Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Šampionátu cyklokrosařů vládli favorité Boroš a Havlíková

Hlavní favorité potvrdili své ambice na cyklokrosovém mistrovství republiky v Jabkenicích. Tituly získali Michael Boroš a Pavla Havlíková. Jubilejní 70. ročník domácího šampionátu se jel bez obhájce titulu v elitní kategorii mužů Emila Hekeleho, jenž dostal čtyřletý zákaz startů za doping. Pro Boroše to je už čtvrtý titul. Sedmatřicetiletá Havlíková získala rekordní osmý titul, pátý za sebou.

Michael Boroš
zdroj: ČTK autor: Ondřej Deml

"Jednoduché to určitě nebylo, trať byla hodně rozblácená, ale dneska mi to sedělo, tak jsem rád, že to vyšlo," řekl po dojezdu Boroš v rozhovoru pro Českou televizi.

Favorizovaný Boroš začal obezřetně, do vedení se dostal ve druhém kole a hned začal ujíždět druhému Tomáši Paprstkovi, který s ním už dvakrát na mistrovství republiky prohrál. Jenže ve třetím kole měl na kluzké trati největší favorit pád a než vstal a narovnal řidítka, tak klesl za Paprstku i za bikera Josefa Jelínka, který se dostal do vedení.

Ve čtvrtém kole si ale Boroš vzal vedení zpět a už před sebe nikoho nepustil. "I přes tu chybu jsem nepanikařil, věděl jsem, že si to v tom těžkém úseku zase zpátky dojedu. Snažil jsem se zůstat v klidu a jel dál," uvedl Boroš. Rozjel se i Paprstka, který obsadil druhé místo, a třetí skončil Jelínek. 

Jeden z možných kandidátů na titul Adam Ťoupalík, který letos získal titul mistra republiky na silnici, spadl hned po startu. A když pak se ztrátou vyrazil na trať, hned na první překážce znovu upadl, zlomil ráfek předního kola a závod pro něho skončil.

"Na startu jsem buď špatně zacvaknul, nebo jsem vytrhnul pedál. Po třetím šlápnutí jsem spadl, pak jsem přijel nesoustředěný na překážky a zase spadl. Šel jsem přes řidítka a bohužel jsem zlomil ráfek. Mrzí mě to, že jsem si nemohl zazávodit, protože jsem se opravdu těšil," uvedl Ťoupalík, úřadující mistr ČR v silničním závodě.

Havlíková jezdila hned od začátku v čele závodu, který startoval už v poledne. Dva okruhy z celkových pěti se jí dokázala držet třiadvacetiletá Nikola Nosková, ale v cíli měla nakonec manko 51 sekund. Třetí Karla Štěpánová zůstala zpět o dalších 43 sekund.

Vítězka vylepšila osmým titulem dosavadní rekord, o který se dělila s Radomírem Šimůnkem starším a Zdeňkem Štybarem.

"Nejsem na ta čísla úplně zaujatá, ale je určitě hezké to slyšet. Tenhle závod byl zvláštní. Bylo to těžké hlavně psychicky. Fyzicky to bylo docela v pohodě. Neměla jsem tady mechanika (Michal Hengal), který spadl ze střechy a je v nemocnici. Tenhle titul patří jemu. Rozhodla asi technika, tam mi přišlo, že jsem měla navrch," řekla Havlíková.

Mistrovství České republiky v cyklokrosu v Jabkenicích:

Muži (19,25 km): 1. Boroš (ČEZ Cyklo Team Tábor) 1:00:52, 2. Paprstka (GAPP System - Kolofix MTB Racing Team) -22, 3. Jelínek (Cyklostar Trek Pirelli) -1:04, 4. Říman (Auto Škoda Mladá Boleslav) -1:40, 5. J. Ťoupalík (Elkov Kasper) -1:45, 6. Vaníček (ČEZ Cyklo Team Tábor) -3:27.

Ženy (13,75 km): 1. Havlíková (LAWI junior team) 49:47, 2. Nosková (SD Worx) -51, 3. Štěpánová (Maloja Pushbikers MTB) -1:35.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články