BylinkyPřírodní léčbaZdraví

Mochna husí – plevel, který pomáhá

Mochna husí patří mezi vytrvalé rostliny a někdy bývá řazena mezi rostliny plevelnaté. Nemají ji rádi především zemědělci a zahrádkáři, neboť se velmi rychle množí a to díky svým plazivým, šlahounovitým výběžkům. Domovinou je sice Jihovýchodní Asie, ale v současné době ji můžeme najít na severní polokouli, v mírném pásu, v Jižní Americe, Austrálii a dokonce i na Novém Zélandu. Nejčastěji vyrůstá na místech s dostatečnou vlhkostí, daří se jí na loukách, pastvinách, v okolí příkopů a cest, ale také na rumišti a samozřejmě v zahradách. Ideální půda pro její růst je taková, která obsahuje dostatek dusíku.

Účinky na náš organismus

V lidovém léčitelství se využívá díky účinkům protizánětlivým (především na střevní sliznici), pomáhá proti křečím, průjmům a kolikám, má dobrý vliv na střeva, žaludek, žlučník a ledviny, podporuje chuť k jídlu, může ulevit při bolestivé menstruaci. Koupele pomáhají hojit rány.

Obsah účinných látek a použití

Pro léčebné účely se sbírá kvetoucí nať a to během měsíců května a června. Ideální je ji hned usušit a to ve stínu nebo při umělé teplotě, maximálně však do 40 ºC. Nalezneme v ní silice, katechinové třísloviny, hořčiny, flavonoidy, organické kyseliny, sliz, cholin, vitamín C, minerály a další tělu prospěšné látky. Lze z ní připravit nálev, odvar či tinkturu.
  • Příprava nálevu
2 gramy sušené natě vsypeme do 150 ml vroucí vody a necháme 10 minut louhovat. Užíváme 2-3x denně.
  • Příprava čaje
2 lžičky sušené nebo čerstvé natě vsypeme do 250 ml vroucí vody a necháme 15 minut vylouhovat. Popíjíme 1-2 hrnky denně.
  • Příprava obkladů
100 gramů sušené natě vložíme do látky, zabalíme a zahřejeme nad horkou párou. Teplý obklad přikládáme na postižená místa.
  • Kombinace s dalšími bylinkami
Lidové léčitelství využívá mochnu husí i pro přípravu různých směsí: Na bolest břicha – mochna husí, heřmánek, majoránka, tymián. Při nechutenství – mochna husí, máta peprná, pelyněk. Obtíže žlučníkového charakteru – mochna husí, pampeliška, čekanka. Bolesti svalů – mast připravená ze směsi mochny a kostivalu.

Vedlejší účinky

Mochnu husí by neměly používat těhotné a kojící ženy nebo osoby, které jsou na její účinky citlivé. Také není vhodná pro malé děti a ty, kdo trpí chronickými průjmy či jakýmikoli obtížemi spojenými s tlustým střevem. V případě pochybností konzultujte užívání mochny husí se svým lékařem.

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Back to top button