Odešla legenda televizní zábavy a seriálů. František Filip zemřel ve věku čerstvých 90 let

 Celebrity 
09. ledna 2021 18:44 / René Černý
  0
📷
5 fotografií v galerii
František Filip sotva oslavil 90. narozeniny Archiv ČT
F. L. Věk, Chalupáři, Tři chlapi v chalupě, Dnes v jednom domě, Cirkus Humberto a desítky či spíš stovky dalších legendárních filmů a seriálů natočil režisér František Filip. O Vánocích 26. prosince oslavil 90. narozeniny, ovšem krátce na to zemřel. Odešla tak největší legenda televizní zábavy a tvorby vůbec.

Rodák z jihočeského Písku, velmi skromný člověk a pohodový filmař odešel krátce po Novém roce. Od pátku byl v nemocnici s covidem. Nemoc se u něj rozvinula a na následky nemoci nakonec zemřel. Všechny zpráva o jeho odchodu zasáhla. Nejvíce asi ty, kteří s ním pracovali. Jako je Jiřina Bohdalová, Mahulena Bočanová, Jaromír Hanzlík, Libuše Švormová, Ivana Andrlová, Josef Abrhám a další. 

"Je mi to hrozně líto. Zbožňovala jsem ho. Byl to skvělý člověk, vždy dobře naladěný. Zůstane po něm opravdu kus úžasné práce, nikdo takový tu už nebude. Budu na něj s láskou vzpomínat," řekla inStory.cz herečka Hana Gregorová, která s Filipem pracovala i na seriálu Cirkus Humberto, v němž hrál i její manžel Radoslav Brzobohatý. Ten hrál hlavní roli i v seriálu F. L. Věk, který František Filip rovněž režíroval.

K filmu se František Filip dostal přes amatérské divadlo a studovat na FAMU začal až jako dvacetiletý v roce 1950.

"Nevěděl jsem o filmování vůbec nic. Prostě jsem poslal přihlášku. Pak jsem přijel do Prahy, kde jsem nikoho neznal. Ujal se mě skvělý režisér Václav Wasserman. Byla to pro mě veliká škola," vzpomínal ještě nedávno v jednom z rozhovorů Filip.

Jeho prvním ročníkovým snímkem byl dokument Ústřední loutkové divadlo. O 40 let později se na školu vrátil jako profesor a své zkušenosti předal mnoha studentům režie.

Česká televize reprízuje jeho legendární seriál F. L. Věk a každý rok mohou diváci sledovat i jeho legendární seriál Chalupáři. Ten původně nechtěl vůbec dělat. A když už jej pak natonec točil, nikdy si nemyslel, že se stane legendárním a oblíbeným. 

"Jsem rád, že si ho diváci oblíbili. Ale věřte, že když jsme ho točili, taková idyla to nebyla. Původně měl Evžena Humla hrát Jan Pivec, pak Jaroslav Marvan. Ale protože Pivec zemřel a Marvan byl už nemocný, vzal to Jiří Sovák a byla to dobrá volba," vzpomínal František Filip. 

Jeho posledním režijním počinem byl v roce 2004 televizní film s názvem Tři dámy s pistolí, kde excelovali Květa Fialová, Jiřina Bohdalová, Blanka Bohdanová, Radovan Lukavský, Martin Dejdar, Simona Postlerová nebo Ladislav Županič. O čtyři roky později udělal ještě jednu sérii 3 plus 1 s Miroslavem Donutilem. Od té doby byl už v důchodu.

Za své dílo získal řadu cen. V roce 1994 byl prvním, kdo byl uveden do Dvorany slávy tehdejší televizní ankety popularity Týtý a před více jak třemi lety získal Cenu Thálie za šíření divadelního umění v televizi.

„Jsem tady omylem, jsou tady samí jevištní mistři a já nevím, co jsem," řekl tehdy skromně při převzetí ceny Filip. V roce 2011 převzal Cenu Vladislava Vančury za dlouholetou kultivaci televizní tvorby a podíl na její proměně v uměleckém odvětví.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod