Gorbačov se přišel podívat na divadelní hru o sobě samém, ztvárňuje ho ruská celebrita

První a zároveň poslední sovětský prezident Michail Gorbačov byl na scéně vždy, ale teď se dočkal divadelní hry, uváděné v moskevském Divadle národů pod názvem Gorbačov. Skutečný Gorbačov, bezmála devadesátiletý, se podle médií stal jedním z prvních diváků představení o sobě samém.

"Hra obsahuje tři pravdy: historickou, tvůrčí a pravdu divadelního úspěchu. Sem musíte přijít za tou druhou, která ospravedlňuje tu první a zajišťuje tu třetí," napsala ruská redakce BBC.

Představení vůbec není opsáno z hesla v encyklopedii, takže si prý milovníci moderních dějin a Gorbačovovi obdivovatelé přijdou na své. Během tří a půl hodiny uvidí všechny klíčové okamžiky ze životní dráhy svého idolu - od energického mladíka z jihoruské vsi přes studenta a komsomolce s jediným sáčkem až po kremelské intriky, vzestup i pád a osamělost obtloustlého vdovce.

Pána Kremlu a jeho manželku Raisu ztvárňují ruské herecké hvězdy první velikosti Jevgenij Mironov a Čulpan Chamatovová. Divadelní kvality Mironova, který si na stříbrném plátně zahrál u Andreje i Jegora Končalovských či Nikity Michalkova, mohlo poznat pražské publikum při hostování souboru Olega Tabakova Tabakerka v letech 2006 a 2007.

Klíčem ke zmíněné umělecké pravdě se jeví právě obě hlavní postavy, které jsou ostatně na scéně jediné: přestavení se na Gorbačova dívá právě skrze vztah k Raise a často i očima jeho ženy

"Gorbačov byl politicky obratný, ale jeho city a oddanost Raise vysvětlují i jeho politické chyby a přitažlivost za hranicemi Ruska," poznamenala BBC s tím, že je těžké si představit intimní projevy u manželských párů jiných sovětských vůdců. Ale Gorbačova v představení pojímají právě skrze jeho setkávání s Raisou, milostné schůzky až po nemoc a smrt. Přitom divadelní Raise tak často chybějí výrazy ze slovníku marxistické filozofie, že má najednou stažené hrdlo a slzy v očích - podle kritika možná až příliš často na komsomolku 50. let, kandidátku filozofických věd a náročnou kremelskou paničku.

Každopádně publikum, jakkoli zdecimované protinákazovými opatřeními, dalo najevo, že Gorbačov je úspěch.

Ironií dějin je možná skutečnost, že novomanželům Gorbačovovým by se sotva ve své době podařilo dostat se do divadla v centru Moskvy, kde aplaus sklízí hra o člověku, který měl rád svou ženu a chtě nechtě změnil běh dějin v poslední čtvrtině 20. století, dodala BBC.

Gorbačov se podle serveru Rewizor.ru podíval na hru ještě během podzimní předpremiéry a představení se mu líbilo. Prozradil, že jej už mnohokrát žádali o svolení umělecky ztvárnit jeho životní příběh, ale souhlas dal jen svým dlouholetým přátelům Mironovovi a Chamatovové.

Související

Ilustrační fotografie. Komentář

RVHP vznikla před 75 lety. Její srovnávání s EU je nepřípadné

Před 75 lety, 8. ledna 1949, skončila v Moskvě čtyřdenní konference, jejímž hlavním výsledkem bylo založení Rady vzájemné hospodářské pomoci (RVHP). Organizaci, která představovala faktickou odpověď Sovětského svazu a jeho evropských satelitů na Marshallův plán a počínající ekonomickou integraci západního světa, zpočátku tvořilo šest zemí ovládaných komunistickými stranami, včetně Československa. Jedním z jejích hlavních úkolů bylo zbavit socialistické státy závislosti na dovozu klíčového vybavení, technologií a surovin ze Západu. Tento cíl, stejně jako mnoho dalších, se nikdy nepodařilo naplnit.
Michail Gorbačov Komentář

Projev, který ukončil studenou válku? Od vystoupení Gorbačova v OSN uplynulo 35 let

Historické události a procesy s oblibou rámujeme jasnými začátky a konci, přestože je to z odborného pohledu mnohdy nešťastné. Nejinak tomu je se studenou válkou. Přestože se historici dodnes neshodnou, jak přesně vymezit období, kdy lze tímto termínem soupeření mezi Spojenými státy a Sovětským svazem i jejich spojenci a satelity nazývat, můžeme se setkat s názorem, že na jejím začátku stál známý projev Winstona Churchilla přednesený v březnu 1946 ve Fultonu. Přistoupíme-li na tuto zjednodušující symboliku, na konec studené války můžeme dosadit jiný projev, konkrétně ten, který 7. prosince 1988 na zasedání Valného shromáždění OSN přednesl sovětský vůdce Michail Gorbačov. 

Více souvisejících

Michail Gorbačov Divadla Moskva kultura

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 58 minutami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Americké jednotky v Iráku a Sýrii se staly terčem několika útoků

Americké jednotky v Iráku a Sýrii byly za méně než 24 hodin vystaveny dvěma samostatným útokům, uvedly v pondělí irácké bezpečnostní zdroje a představitelé USA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy