Jen pro ten dnešní den. Oblíbený hit z ještě oblíbenějšího filmu

28. říjen 2021

Rok 1939 není v historii našeho státu tím, na který můžeme vzpomínat v dobrém. Od tohoto roku nás šest let okupovalo nacistické Německo. A tak si najděme nějaký důvod, pro který se do tohoto roku vrátíme rádi.

Logo

Romantiku a noblesu nám nabídne vynikající český film s Kristián s Oldřichem Novým v hlavní roli, s hudbou vynikajícího skladatele Slávy Emanuela Nováčka a s texty Josefa Grusse.

Film Kristián vznikl podle stejnojmenné francouzské divadelní hry. Oldřich Nový v něm hraje muže dvou tváří - ženatého úředníka cestovní kanceláře a zároveň neodolatelného svůdníka, který se jednou za měsíc vydává do velkého světa baru Orient.

V roce 1938 dostal zmíněný skladatel Nováček první nabídku od scénáristy a textaře Josefa Grusse na písničky Nečekej a Jen pro ten dnešní den. Ty pak použil režisér Martin Frič právě ve filmu Kristián, který měl premiéru v roce 1939.

Jak film, tak písnička Jen pro ten dnešní den se staly legendami.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.