BK MLADÁ BOLESLAV

Zpět v domácím prostředí, Bruslaři přivítají Olomouc

9. 1. 2021
Autor: Vojtěch Tůma
M l . B o l . - Utkání na ledě Vítkovic mladoboleslavským hokejistům nevyšlo. První třetina skončila zásluhou trefy Oscara Flynna nerozhodně, ale po přestávce svěřenci trenérů Rulíka a Patery nevyužili chvilkovou převahu, naopak inkasovali dva slepené góly a ve zbytku hrací doby už jen marně dotahovali. I tak se Bruslaři stále mohou pyšnit solidní bilancí devíti vítězství z posledních jedenácti venkovních duelů, v neděli 10. ledna zabojují o body doma. Potřetí v sezoně změří síly s Olomoucí, která se krátce po polovině základní části drží na jedenáctém místě. Středočeši na Hanáky v obou případech vyzráli, tak doufejme, že uspějí i tentokrát. Přímý přenos opět poběží na Hokejka TV, začínáme v 16:00.

Olomouc doplácí na slabou produktivitu

Proti Bruslařům nastřádali Hanáci jednapadesát střeleckých pokusů, ale na Jana Růžičku v prvním vzájemném souboji nevyzráli a Gašpera Krošelje v tom druhém překonali pouze jednou. Právě v ofenzivě se Olomouc trápí nejvíce. Bez gólu odešla ze čtyř zápasů, pouze jednou se prosadila hned v jedenácti případech. Pětapadesát vstřelených branek v devětadvaceti zápasech řadí svěřence Zdeňka Motáka a Jana Tomajka do pozice týmu s nejhorším útokem v Tipsport extralize.

„Góly nám prostě chybí, odešli nám produktivní hráči. Třeba Pavel Musil ve formaci s Klimkem a Nahodilem udělali velkou práci při ofenzívě. Zbyněk Irgl byl velká osobnost, ale také střelec," nechal se slyšet trenér Moták. Pouze pět hráčů se zatím dokázalo trefit alespoň pětkrát, nejlépe je na tom devítigólový Jan Káňa. Bývalý útočník brněnské Komety také společně s Janem Knotkem vede týmovou produktivitu. Oba patří k nejzkušenějším hokejistům Mory, která do této sezony vstoupila s omlazeným kádrem.

„Změna byla nevyhnutelná. S výhledem do budoucna museli přijít mladí hráči a musíme vytvořit silnou střední generaci, která zodpovědnost ponese dál a bude posouvat výkonnost mužstva," uvedl Moták. Nejlépe z mladíků se jeví Jan Bambula. Teprve dvacetiletý útočník dostává prostor v první formaci a zatím má na svém kontě osm kanadských bodů za dvě přesné trefy a šest asistencí.

Výsledkovou krizí si Olomouc prošla především na podzim, ale z posledních pěti zápasů dokázala bodovat hned čtyřikrát. Nejprve se, na své poměry netradičně, gólově rozparádila proti vedoucímu Třinci a zvítězila 6:3, rok 2020 zakončila prohrou v samostatných nájezdech s Hradcem Králové. Z Litvínova si Hanáci odvezli bod, doma proti Českým Budějovicím naopak prodloužení zásluhou Jiřího Ondruška dovedli do úspěšného konce.

O bodovou sérii přišla Mora v pátek. Na domácím ledě podlehla pražské Spartě 0:3. „Herně to nebyl vůbec špatný zápas, první dvě třetiny byly z naší strany dobré. Bohužel jsme měli ve třetí třetině pětiminutovku, ve které jsme udělali dvě fatální chyby. Ani po inkasovaných gólech to nebylo zlé. Pořád jsme chtěli hrát a Spartu tlačit a v určité fázi se nám to dařilo. Nejsem zklamaný z herního projevu, jsem zklamaný z výsledku," zhodnotil duel s novým lídrem extraligové tabulky trenér Moták.

Sestavy z posledního utkání:

BK Mladá Boleslav: Růžička – Hrbas, Ševc (C), Moravec, Pláněk (A), Fillman, Šidlík – Strnad, Bičevskis, Stránský – Lunter, Cienciala, Šťastný – Jääskeläinen, Claireaux, Alderson – Flynn, Najman, Kousal – Szturc

HC Olomouc: Lukáš – Dujsík, Švrček, Škůrek, Valenta, Rutar, Ondrušek (A), Vyrůbalík (C) – Káňa, Handl, Bambula – Burian, Ostřížek, Tomeček – Olesz, Mácha, Kucsera – Kolouch, Nahodil, Gřeš

Statistiky

ŠKOENERGO Aréna | 10. 1. 2021 16:00

BK Mladá Boleslav 31. kolo HC Olomouc
4. místo, 55 bodů umístění 11. místo, 32 bodů
99:69 skóre 55:89
11:4 (Karlovy Vary) nejvyšší výhra 6:3 (Třinec)
2:4 (Plzeň, Vítkovice) nejvyšší prohra 1:7 (Sparta)
1 utkání bez vstřeleného gólu 4
3 utkání bez inkasovaných gólů 1
13,18 % využití přesilových her 9,38 %
17 góly v přesilových hrách 12
83,06 % ubráněná oslabení 85 %
2 góly v oslabeních 2
David Šťastný, 31 bodů nejproduktivnější hráč Jan Knotek,
Jan Káňa, 15 bodů
David Šťastný, 17 branek nejlepší střelec Jan Káňa, 9 branek
David Šťastný
Martin Ševc, 14 asistencí
nejlepší nahrávač Jan Knotek, 8 asistencí
David Šťastný, +19 nejlepší hráč v +/- Tomáš Černý, +3
David Cienciala, -3 nejhorší hráč v +/- Vilém Burian, -13
Martin Ševc, 78 minut nejtrestanější hráč Jan Švrček, 44 minut
Martin Pláněk, 56 bodů Radegast index Jiří Ondrušek, 74 bodů
Jan Růžička 91,41 %
Gašper Krošelj 89,43 %
úspěšnost brankářů Branislav Konrád 91,68 %
Jan Lukáš 90,15 %
Jan Růžička 2,15
Gašper Krošelj 2,67
průměr inkasovaných gólů na zápas Branislav Konrád 2,63
Jan Lukáš 3,22