Louny opět zdobí maketa obřího bicyklu. Původní zničil silný vítr

  9:38
Louny znovu zdobí model obřího jízdního kola. Téměř patnáct metrů vysoký a necelých třicet metrů dlouhý bicykl nahradil model, který na stejném místě v březnu 2019 pokácel silný vítr. Nový železný exponát, na jehož vylepšené konstrukci pracovali i statici, má být již stabilnější.

Kolo má na délku přes 27 a výšku skoro 14 metrů, průměr kol 10 metrů a rozpětí řídítek 6 metrů. | foto: Miroslava Strnadová, MF DNES

Maketa kola stojí opět v areálu firmy Seko Aerospace. „Kolo ještě není zcela dokončené, chybí pár doplňků jako pedály, velká rozeta, řetěz, zvonek,“ uvedl generální ředitel společnosti Vlastimil Sedláček s tím, že hotovo má být zhruba za dva týdny a v noci bude model i osvětlený. 

Nový bicykl má stejné rozměry jako původní: délku přes 27 a výšku skoro 14 metrů, průměr kol 10 metrů a rozpětí řídítek 6 metrů. 

To první firma postavila v roce 2016 ke svému 25. výročí a bylo zapsáno i v České knize rekordů. „Byl bych rád, kdyby tam bylo zapsáno i to nové,“ podotkl Sedláček.

17. června 2016

Kolo symbolicky odkazuje na cyklistickou tradici ve městě a vyrobené je z kovu, s nímž firma pracuje, když vyrábí komponenty pro největší světové hráče v leteckém a energetickém průmyslu či díly pro parní turbíny.

5. března 2019