O městě, krajině, umění – Olomouc 1919–1989

Procházka výstavou v trojlodí Muzea moderního umění v Olomouci s jejím autorem historikem architektury Pavlem Zatloukalem a jejími kurátorkami Šárkou Belšíkovou a Martinou Mertovou.

Profesor Pavel Zatloukal je český historik umění. Zabývá se především výtvarným uměním a architekturou 19. a 20. století. V letech 1990–2013 byl ředitelem Muzea umění Olomouc. Významně se zasloužil o vybudování unikátního Arcidiecézního Muzea v Olomouci. Za knihu „Příběhy z dlouhého století. Architektura let 1750–1918 na Moravě a ve Slezsku“ obdržel knižní cenu Magnesia Litera za knihu roku 2003.

Vltavští posluchači Pavla Zatloukala znají, vysílali jsme jeho Osudy, pro Víkendovou přílohu jsem s ním natáčel na výstavě 10 století architektury, v expozici věnované19. století.

Tentokrát jsem navštívil výstavu O městě, krajině, umění – Olomouc 1919–1989. Výstava se koná v Muzeu moderního umění v Olomouci a jejím autorem je Pavel Zatloukal. Momentálně je výstava zavřená.  

Východiskem k rozhovoru s Pavlem Zatloukalem byla jeho publikace Meditace o městě, krajině, umění, která doprovází výstavu,

S kurátorkami výstavy Šárkou Belšíkovou a Martinou Mertovou jsem natáčel v její expozici.

V pořadu jsem se pokusil zaznamenat leitmotivy kulturního dění v Olomouci v inkriminovaném období, a upozornit na události a osobnosti, které přesáhly regionální a někdy i český rozměr. Nechybí ale ani kritická zamyšlení a poznámky k rozhodnutím, která neblahým způsobem poznamenala tvář města nebo k uměleckým dílům, jejichž autoři je vytvořili (vyrobili?) podle ideologických kánonů. Ale i tato díla jsou součástí historie města.

K fenoménům, které si spojujeme s olomouckým kulturním děním, s olomouckou groteskou ve výtvarném umění, olomouckou kresbou, olomouckou fotografií, bych ještě přidal jeden: olomoucká sebereflexe. Olomoučtí historici umění, kritici i umělci se důkladně zamýšlejí nad uměleckým děním ve městě, zejména v období šedesátých let a normalizace. Připomenu alespoň výstavu nazvanou Skleník – kapitoly z dějin olomoucké výtvarné kultury 1969–1989; možná ještě podstatnější než výstava – co se týče olomoucké sebereflexe - byl katalog výstavy, který připravili editoři Ladislav Daněk a Pavel Zatloukal.

Domnívám se, že i současná výstava je příspěvkem k této olomoucké sebereflexi. Pořad provázejí fragmenty skladby Hledali, ale již nenašli… legendární olomoucké skupiny Free Jazz Trio.

Jiří Kamen

autor: Jiří Kamen
Spustit audio