Narkolepsie aneb jaké jsou její příznaky a co způsobuje

Narkolepsie je stav, který ovlivňuje nervový systém. Způsobuje abnormální spánek, což velice ovlivňuje společenský život narkoloeptika. Jedná se o vzácný chronický stav, co postihuje přibližně 1 z 2 000 lidí.

Co narkolepsie způsobuje

Příznaky narkolepsie obvykle začínají ve věku od 10 do 25 let, i když tento stav často není hned rozpoznán a bývá špatně diagnostikován. Narkolepsie způsobuje:

  • významnou denní ospalost,
  • spánkové záchvaty,
  • ohromné ​​nutkání usnout,
  • špatný fragmentovaný spánek v noci.

Ve většině případů také způsobuje neočekávanou a dočasnou ztrátu kontroly nad svalstvem, známou jako kataplexie. To lze mylně považovat za záchvatovou aktivitu, zejména u dětí.

Existují dva typy narkolepsie

  1. Typ 1 je nejběžnější. Zahrnuje symptom zvaný kataplexie nebo náhlá ztráta svalového tonusu. Lidé s tímto typem mají během dne epizody extrémní ospalosti a kataplexie kvůli nízké hladině proteinu zvaného hypokretin (orexin).
  2. Typ 2 je narkolepsie bez kataplexie. Lidé s narkolepsií typu 2 mají obvykle normální hladinu hypokretinu.

Jaké jsou příznaky narkolepsie?

Jak často a jak intenzivně se příznaky narkolepsie vyskytují, se může lišit. Jaké jsou nejběžnější příznaky?

Výrazná denní spavost

Každý, kdo trpí narkolepsií, má nadměrnou denní spavost, při níž najednou pociťuje naprosté nutkání spát. Tato spavost ztěžuje správné fungování během dne.

Kataplexie

Kataplexie je náhlá dočasná ztráta svalového tonusu. Může sahat od pokleslých víček (označovaných jako částečná kataplexie) až po úplné zhroucení těla.

Smích a intenzivní emoce, jako je vzrušení a strach, mohou vyvolat kataplexii. Jak často k němu dochází, se u jednotlivých lidí liší. Může se to stát několikrát denně až jednou ročně.

Špatně regulovaný spánek rychlého pohybu očí (REM)

REM spánek je fáze spánku, kdy máte živé sny se ztrátou svalového tonusu. Obvykle to začíná asi 90 minut poté, co usnete. REM spánek může nastat u lidí s narkolepsií kdykoli během dne, přibližně do 15 minut po usnutí.

Spánková paralýza

Spánková paralýza je neschopnost se pohybovat nebo mluvit při usínání, spánku nebo bdění. Epizody trvají jen několik sekund nebo minut.

Halucinace při usínání

Lidé s narkolepsií mohou mít současně s paralýzou spánku živé halucinace. Ty se obvykle vyskytují při usínání nebo probuzení.

Fragmentovaný spánek

I když jsou lidé s narkolepsií během dne příliš ospalí, v noci mohou mít potíže s usínáním.

Automatické chování

Po usnutí během činnosti, jako je jídlo nebo řízení, může osoba s narkolepsií pokračovat v této činnosti několik sekund nebo minut, aniž by si vědomě uvědomovala, že to dělá.

Narkolepsie a komplikace v běžném životě

Narkolepsie není sama o sobě smrtelnou chorobou, ale její epizody mohou vést k nehodám, zraněním nebo život ohrožujícím situacím. Lidé s narkolepsií také mohou mít potíže s udržováním zaměstnání, dobrými výsledky ve škole a s udržováním vztahů.

Zdroje: healthline.com

Autor: Michaela Richterová
zavřít reklamu