného stát.

Další potřebné informace najdete v sekci Plátci vždy v příslušné kategorii.

Zdroj: www.vzp.cz

Léky a doplatky

Vyhledejte lék pomocí jeho celého názvu nebo jeho části. V databázi najdete kompletní příbalovou informaci daného léku a průměrný doplatek v lékárně.

Např.: wobenzym
Poraďte se s lékařem

Podívejte se na zveřejněné odpovědi o zdraví a nemocech. Všechny odpovědi

Inzerce https://www.ordinace.cz/clanek/odborne-poradny-na-ordinace-cz/

Mohlo by vás zajímat

První gynekologická prohlídka - co vás čeká?

Každá dívka by měla první gynekologické vyšetření absolvovat ještě před zahájením sexuálního života, a to i když nemá žádné problémy.

Výlet do Telče

Výlet do Telče.... Zuzana Lamačová

Máte před menstruací chuť na sladké? Mohou za to hormony

Každá žena pravděpodobně zná nutkavou potřebu jíst těsně před menstruací zvýšené množství sladkých a nezdravých potravin. Jedná se o běžné příznaky premenstruačního syndromu, který v určité fázi cyklu postihuje více než 90 procent žen. Proč je touha po čokoládě v tomto období tak silná a jak omezit přejídání?

Pandemie negativně ovlivnila duševní zdraví. Pojišťovny přispívají na psychology

V obtížné covidové době stoupl výskyt duševních onemocnění, a rychlé rozpoznání a řešení těchto obtíží je zásadním krokem pro prevenci. I proto se rozhodly některé tuzemské zdravotní pojišťovny nabídnout klientům příspěvky na psychoterapie.

Nejčtenější články

Nejnovější témata

Nejnovější diskuze

19. června 2008, 10:54:48

Dobrý den .Ano opět bych přestával kouřit bez šidítek ,.Vážím si sám sebe a nebudu se…

28. června 2008, 09:42:17

Hele ty nulo ty ještě žiješ? Dofám ,že nekouříš.kam jedeš na dovolenou ? Nebolí tě oči…

28. června 2008, 09:57:08

Tak vážení poděkujte Karlovy slíbil jsem mu pro zdar Vašeho odvykání ale spíše pro něho…

Naši partneři

Inzerce