Manželce Monice (61) došla trpělivost a požádala o rozvod. „Jel jsem léta na tři sta procent. Byl jsem pořád někde pryč a neuvědomoval si, že se rodině odcizuji. Když manželství po třiceti letech padlo, tak jsem se složil,“ popsal Svěcený s odstupem. „Prostata se zvětšila, zánět probíhal i kolem. Člověk jel třeba v autě, bolelo ho to, pak jsem třeba hrál a z toho hraní jsem jel rovnou do nemocnice, aby mi dali nějaké utišující léky,“ přiznal ve své 13. komnatě, kterou jste mohli vidět v pátek na ČT.

Po koncertech v Tunisu a Indonésii se vrátil domů tak vyčerpaný, že ho krátce po příletu odvezli do královéhradecké nemocnice. Na urologickém oddělení podstoupil náročnou operaci a zůstal tam tři měsíce. „Přemýšlel jsem, co se mnou bude dál, jestli se zapojím zpátky do soukromého života, který bude mít smysl. Byl jsem hodně na dně. V ten moment mi housle zachránily život,“ řekl Svěcený.

Operace se sice zdařila, avšak kvůli celkovému oslabení nemohl po chirurgickém zákroku ani zvednout housle. „Měl jsem veliké bolesti, stal se ze mě ležák, motorika mi rychle odcházela, připadal jsem si jako kus hadru,“ popsal houslista s tím, že nevěřil, že ještě bude hrát. Pomalu ale začal po konzultaci s lékaři cvičit a za dva dny po propuštění odlétal hrát do Arménie, kam by ho nepustili, kdyby nebyl úplně zdráv.

Virtuos: Už nejsem buldozer

„Rekonvalescence byla zdlouhavá, ale už pracuji,“ svěřil se Svěcený. Po kolapsu si uvědomil, že se hodně fyzicky vyčerpával. Pomohli mu rodiče, přátelé i lidé, kteří se těší na jeho další koncerty. „Přestal jsem být buldozerem a to, co dělám, si pečlivě rozmýšlím,“ uzavřel.

VIDEO: Zdrcený Jaroslav Svěcený na pohřbu Vadima Petrova: Znal jsem ho od svých 15 let

Video
Video se připravuje ...

Zdrcený Jaroslav Svěcený na pohřbu Vadima Petrova: Znal jsem ho od svých 15 let David Turek, Lukáš Červený

Fotogalerie
24 fotografií