Přejít na hlavní obsah
AKTUALITA: V jihovýchodní polovině postupně srážky, zítra budou na východě i vydatnější

Španělsko zasáhla nejhorší sněhová bouře za 50 let, doprava zkolabovala

Španělsko aktuálně zažívá nejvydatnější přívaly sněhu za minimálně 50 let, jak uvedl tamní meteorologický ústav a vláda. Na řadě míst napadlo od 10 do 40 cm sněhu, v horách i 50 cm. Po celém Španělsku na silnicích uvízly tisíce aut. Vydatné sněžení si již vyžádalo nejméně 4 oběti. Na některých místech se pod nápory sněhu dokonce hroutí střechy. Vůbec nejhorší situace panuje v Madridu, kde napadlo od 30 do 40 cm. Zde doprava zcela zkolabovala. Neprůjezdné jsou i hlavní komunikace a jen v hlavním městě museli z aut evakuovat 1500 lidí, kteří na silnicích uvázli v přívalech sněhu. Na pomoc byla povolána dokonce armáda. Aktuálně v hlavním městě funguje jen metro, které je ovšem určené jen pro nezbytné cesty. Zavřené je také po celý den letiště.

Auta
Auta uvázlá ve sněhu ve Španělsku na silnicích dnes v poledne, zdroj: dgt.es

V noci na zítřek sice sněžení ustane, ale chladné počasí bude ve Španělsku pokračovat. Již nyní se tak očekává, že i na počátku příštího týdne bude doprava ochromena a odklízení sněhu bude zřejmě trvat až do poloviny týdne. Uzavřeny tak v pondělí a i v úterý budou školy a úřady.

Níže si můžete prohlédnout záběry z Madridu od lidí. Místo aut silnice zaplnily davy lidí, kteří si užívaly sněhu. Řada lidí v Madridu vyrazila také na běžky.