Lékaři v IKEM loni transplantovali rekordních 46 srdcí

0
309
transplantovali
Foto: IKEM

272 ledvin, 134 jater, 46 srdcí, 37 slinivek, pět Langerhansových ostrůvků a jedno tenké střevo. V součtu 495 orgánů loni transplantovali lékaři pražského Institutu klinické a experimentální medicíny [IKEM]. To je o deset procent méně než v předchozím roce, byť srdcí lékaři transplantovali nejvíce za poslední čtyři roky.  

V roce 2020 se v IKEM tradičně nejvíce transplantovali ledviny, v součtu šlo o 272 případů. Druhý nejčastější náhradní orgán byla v roce 2020 játra. Ta dostalo 134 příjemců. V institutu tak celkem transplantovali již dva tisíce jater. Rekord je z roku 2019kdy lékaři v IKEM transplantovali celkem 154 jater. To bylo vůbec nejvyšší číslo od vzniku tohoto programu v roce 1995.

K vyššímu počtu transplantací jater přispívá v IKEM nová metoda jejich výměny, zavedená do praxe v roce 2019. Její výhoda je, že s pomocí speciálního přístroje se játra delší dobu vymývají, čímž se dle lékařů dostávají do lepší kondice. Nejčastější indikace k transplantaci jater jsou v Česku problémy spojené s jejich poškozením kvůli alkoholismu. Další důvody jsou hepatocelulární karcinom, primární sklerozující cholangitida a infekce hepatitidou.

2020: 46 transplantovaných srdcí v IKEM

I přes loňský 10procentní pokles transplantovaných orgánů v IKEM, dosáhli tamní lékaři jednoho rekordního čísla. Kardiologové transplantovali celkem 46 srdcí. To je nejvíce za poslední čtyři roky.

„Ačkoli se často situace a opatření měnily z hodiny na hodinu, dokázali jsme se velmi rychle přizpůsobit a zajistit tak hladký chod všech oddělení – koronaviru navzdory,“ říká přednosta Transplantcentra IKEM Ondřej Viklický.

Transplantační centra v Česku spolupracují s dárcovskými nemocnicemi ve svém regionu, od kterých se orgány dostávají do center. Konkrétně v IKEM loni lékaři indikovali 131 zemřelých dárců z okolních zařízení.

Každý dárce orgánů je nesmírně cenný člověk

Sedm transplantačních center v Česku

V České republice funguje sedm transplantačních center [TC]. Je to pražský Institut klinické a experimentální medicíny [IKEM], TC ve FN Motol. Dále pak Centrum kardiovaskulární transplantační chirurgie [CKTCH] Brno, TC ve FN Hradec Králové, TC v Plzni, Ostravě a Olomouci. Ve všech transplantačních centrech funguje 24hodinová pohotovost sedm dní v týdnu. Tamní transplantační koordinátorky zajišťují co nejrychlejší proces odběru orgánů. Například u srdce musí být krevní oběh obnoven do čtyř hodin, u jater do dvanácti hodin a u ledvin do 24 hodin.

Kdo a jak může v Česku darovat orgány

IKEM pomáhá nemocným už 50 let

V letošním roce slaví pražský IKEM 50 let od svého založení. Za 50 let svého fungování v něm zdravotnické týmy transplantovaly 11 222 orgánů. Jen ledvin, což je vůbec nejdéle a nejčastěji transplantovaný orgán v IKEM, chirurgové transplantovali 7 052. Jater lékaři transplantovali od zahájení programu v roce 1995 na 2 016, srdcí od roku 1984 již 1 242, slinivek od roku 1983 celkem 779.

Od roku 2005 se v IKEM transplantují také Langerhansovy ostrůvky, které přenesli lékaři již 113krát. Celkem deset bylo od roku 2014 multiviscerálních transplantací a od roku 2016 také deset děloh.

Pražský IKEM se zaměřuje na léčbu kardiovaskulárních chorob, transplantace orgánů, diabetologii a léčbu poruch metabolismu se spádovostí celé České republiky. Zařízení tvoří 4 odborná centra, 8 klinik a 15 odborných pracovišť, základen a laboratoří. V IKEM pracuje 1 700 lidí, z toho více než 300 lékařů a 600 všeobecných sester. K dispozici je v něm 315 lůžek, z nichž 111 na jednotkách intenzivní péče.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here