Povolejte mediky, apeluje ústecký hejtman. Je připravený udělat to sám

  10:36
Jednotky intenzivní péče (JIP) nemocnic v Ústeckém kraji jsou pacienty s covid-19 zaplněné z 90 procent, hlavně malé špitály jsou na hraně kapacity. Hejtman Jan Schiller (ANO) apeluje na stát, aby nařídil pracovní povinnost studentům zdravotnických škol a medikům. Brzy nastoupí i desítky vojáků.

Nově zvolený hejtman Jan Schiller odpovídá na dotazy novinářů. | foto: Iveta Lhotská, MAFRA

„Vyčkáme, zda se k tomu ústřední orgány postaví kladně. Pokud ne, jsem připravený nařídit pracovní povinnost z úrovně kraje, pokud nenajdeme optimálnější řešení. Situaci je potřeba zvládnout. Zdravotnický personál je dlouhodobě přetížený a nutně potřebuje pomoc žáků, studentů i mediků,“ řekl Jan Schiller.

Na JIP je nyní v kraji hospitalizováno 94 lidí, z nich 46 potřebuje umělou plicní ventilaci, jeden pacient mimotělní oběh krve. Naštěstí léku Remdesiviru mají lékaři dostatek, od začátku ledna si jej nemocnice v kraji pro pacienty ve vážném stavu vyžádaly již pětadvacetkrát.

Vrchol současné vlny epidemie podle odborníků ale teprve přijde, očekává se tento týden nebo na začátku příštího.

Špitálům ale chybí i nemocní zdravotníci. „Jsou to čísla, která již ovlivňují provoz nemocnic,“ přiblížil Josef Škola, primář z ústecké Masarykovy nemocnice, který je také krajským koordinátorem intenzivní péče během pandemie.

Pomoc studentů zdravotnických škol a mediků lékaři nutně potřebují, protože počty nemocných jsou vysoké. „Osobně se domnívám, že na vrcholu budou ve druhé polovině ledna a bude velký problém to zvládnout. Nemocnice budou muset využít všechny své kapacity,“ sdělil Škola.

Na další dny hledíme s obavami

Hygieniky překvapilo, že už před svátky bylo hodně nakažených. „Na antigenní testy zdarma přišla řada lidí ne kvůli tomu, že někam jeli, ale že měli potíže a ordinace jejich praktických lékařů byly zavřené. A jejich test byl pozitivní,“ sdělila ředitelka krajských hygieniků Lenka Šimůnková.

Krajská zdravotní (KZ) spravující pět největších nemocnic již před koncem roku navýšila pro pacienty s covidem jak standardní, tak intenzivní lůžka. Jejich potřeba je dnes veliká. 

„Nemocní jsou převážně senioři a je to velmi náročné, protože musíme velmi rychle pacienty propouštět a „obrat“ na lůžkách je velmi vysoký. Zatížení personálu je obrovské. A trošku s obavami hledíme na další dny,“ přiblížil primář infekčního oddělení v ústecké Masarykově nemocnici Pavel Dlouhý.

„Pomocí Ústeckého kraje se snažíme povolat studenty a brzy nastoupí i šedesát vojáků. Ale je to velmi na hraně s personálem i po těchto posilách,“ sdělil Dlouhý, který věří v pomoc očkování.

„Pokud chceme ulevit nemocnicím, je nutné prioritně očkovat seniory, protože to jsou ti, kteří plní nemocnice a umírají. Čelíme obrovskému tlaku, abychom očkovali učitelky mateřských škol a strážníky. To jsou kategorie, které musí počkat,“ dodal Dlouhý.

Minulý týden jen od pondělí do čtvrtka v kraji zemřelo 31 a onemocnělo 3 760 lidí. Počty jsou stále velmi vysoké. „Přeji si, aby počty nemocných klesaly alespoň na Velikonoce. Pokud nepřijde velké množství očkovacích látek a nebude hodně proočkovaných lidí, tak se obávám, že vysoké počty nemocných budou dlouho,“ sdělila Šimůnková.