Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Primář: Bude se umírat. Sestry jsou vyčerpané, nemáme v Chebu jediné volné lůžko na JIP

Aktualizováno -
9. ledna 2021
19:44
Autor: simao, ČTK - 
9. ledna 2021
18:06

Nemocnice v Karlovarském kraji se potýkají s nedostatkem specializovaných zdravotních sester, které by se staraly o pacienty s covidem-19 na intenzivní péči. Vedení Karlovarského kraje vyzvalo na pomoc studenty zdravotnických škol a mediky, zájem je mezi nimi zatím malý. Aktuálně je v kraji přes 200 hospitalizovaných s koronavirem, pacientů přibývá. Primář z chebské nemocnice Stanislav Adamec varuje, že situace je zoufalá.

V Karlovarském kraji se epidemická situace zhoršuje, nákaz koronavirem výrazně přibývá. V Karlovarské krajské nemocnici, kam spadá nemocnice v Karlových Varech i v Chebu, v posledním týdnu přibývá počet nakažených pacientů. Zatímco na začátku ledna bylo v karlovarské nemocnici na jednotce intenzivní péče 11 pacientů s covidem-19 a 42 na standardních lůžkách, ve čtvrtek tam leželo 14 pacientů na intenzivní péči a 45 pacientů na standardních lůžkách.

V chebské nemocnici potřebovalo intenzivní péči na začátku ledna sedm nakažených pacientů a 19 bylo na ostatních lůžkách, nyní je na jednotce intenzivní péče 13 pacientů, na standardních lůžkách je dalších 22.

Primář z Chebu: Vyčerpaná kapacita i zdravotní sestry

„Aktuálně v chebské nemocnici již není jediné volné intenzivní lůžko a jsme nuceni již selektovat pacienty, které na intenzivní péči dáme a které necháme na standardním oddělení prakticky umírat na těžký covidový zápal plic. Krajská koordinátorka Dr. Uhlíková nás odkázala na našeho ředitele chebské nemocnice, aby jsme si pomohli sami,“ uvedl v sobotu na facebooku primář z chebské nemocnice Stanislav Adamec. 

„V danou chvíli máme sesterský personál na interním oddělení s 30 lůžky obsazenými covidovými pacienty v kritickém stavu. Na 12-ti hodinovou směnu máme k dispozici obvykle 3 sestry a v noci někdy jen 2 + sanitář. Jsou již naprosto vyčerpané, nemohou se střídat po 3 hodinách jako ve velkých nemocnicích. Lékařsky jsme aktuálně na tom taky špatně, ale to je problém dlouhodobý,“ poznamenal Adamec. 

„Vedení KKN není schopno distribuovat lékařský personál rovnoměrně mezi obě své nemocnice a Cheb je stále v pozici Popelky. Případné rozšíření intenzivní péče není v tuto chvíli není možné z personálních důvodů. Navíc již narážíme na celkovou kapacitu nemocnice, která je v tuto chvíli prakticky vyčerpaná. Jsme v tuto chvíli ve vakuu, nikdo nám není schopen říci jak dál. Jistě se nabízí řešení nechávat pacienty nad 85 let již v domácí péči a nevozit je do již obsazené nemocnice, ale tato rozhodnutí musí přijít shora. Nebo musí pomoci jiná zařízení mimo kraj. To, jak jsem pochopil z vyjádření Dr. Uhlíkové, momentálně není možné. Je načase, aby vláda konala a případně vysvětlila občanům Karlovarského kraje, že se zde bude umírat,“ vzkázal primář.

Pomohou JIP v Sokolově a Varech

Hejtman Petr Kulhánek (za STAN) prostřednictvím mluvčí kraje Jany Pavlíkové uvedl, že situaci s nedostatkem lůžek a personálu v nemocnici Cheb kraj řeší.

"Od dnešního rána v Chebu reprofilujeme všechna necovidová lůžka intenzivní péče na lůžka pro pacienty covid+ tak, abychom získali dodatečnou potřebnou kapacitu. Pacientům bez nákazy covid bude poskytnuta intenzivní péče v nemocnicích v Sokolově a v Karlových Varech," uvedl.

Ve Varech potřebují až 20 sester

Podle mluvčího Karlovarské krajské nemocnice Vladislava Podrackého by nemocnice potřebovala až dvacet dalších specializovaných sester. „Na jedno covidové lůžko se musí prostřídat na směny čtyři až šest sester. Tím, že přibývá nakažených pacientů, kteří vyžadují intenzivní péči, potřebujeme více lůžek, ale narazíme na chybějící personál,“ řekl Podracký. V krajské nemocnici nyní chybí kvůli nemoci okolo 60 zaměstnanců.

Příliš mediků ani studentů se podle mluvčího do krajské nemocnice zatím nehlásí, důvodem je, že musí být ve škole a připravovat se na zkoušky. Někteří medici, kteří v karlovarské nemocnici vykonávali povinné praxe před státnicemi, nastoupili na Oddělení anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny (OARIM), kde pomáhají jako ošetřovatelský personál u pacientů s koronavirem. Z řad veřejnosti se podle mluvčího nemocnice ozývají spíše jednotlivci, jako například zdravotní sestra v důchodu nebo vojenský zdravotník.

Video  Blatný: Zátěž nemocnic je nesmírná, leží v nich naši příbuzní a přátelé. Nejze uvažovat o uvolňování opatření  - Blesk Zprávy / ČTK / Foto FN Ostrava
Video se připravuje ...

Podle zdravotního ředitele skupiny Penta Hospitals CZ Jiřího Štefana se nemocnicím v Sokolově a v Ostrově daří v celkovém náboru získávat i lékaře a sestry. „Situace je ale horší v kategorii specializovaných lékařů a sester, přičemž nabízíme zvyšování kvalifikace na náklady zaměstnavatele. Vrací se nám ale studenti, kteří již zde pracovali a byli zaškoleni v první fázi. Pracují na všech pracovištích, kde potřebujeme, včetně covidových, “ řekl ČTK Štefan. V nemocnicích je nyní okolo 15 zaměstnanců v pracovní neschopnosti.

Vedení Karlovarského kraje jedná s vedením města Karlovy Vary a krajskou Asociací hotelů a restaurací o možnosti výpomoci zdravotníků z lázeňských zařízení. V nemocnicích a sociálních zařízeních v kraji nyní pomáhá asi 40 vojáků, ti ale vykonávají pouze pomocné práce. V nemocnicích i odběrových místech asistují také čtyři desítky hasičů.

Video  Profesor Černý: Nemocnice kvůli covidu na hranici kapacit, nejhůř je v Moravskoslezském kraji  - Blesk Zprávy / ČTK
Video se připravuje ...

Pohybovenadany ( 24. ledna 2021 05:50 )

Kdo řve jsou hospodšti a vlekaři !!!!

Pohybovenadany ( 24. ledna 2021 05:47 )

BAbish všechno nafukuje . Nic neni tak horké !

nespokojeny ( 10. ledna 2021 20:46 )

Primář "vytváří paniku", viděl jsem na ČT reportáž ze Staromáku tam je vše jinak. Všechno je přehnané, chceme volnost, svobodu, pivo....a tomu to "sekunduje" Václav Klaus st. - nepochopitelné.

Jasna-mysl ( 10. ledna 2021 18:22 )

No, asi se tam něco děje. Nyní na IDnesu je aktualizovaný článek, ze z Chebské nemocnice pro její obsazenost prevazeji pacienty jinam. Myslím, ze kdyby primář celou věc takto nezveřejnil, asi by se nic nedělo. Doufejme, ze mu nevezmou osobní ohodnocení....
Přeji hodně síly všem zdravotníkům

verka1 ( 10. ledna 2021 15:08 )

Sestry mají covid19 a jsou doma, sestry zůstaly s dětmi doma ošetřovne. Když se min operuje, tak mají z jiných oddělení poslat sestry na covid19 oddělení.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa