Naše domy, chaty a chalupy nejčastěji navštěvuje kuna skalní, které se také lidově říká kuna domácí. Tam se usídlí v nějakém tichém, nepoužívaném koutě, ať už na půdě, ve stodole nebo kůlně. Na venkově navštěvuje kurníky, kde miluje hlavně vejce, ale vypořádá se i se slepicemi.

A vydává se i do měst, kde jsou jejím útočištěm nejčastěji půdy, ale i sklepy nebo světlíky. Bohužel pro majitele dotčených nemovitostí působí značné materiální škody, dokáže zničit zateplení budov, střešní krytinu, kabely (gumové části s oblibou hryže i v motorech aut) a také znečišťuje místo svého působení silně páchnoucí močí, trusem a výměšky svých žláz, čímž si zároveň označuje teritorium. Navíc je na svou drobnou velikost značně hlučná, a to hlavně v noci.

Je tedy jasné, že se majitelé nemovitosti chtějí nevítané návštěvnice zbavit. I pro ty, kdo by takové řešení zvažovali, je ale nutné vědět, že kuna je chráněná, a není ji proto možné usmrtit. Zbývá ji tedy vypudit. A to není snadné, protože proti vám stojí sice plachý, ale také inteligentní a bystrý protivník.

Proto často selhávají i pasti na kunu, které se prodávají v hobbymarketech a vypadají trošku jako klecové přepravky na domácí mazlíčky. Problémem je, že chytrá kuna se nedá tak snadno nalákat. Pokud se klece či návnady v ní dotknete holýma rukama, na ulovení kuny zapomeňte, váš pach ji dostatečně odradí. I kdyby se vám to ale povedlo, je potřeba ji z klece vypustit někam do přírody, pokud možno tak daleko, aby už netrefila zpátky.

Mezi lidmi koluje mnoho rad, jak se kuny zbavit – základem je samozřejmě dobré zabezpečení objektu. Pokud si i s takovou překážkou kuna poradila, můžete si pořídit speciální plašiče, založené na principu pachu, zvuku nebo ultrazvuku. Na principu pachu nebo zvuku fungují i domácí rady – například umístit na strategická místa lidské vlasy nebo psí chlupy a pravidelně je obměňovat. Případně místo vystříkat silným parfémem nebo naftalenem, nevýhodou takového řešení ovšem je, že to kromě kuny může odpuzovat i domácí. A pokud z neobývaného podkroví uděláte obytné, hluk a denní provoz kunu zaručeně vypudí. To ovšem není vždy reálné, zvláště u rekreačních objektů.

Vítanou pomoc vám může nabídnout i zvířecí říše – pokud se jedná o trvale obývanou nemovitost a zvažujete pořízení psa nebo kočky, tak vězte, že vám mohou být nápomocní i v boji s kunou. Neměla by to však být plemena, která se drží výhradně v bytě, ale taková, kterým vyhovuje i život venku. Nejenže můžete výše uvedeným způsobem využít k vypuzení kuny jejich srst, ale jejich přítomnost na zahradě by měla kunu odradit, bude je chápat jako konkurenci a vyklidí teritorium.

A pokud byste chtěli mít opravdu jistotu a nebojíte se ani svérázných řešení, pořiďte si – kunu! Ano, čtete správně, kuna skalní se dá snadno ochočit a může bez problémů fungovat jako domácí mazlíček. Nebude tropit neplechu jako divoce žijící kuny, zároveň její přítomnost jiné kuny spolehlivě odradí, neboť se jedná o velmi teritoriální zvířata.

Každopádně se obrňte trpělivostí a věřte, že použitím některé z těchto rad (čí případně jejich kombinací) se vám nad nevítanou návštěvnicí podaří zvítězit.

Zdroj: www.kuna-skalni.eu, pestujme.cz