Záhady

Operace Tiger: Utajovaný nácvik vylodění v Normandii nepřežili stovky vojáků

6. června 1944 se na plážích v Normandii vylodili desítky tisíc spojeneckých vojáků. Málokdo však ví, že tomu předcházel mimořádně tragický nácvik: operace Tiger.

Navštivte také:
Solné mumie v Íránu: Zemřel jeden z mužů násilně?

Spojenci zorganizovali před vyloděním v Normandii několik různých cvičení, přičemž v nich nechyběla ani ostrá munice. Vojáci se tak měli alespoň částečně připravit na to, co je čekalo ve Francii. Jedno z těchto cvičení se konalo i nedaleko malého ospalého městečka na jihu Británie s názvem Slapton.

Okolí Slaptonu vybralo velení proto, že pláže se zde podobaly na ty normanské. Koncem roku 1943 z městečka evakuovali přibližně tři tisíce lidí a operace Tiger mohla začít. Na pláži s kódovým označením Utah se měli vylodit Američané.

Navštivte také:
Jedna z nejzachovalejších mumií světa skrývá několik záhad

Vrchní velitel spojeneckých vojsk Dwight D. Eisenhower chtěl, aby bylo cvičení co nejrealističtější. Trval na použití ostré munice a před samotným vyloděním museli vojáci absolvovat plavbu rozbouřeným mořem, aby si zvykli na mořskou nemoc. Následně mohli sledovat, jak na pláž dopadají dělostřelecké granáty z bojových lodí. Obránci měli naopak za úkol střílet přes hlavy vyloďujících se vojáků.

První fáze cvičení probíhala od 22. do 25. dubna 1944 bez větších problémů. 27. dubna ale začala druhá fáze, která se nesla ve znamení obrovské tragédie. Některé lodě totiž nestihli vyplout z domovského přístavu včas, a tak velení posunulo začátek vylodění ze 7:30 na 8:30. Naneštěstí se tato informace nedostala k plavidlům, které již byly v té době při slaptonských plážích. A tak, když se muži začali vyloďovat, dopadly na pláž první dělostřelecké granáty. A aby toho nebylo málo, obránci začali střílet přímo do vojáků a ne přes ně. Ženista Jim Cory, který situaci sledoval z pozorovacího stanoviště, později tvrdil, že při 150 mrtvých přestal počítat těla. Incident ho pronásledoval do smrti a jeho vdova tvrdila že Cory se desetiletí domáhal vyšetření tohoto fatálního selhání. Nikdy se však nedočkal.

Navštivte také:
Psychicky nemocné léčil trháním zubů a odebíráním orgánů, kolega ho podržel

Odhaduje se, že na pláži zemřelo až 450 mužů. O incidentu však v armádních záznamech neexistují žádné zmínky a ti, kteří se cvičení zúčastnili, museli přísahat, že budou mlčet. Mrtvé pohřbili v masovém hrobu nedaleko Slaptonu a o několik měsíců později je vykopali a vlakem převezli na neznámé místo.

Místní však později na pláži objevovaly kosti a lebky a po 30 letech začali někteří armádní představitelé hovořit o detailech této tragické události.

Incident však nebyl jediným fiaskem v rámci operace Tiger. Hned 28. dubna se na vylodění připravoval konvoj osmi spojeneckých lodí. Jejich radary však nezachytily blížící se německé hlídkové čluny. Ze dvou plavidel, které měly chránit konvoj, bylo přítomno pouze jedno, to druhé právě opravovali v docích. Konvoj byl tak mimořádně snadným terčem pro německá torpéda. Zahynulo 300 amerických vojáků.

Dohromady tak při cvičení ve Slaptonu zemřelo asi až 750 mužů, přičemž na pláži Utah během “ostrého” vylodění v Normandii bylo 6. června “jen” 197 mrtvých.

Oběti při nácviku však pomohly velení zaměřit se na některé kritické oblasti a vylepšit je, čímž zachránili stovky životů během samotného vylodění. Zjistilo se například, že mnozí vojáci si neuměli správně nasadit záchranné vesty a kvůli tomu se utopili, takže během výcviku se začal klást větší důraz právě na tuto oblast. Nejdůležitější však byla oprava chybných komunikačních systémů.

Památník ve Slaptonu
Památník ve Slaptonu

Po válce vztyčila americká armáda ve Slaptonu památník jako poděkování pro civilisty, kteří uvolnili své domovy kvůli cvičení. O obětech na památníku nebyla ani zmínka. Teprve v roce 1884, kdy místní vytáhli z moře starý tank Sherman a udělali z něj památník obětí cvičení, se mrtví dočkali alespoň vzpomínky.

k0m1s

Jsem obyčejný člověk, který ve svém volném čase tvoří zajímavé webové stránky. Poslední dobou se velmi zajímám o tajemno, z čehož vznikl i tento web.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button

Bylo zjištěno blokování reklam

Prosíme, vypněte blokování reklam pro tento web. Reklamy nám pomáhají s provozem webu. Děkujeme.