Černý rybíz a zdraví: vše co potřebujete vědět

31. května 2022 21:35

Černý rybíz (latinsky Ribes nigrum) je druh drobného bobulovitého ovoce lehce trpké chuti, pocházející z Evropy a Asie. Dnes se pěstuje v řadě zemí světa, zejména v mírném podnebném pásmu.

Obsah článku

  1. Jaké jsou zdravotní účinky černého rybízu?
    1. Protizánětlivé účinky
    2. Zlepšení trávení a zklidnění podrážděného žaludku
    3. Zlepšení zdraví ledvin
    4. Snížení hladiny cholesterolu v krvi
    5. Prevence diabetu
    6. Pomáhá v léčbě očních onemocnění
    7. Prevence některých neurodegenerativních chorob
    8. Zlepšení zdraví jater
    9. Obnova a výživa pokožky
    10. Antimikrobiální vlastnosti
  2. Další zajímavosti o černém rybízu
  3. Nutriční profil černého rybízu
  4. Jak černý rybíz zařadit do jídelníčku?
  5. Nežádoucí účinky černého rybízu?
  6. Co si z článku odnést?

Černý rybíz je bohatým zdrojem vitamínu C, rutinu, organických kyselin a esenciálních olejů a obsahuje také řadu makronutrientů i mikronutrientů.

Díky tomu, že obsahuje také polyfenoly má antioxidační a antimikrobiální účinky (1).

Listy rybízu černého obsahují deriváty kvercetinu, které mají protizánětlivé, protivirové a antiseptické účinky (1).

Řada klinických studií naznačuje, že černý rybíz se může uplatnit v prevenci a podpůrné léčbě onemocnění srdce, mozku či ledvin (1, 2).

Tento článek popisuje vědecky ověřené blahodárné zdravotní účinky černého rybízu. Dozvíte se také, jak nejlépe černý rybíz konzumovat a i něco o jeho bezpečnosti a rizicích.

Jaké jsou zdravotní účinky černého rybízu?

Černý rybíz může pomoci v prevenci chorob trávicí, oběhové, nervové a vylučovací soustavy. Tyto drobné bobuloviny mohou navíc pomáhat i v prevenci nádorových onemocnění.

Protizánětlivé účinky

Zánětlivé reakce v těle mohou vyvolat onemocnění srdce, jater nebo ledvin.

Zánět také přispívá k rozvoji některých autoimunitních chorob (například může spustit revmatoidní artritidu), infekcí vylučovacího traktu nebo neurodegenerativních onemocnění, jako jsou Alzheimerova choroba či demence.

Potraviny s vysokým obsahem protizánětlivé působících látek pomáhají v prevenci a snižování rizika těchto onemocnění.

Černý rybíz obsahuje velké množství antokyanů, které patří mezi polyfenoly a pomáhají potlačit nadměrnou prozánětlivou aktivitu našeho imunitního systému (3).

Antokyany působí na imunitní buňky, jako jsou například makrofágy a brání tak nadměrnému vystupňování zánětlivé odpovědi organizmu (4).

Zlepšení trávení a zklidnění podrážděného žaludku

Černý rybíz je velice bohatým zdrojem flavonoidů, což jsou rostlinné látky, které pomáhají uvolnit svaly (mají takzvané myorelaxační účinky).

Extrakt z černého rybízu také pomáhá zklidnit nadměrné kontrakce svaloviny trávicího traktu.

Potvrzují to některé studie na zvířatech (5).

Studie naznačují, že látky obsažené v černém rybízu mají také spasmolytické účinky (zmírňují projevy křečí).

Kvercetin, myricetin a další flavonoidy, které najdeme v černém rybízu a v dalších drobných bobulovinách zmírňují křeče v břiše a ve střevech.

V přírodní medicíně se listy z černého rybízu používají v léčbě a zmírňování projevů průjmových onemocnění (6).

Zlepšení zdraví ledvin

Antioxidační a protizánětlivé účinky černého rybízu pomáhají v prevenci chronických onemocnění ledvin, zejména chrání močové ústrojí před záněty a infekcí a také snižují riziko tvorby ledvinových kamenů (7).

Šťáva nebo čaj z černého rybízu zvyšuje pH moči (tedy způsobuje, že je moč zásaditější). Navíc černý rybíz pomáhá vyloučit nadbytek kyseliny citronové a šťavelové z těla, což snižuje riziko tvorby některých druhů ledvinových kamenů (8).

Ve 100 g černého rybízu je pouze zhruba 4,3 mg kyseliny šťavelové, díky čemuž je konzumace tohoto ovoce bezpečná i pro osoby s onemocněním ledvin nebo ledvinovými kameny (9).

Snížení hladiny cholesterolu v krvi

Vysoká hladina zlého (LDL) cholesterolu v krvi zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění (chorob srdce a cév), onemocnění jater a také některých metabolických onemocnění.

Výzkum naznačuje, že strava bohatá na antokyany pomáhá snižovat koncentraci celkového a LDL cholesterolu v krvi a naopak zvyšuje hladinu dobrého HDL cholesterolu v krvi (10).

Studie s extrakty z černého rybízu na zvířatech podporují tuto hypotézu.

Laboratorní potkani, kteří užívali extrakty z černého rybízu měli statisticky významně nižší hladinu cholesterolu v krvi než potkani v kontrolní skupině, kterým bylo podáváno placebo (11).

Navíc je přírodní šťáva z černého rybízu skvělým zdrojem antioxidantů, které chrání buňky před poškozením oxidačním stresem a brání také peroxidaci tuků (lipidů) v těle (12).

Díky tomu antioxidanty pomáhají zpomalit nástup obezity a uplatňují se v prevenci chronických onemocnění, jako je ateroskleróza nebo Alzheimerova nemoc.

Prevence diabetu

Černý rybíz obsahuje některé druhy antokyanů a flavonoidů, které pomáhají zvyšovat citlivost buněk na inzulin u pacientů s diabetem druhého typu (13).

Jedná se o látky myrtilin (delphinidin-3-glucoside), peonidin (peonidin 3-rutinoside) nebo kyanidin (cyanidin 3-rutinosid).

Tyto látky působí na enzymy, které zajišťují metabolizmus sacharidů (například alfa-glukosidáza nebo pankreatická alfa-amyláza) a blokují jejich účinky.

Tím dochází ke zpomalení štěpení sacharidů v trávicím traktu, což vede k tomu, že nedochází k náhlým a prudkým výkyvům hladiny glukózy v krvi a ke snížení inzulinové rezistence, která je jednou z hlavních příčin diabetu druhého typu (14).

Pomáhá v léčbě očních onemocnění

Antokyany obsažené v černém rybízu pomáhají zlepšovat fungování zraku a očí, protože zvyšují průtok krve zrakovým nervem.

Pravidelná konzumace potravin s vysokým obsahem antokyanů, jako je například černý rybíz, tak může zpomalit zhoršování zraku a dalších příznaků u pacientů se zeleným zákalem (glaukomem) (15).

Antokyany se uplatňují také v prevenci některých chronických očních onemocnění, jako je například diabetická retinopatie nebo okluze retinálních žil (ucpání žil na sítnici) (15).

Pokud antokyany konzumujeme perorálně (ústy), pronikají i přes bariéru krev-sítnice a pomáhají chránit tkáně oka a zachovat jejich funkci.

Vzhledem k vysokému obsahu antokyanů tak může černý rybíz zpomalit účinky stárnutí na zrak a prospívat i celkovému zdraví očí (15).

Prevence některých neurodegenerativních chorob

Vzhledem k vysokému obsahu vitamínu C může konzumace černého rybízu částečně potlačit peroxidaci lipidů v organizmu. Experimentální studie naznačují, že vitamín C dokáže díky svým antioxidačním účinkům snížit peroxidaci lipidů až o 65 %, což přispívá zejména k ochraně centrálního nervového systému před poškozením (16, 17).

Pokud peroxidace lipidů nefunguje hromadí se v těle volné radikály, což přispívá k rozvoji neurodegenerativních onemocnění, jako jsou Alzheimerova, Parkinsonova nebo Huntingtonova choroba (18).

Hromadění volných radikálů způsobuje zánětlivé změny mozkových buněk (neuronů). Černý rybíz obsahuje protizánětlivě působící látky, které zánět tlumí a přispívá tak ke zlepšení paměti a kognitivních funkcí (18).

Zlepšení zdraví jater

Nadměrná konzumace alkoholu způsobuje trvalé změny ve struktuře a funkci jaterních buněk a dochází také ke změnám struktury bílkovin a fosfolipidů. To má přímé negativní důsledky na funkci jater (19).

Dalším problémem, který se zneužíváním alkoholu souvisí, je tvorba volných radikálů, zejména pak takzvaných kyslíkových radikálů, které jsou někdy označované jako reaktivní formy kyslíku (ROS).

Tyto volné radikály reagují s fosfolipidy v membránách jaterních buněk a vyvolávají zánět (19).

Konzumace potravin bohatých na polyfenoly, jako je například černý rybíz, pomáhá zmírnit nežádoucí účinky volných radikálů na jaterní buňky.

Černý rybíz tak chrání tuky a bílkoviny, které tvoří základní kostru buněk před útoky volných kyslíkových radikálů (19).

Některé zvířecí studie naznačují, že slupky černého rybízu a dalších druhů drobných bobulovin mohou také snižovat riziko rakoviny jater (20).

Obnova a výživa pokožky

Mnoho kožních onemocnění vzniká v důsledku stárnutí, zánětu či infekčních onemocnění.

Kožní onemocnění se projevují mnoha různými příznaky, přičemž mezi ty nejčastější patří suchost, svědění či zčervenání kůže, tvorba šupinek či výsev různých druhů exantémů (vyrážky).

Příkladem závažného kožního onemocnění dětí i dospělých je atopická dermatitida (dříve nesprávně označovaná jako atopický exém) (21).

V těchto případech je nutné podpořit rychlou obnovu pokožky a zajistit její správnou výživu.

Klinické studie naznačují, že černý rybíz obsahuje polysacharid, který má protizánětlivé účinky a snižuje produkci zánětlivých faktorů, což přispívá k rychlejší obnově pokožky (21).

Semena černého rybízu obsahují velké množství zdraví prospěšných mastných kyselin, jako je například kyselina linolenová. Tato kyselina potlačuje tvorbu zánětlivých mediátorů v kůži a současně kůži vyživuje a pomáhá jí udržet vláčnou (21, 22).

Antimikrobiální vlastnosti

Nedávno provedené studie naznačují, že listy divoce rostoucího černého rybízu mají silné antivirové účinky. Výtažky z těchto listů zabíjí i virus chřipky typu A, který je původcem vysoce nakažlivých respiračních onemocnění. Typickými příznaky chřipky jsou horečka, bolest v krku, bolest hlavy a svalů a také zánět nosní sliznic (23).

Extrakt z listů černého rybízu pomáhá bránit pronikání virů do buněk (odborně se tomuto jevu říká internalizace).

Navíc mají tyto výtažky také antibakteriální a antimykotické (protiplísňové) účinky a dokážou zabíjet různé patogenní mikroorganizmy, jako jsou například Escherichia coliStreptococcus faecalisStaphylococcus aureus (zlatý stafylokok)Candida albicans (kvasinky) nebo Trichophyton mentagrophytes (24).

Za antibakteriálními, antivirotickými a antimykotickými účinky extraktu z listů černého rybízu stojí různé účinné látky, jako jsou karofylen, sabinen, terpinolen nebo ocimen.

Další zajímavosti o černém rybízu

Černý rybíz obsahuje na jednotku hmotnosti 3 – 4 krát více vitamínu C než pomeranče a další citrusy.

Co se týče antioxidantů, tak černý rybíz obsahuje dvakrát tolik antioxidantů než borůvky (25).

Olej ze semen černého rybízu má silné protizánětlivé účinky. Obsahuje esenciální mastné kyseliny, které pomáhají zmírnit příznaky různých onemocnění, jako je například revmatoidní artritida nebo ranní ztuhlost kloubů (26).

Nutriční profil černého rybízu

Základní nutriční informace o černém rybízu najdete v tabulce níže. 

Živiny, vitamíny, minerály Průměrný obsah na 112 g černého rybízu
Voda 91,8 g
Kalorie 71 kcal
Proteiny 1,57 g
Tuky 0,46 g
Sacharidy 17,23 g
Vápník 62 mg
Železo 1,72 mg
Hořčík 27 mg
Fosfor 66 mg
Draslík 361 mg
Sodík 2 mg
Zinek 0,3 mg
Měď 0,096 mg
Vitamín C 202,7 mg
Vitamín B1 (thiamin) 0,056 mg
Vitamín B2 (riboflavin) 0,056 mg
Vitamín B3 (niacin) 0,336 mg
Vitamín B5 (kyselina pantothenová) 0,446 mg
Vitamín B6 0,074 mg
Vitamín A 13 μg
Vitamín E 1,12 mg
Kyanidin 70 mg
Malvidin 4,3 mg
Myrtilin 100,4 mg
Pelargonidin 1,3 mg
Peonidin 0,7 mg
Katechin 0,8 mg
Epikatechin 0,5 mg
Isorhamnetin 0,1 mg
Kaempferol 0,8 mg
Myricetin 6,9 mg
Kvercetin 5 mg
Daidzein 0,01 mg
Genistein 0,07 mg
Izoflavonoidy celkem 0,08 mg

Černý rybíz je bohatým zdrojem polyfenolů, z nichž nejvíce jsou zastoupeny kyselina chlorogenová, kyselina kryptochlorogenová a kyselina neochlorogenová.

Mezi nejvíce zastoupené antokyany v černém rybízu patří myrtilin, kyanidin a malvidin.

Co se flavonoidů týče tak nejzastoupenější jsou kvercetin, myricetin, rutin, kaempferol a aureusidin.

Jak černý rybíz zařadit do jídelníčku?

Možností jak černý rybíz zařadit do jídelníčku je celá řada.

Nejlépe chutná čerstvě natrhaný nebo zmrazený.

Můžete si ho také přidat do smoothies, pudinku nebo ke zmrzlině.

Nežádoucí účinky černého rybízu?

Pokud budete plody černého rybízu konzumovat v přiměřeném množství, nemusíte se obávat nežádoucích účinků.

Vzácně se může vyskytnout alergie na některé složky černého rybízu.

Pokud se u vás po požití černého rybízu objeví příznaky jako jsou svědění kůže, kopřivka, dušnost, apod. ihned černý rybíz přestaňte konzumovat a vyhledejte lékařskou pomoc.

Nicméně těhotné a kojící ženy by neměly konzumovat černý rybíz ve větším množství bez předchozího souhlasu lékaře.

Co si z článku odnést?

Černý rybíz patří mezi nejzdravější drobné bobulovité ovoce.

Obsahuje velké množství antioxidantů a protizánětlivě působících látek, které posilují imunitu a pomáhají chránit organizmus před řadou různých onemocnění.

Černý rybíz můžete konzumovat na různé způsoby.

Přidejte si ho do smoothies, pudinků nebo ovocných salátů.

Pomohl Vám tento článek? Chcete nás podpořit, abychom mohli psát více podobných článků?
Sdílet článek
Autor: MUDr. Michal Vilímovský
Vzdělání: lékař
Použité zdroje:

Stylecraze.com

Zdroje obrázků:

Canva.com

Článek naposled aktualizován: 31. května 2022 21:35
Datum příští revize: 31. května 2024 21:35
K poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti využíváme cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace