Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Sport

Fenomén Stoch. Polský vítěz skokanského Turné vyhrál v Titisee a vyrovnal krajana Malysze

Kamil Stoch po vítězství na Turné čtyř můstků foto: Reuters

Titisee-Neustadt - Polský skokan na lyžích Kamil Stoch si udržel formu z vítězného Turné čtyř můstků a vyhrál závod Světového poháru v Titisee-Neustadtu. Trojnásobný olympijský vítěz si připsal po Innsbrucku a Bischofshofenu třetí triumf za sebou a 39. v kariéře, čímž vyrovnal bilanci jiné polské legendy Adama Malysze. Čeští reprezentanti nebodovali.
  18:39

Třiatřicetiletý Stoch dnes v Německu skočil 139 a 144 metrů a o čtyři body porazil norského rivala Halvora Egnera Graneruda. Třetí byl další Polák Piotr Žyla a dominanci svěřenců českého trenéra Michala Doležala potvrdil pátý Andrzej Stekala.

Na vítězství navíc útočil po prvním kole vedoucí Polák Dawid Kubacki, měl ale při druhém skoku smůlu na podmínky a vítr do zad ho „sfoukl“ na celkově sedmou pozici.

Stoch se dnešním 39. vítězstvím dotáhl na slavného krajana Malysze a společně jim patří třetí místo v historické tabulce. Více výher mají pouze zesnulý Fin Matti Nykänen (46) a stále aktivní Gregor Schlierenzauer z Rakouska.

Kamil Stoch po vítězství na Turné čtyř můstků
Kamil Stoch a Dawid Kubacki

Průběžnému pořadí SP vévodí Granerud, jenž před Turné vyhrál pět závodů za sebou. Po dvanácti dílech seriálu Nor vede o 214 bodů před dnes čtvrtým Němcem Markusem Eisenbichlerem. Dalších 26 bodů ztrácí třetí Stoch, jenž nestartoval začátkem prosince ve dvou závodech v Nižním Tagilu.

Čeští skokani pokračovali v matných výkonech. Čestmír Kožíšek obsadil 38. a Viktor Polášek 47. místo a stále platí, že v této sezoně bodovali jen v generálce na Turné v Engelbergu.

V neděli se v Titisee skáče znovu a vedle triumfu v závodě půjde o celkové prvenství v miniseriálu „Titisee-Neustadt 5“. Do něj se započítávají výsledky všech pěti skoků včetně pátečního prologu a vítěz získá prémii 25.000 eur (654 tisíc korun).

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...